Ege Postası
Geri

Suriyeli ünlü Kürt yazar Jan Dost: PYD, Esed’in sopası oldu, Kürtleri dövüyor

Ünlü Suriyeli Kürt yazar ve şair Jan Dost, ülkesinde büyük bir dram yaşandığını söyledi. On binlerce Kürdün göç ettiğini belirten Dost, “PYD, Şam rejiminin sopasıdır. Kürt gençlerinin oluşturduğu hareketleri bu sopayla yok etti....
Suriyeli ünlü Kürt yazar Jan Dost: PYD, Esed’in sopası oldu, Kürtleri dövüyor
Haberler / Güncel
27 Ağustos 2013 Salı 10:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ünlü Suriyeli Kürt yazar ve şair Jan Dost, ülkesinde büyük bir dram yaşandığını söyledi. On binlerce Kürdün göç ettiğini belirten Dost, “PYD, Şam rejiminin sopasıdır. Kürt gençlerinin oluşturduğu hareketleri bu sopayla yok etti. Kürtler, PYD’den çektiğini Esed rejiminden çekmedi.” dedi. Suriye'deki Kürtler’in PYD'den razı olmadığını ve desteklemediğini dile getiren Dost, halkın bugün PYD ve onun siyasetinden kaçarak Irak Kürdistanına sığındığını söyledi. Dost, "Böyle devam ederse Kürt bölgesinde kimse kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

Büyük Nakşi Şeyhi Ahmed Haznevi hazretlerinin halifesi Şeyh Salih’in torunu olan Jan Dost, ülkesinde yaşananları Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Suriye'deki Kürtlerin diğer milletler gibi rejimden büyük zulüm gördüğünü anlatan Dost, yıllar boyunca bütün haklardan yoksun olduklarını vurguladı. Kendi dillerinde okuma yazmanın yasak olduğunu, yüz binlerce Kürdün bir kimliğe bile sahip olmadığını kaydeden Dost, Suriye’de rejime karşı olaylar başladığı zaman Kürtlerin muhalefetle birlikte hareket ettiğini kaydetti. Kürt gençlerinin, Baas’ın yıkılması için mitingler düzenlediğine dikkat çeken Dost, bir süre sonra rejimle birlikte hareket eden PYD’nin sahneye çıktığını söyledi.

PYD'nin, Şam rejiminin desteğiyle bölgeye yerleştiğini ifade eden ünlü yazar Jan Dost, sözlerini şöyle sürdürdü: "PYD yüzünden Kürtler rejim karşıtlığından uzaklaştırıldı. Baas rejimine karşı oluşan Kürt gençlik hareketleri yok edildi. PYD, muhalif Kürt siyasetçilere saldırdı, öldürdü. Kaçırdığı Kürtlere işkence yaptılar. PYD'nin yaptığını rejim bile yapmıyordu. Bugüne kadar Afrin'den Derik’e kadar bütün bölgede rejim taraftarı hiç kimse gözaltına alınmadı. Baas’ın sopasını eline almışlar, Kürt siyasi hareketlerini kurutuyorlar, yok ediyorlar. Kimse, özgürlük beklentisiyle ‘Allah’ım Özgür Suriye Ordusu’na yardım et’ diye bağırdığı için gençleri öldüremez, kaçıramaz. Bunu yapanlar ancak istihbarat görevlileri olur, Kürt olmaz. Bu işler polis, istihbarat elemanları ya da Şebbiha işleridir. Mağara döneminde yaşamıyoruz. Mağarada yaşamak istiyorsanız gidin orada kalın."

"PYD/PKK STALİNİST, TOTALİTER BİR YAPIDIR"

Suriye'deki Kürtler’in PYD'den razı olmadığını ve desteklemediğini dile getiren Jan Dost, halkın bugün PYD ve onun siyasetinden kaçarak Irak Kürdistanına sığındığının altını çizdi. Dost, şu değerlendirmeyi yaptı: "Böyle devam ederse Kürt bölgesinde kimse kalmayacak. Rejime, PYD'ye karşı çok sayıda miting yapıldı ancak hepsi saldırılarla sona erdirildi. Amude şehrinde gençler katledildi, onlarca kişi yaralandı. Bunlar Stalinist, totaliter ve tek renkten yanadır. Başka bir görüşü, bir rengi kabul etmiyorlar. Bunun için de şiddete başvuruyorlar. Kürtlerin Suriye’den kaçmasının iki temel sebebi var, bunlardan biri ekonomiktir. Halk, artık bir lokma ekmek bulamıyor, bir bardak suya hasret. İkincisi ve en önemlisi ölüm korkusudur. Bazı gruplar birbirlerine karşı savaşıyor. Özellikle PYD'nin yanlış olan iktidar savaşından kaynaklı ölüm korkusu var." Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Suriye'deki Kürtlere kapıyı açmasının tarihi ve insani bir davranış olduğunu belirten Dost, "Bu adımı insanlık adına okumak gerekiyor. Umut ediyorum bölgeye huzur gelsin, göçler dursun." temennisinde bulundu.




YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası