Ege Postası
Geri

Tarihi kent Bergama'da tarihi proje

İZMİR'in Bergama İlçesi'nde hayata geçirilen 'Kentsel Kültür Varlıkları Projesi' ile eski evler restore edilecek. Bergama Belediyesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile birlikte ‘Kentsel Kültür Varlıkları Projesi' adı altında eski evleri ayağa kaldırıyor.
Tarihi kent Bergama'da tarihi proje
Haberler / Yerel Yönetimler
28 Ekim 2015 Çarşamba 17:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Bergama'nın CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Bergamalı vatandaşlarımıza ait yapıların rölöve ve restorasyon projeleri, üniversitedeki öğretmenlerin denetiminde, öğrenciler tarafından hazırlanıyor. Hazırlanan projeler İzmir 2 numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra tekrar bu yapıların sahiplerine teslim ediliyor. Dolayısıyla bu yapıları restore etmelerinin önü açılıyor" dedi.

Bergama Kentsel Kültür Varlıkları Envanteri Projesi yürütücüsü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Restorasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demet Binan ise Bergama Belediyesi ile yaptıkları protokol kapsamında nitelikli ve korunması gereken evleri, kültür varlıklarını belgelediklerini açıkladı. Öncelikli olarak en harap durumdaki evleri belirlediklerini söyleyen Prof. Dr. Binan, "Bunların rölöve, restitüsyon, restorasyon projelerini, her türlü analizlerini ve raporlarını hazırlıyoruz. Bu çalışmada hazırladığımız projeleri Bergama Belediyesi'ne teslim ediyoruz. Bergama Belediyesi de bu projeleri; önceliğine, bozulma durumuna ve niteliğine göre değerlendirip, Valilik, Bakanlık ve TOKİ'den bir takım fonlar alarak evlerin restorasyonlarını yapacak" diye konuştu. Dünya kültür mirasının korunmasına katkı verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Binan, her yıl 10-15 yüksek lisans öğrencisinin projenin içine dahil olduğunu dile getirdi. Üniversitenin araştırma, eğitim, topluma katkı gibi üç ana görevi bulunduğunu hatırlatan Binan, "Bu şekilde Bergama'ya destek veriyoruz. Çünkü Bergama bunu hak ediyor. Dünya kültür miras listesine girdi. İnsanlığın ortak mirası artık. Bizde bu şekilde kültür mirasının korunmasına katkı vermeye devam edeceğiz" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası