İZMİR- 2012 yılı bütçe hedeflerinin tutmayacağını itiraf eden ekonomi yönetimi, bütçe hedeflerinin tutmamasının nedenlerini; bizlerin Aralık 2011 tarihinde TBMM’de ‘2012 Yılı Bütçe Görüşmeleri’ sırasında dile getirdiğimiz gerekçelere dayandırmıştır.
Aralık 2011 tarihinde TBMM’de ‘2012 Yılı Bütçe Görüşmeleri’ sırasında, biz Milliyetçi Hareket Partisi milletvekillerinin uyarıları ve bütçe hakkındaki tutarlı saptamaları (ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı, enerji ithalatı vb.) o tarihte hükümet tarafından dikkate alınmış olsaydı, bütçe açıklarını kapatmak için bu denli yüksek zamlar vatandaşımızın sırtına bugün yüklenmezdi.
Her türlü süslü ve makyajlı söylemlerle savunulan 2012 yılı bütçesi, AKP’nin başarısız ekonomi politikalarının artık rakam cambazlıklarıyla gizlenemeyecek boyuta ulaşarak, duvara tosladığının bir göstergesidir.
AKP Bütçesinin Makyajı Bozulmuştur.
Ülke ekonomisinin bu denli bozuk olmasının nedenlerini teknik olarak açıklaması gerekenler, son günlerde motorlu araç ustası gibi konuşmaya başlayarak, bir kısmı aracın fren ve balatalarından bahsetmekte, bir kısmı da yol şartlarını dile getirmektedir.
Ekonomiden anlayış ve bakış açısını da gösteren bu tip açıklamalar, bizlere ülke ekonomisinin hangi ellere teslim edildiğinin de gerçek ve acı tablosunu göstermiştir. AKP bütçesinin makyajı bozulmuş, çirkinlikleri ortaya çıkmıştır.
Böyle bir anlayışın yönettiğini iddia ettiği ekonomimizdeki olumsuz rakamların düzeltilmesi için vatandaşımıza yansıtılan korkunç zam oranları 22 Eylül 2012’de hayata geçirilmiş ve zamların önümüzdeki dönem de devam edeceği belli olmuştur.
Bu zamları; ayarlama olarak nitelendiren siyasî zihniyet; milletimizle alay etmeyi bırakmalıdır.
2007 yılında 100 TL’ye 41 litre mazot alınırken, bugün aynı fiyata 22 litre mazot alınmaktadır. Neredeyse yarı yarıya vatandaşımız aleyhine oluşan kayıp, kimlerin cebine gitmektedi? Önümüzdeki dönem başta doğalgaz ve elektrik fiyatlarına gelecek olan yüksek zam oranları nerelere harcanacaktı? Çiftçimiz, nakliyecimiz, taşımacımız ve daha birçok sosyal kesimin durumundan bihaber olan hükümet, yaklaşık 15 milyar TL’lik açığı nereye ve ne için harcadığını açıklamak zorundadır.
Başarılı bir vergi politikası için gerekli; vergi sisteminin tabana yayılmasıyla ilgili düzenleme yapması gereken AKP’nin kendisine oy veren vatandaşlarımız dahil toplumun tüm kesimlerini, dolaylı vergilere zam yaparak cezalandırması ilk seçimlerde muhakkak karşılığını görecektir.
Hükümet 2012 yılının ilk 8 ayında 182 milyar 177 milyon lira vergi geliri elde ederken, toplanan verginin % 65’ini dolaylı vergiler oluşturmuştur. Gelir ve kazanç üzerinden toplanan vergi ise toplanan vergilerin % 35’ini oluşturmuştur.
AKP’nin ekonomideki başarısız yönetimi sonucunda 2012 bütçesinin bozulmasının sorumlusu milletimiz değildir. Bu yüzden bu alanda görev yapan sorumlular milletimize hesap vermek zorundadır.
Bu zamların geri alınması için Danıştay’a vatandaşımız tarafından haklı davalar açılmaya başlanmıştır. Danıştay’ın milletimize kesilen bu cezaya dur diyeceğine inanıyorum.