Ege Postası
Geri

Tartışmalı ihalede rekor teklif

İZSU’nun Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi'nin 4’üncü faz olarak da adlandırılan 4'üncü etap inşası için İZSU Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkıldı. Son yıllarda yapım işinin gecikmesi nedeni ile yer yer tartışmalara neden olan 4’üncü etap inşası ihalesine yönelik, kullanılacak polietilen boru seçiminin hatalı olduğu ve 7 milyon dolarlık zarara yol açacağı öne sürülerek iş dünyasından ciddi tepkiler yükselmiş ve başta EBSO Başkanı Salih Esen ve İşadamı Kemal Zorlu’nun önemli eleştirileri olmuştu. Tartışmaların gölgesinde gerçekleşen uluslararası ihalede, toplam 13 firmanın teklif verirken, Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Saim Ulutaş’ın komisyon başkanlığını yürüttüğü oturumda, en yüksek teklif ise 170 milyon 427 bin lira ile Abeinsa firmasından geldi.
Tartışmalı ihalede rekor teklif
Haberler / Yerel Yönetimler
31 Ekim 2013 Perşembe 10:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İZSU bünyesinde gerçekleştirilen ve muhammen bedeli 137 milyon 710 bin 481 TL olarak açıklanan ihalede, katılımcı firmalardan Abeinsa 170 milyon 427 bin TL, Ohitan İnşaat-Gürbağ Ortak Girişimi 121 milyon 800 bin TL, Maksu-M. Arslan İnşaat Ortak Girişimi 108 milyon 446 bin 923 TL, Yüksel İnşaat-Türkerler Ortak girişimi 94 milyon 703 bin 772 TL, MPE Mühendislik 113 milyon 400 bin TL, Polat Yol Yapı-Gezer Endüstri Ortak Girişimi 110 milyon 157 bin TL, DNZ-ONH Ortak Girişimi 89 milyon 870 bin TL, MAS Arıtma Sistemleri 97 milyon 700 bin TL, Alke İnşaat-Alkataş Ortak Girişimi 97 milyon 900 bin TL, Aktor -Doğan İnşaat İş Ortaklığı 109 milyon 440 bin TL, Kuzu Toplu Konut A.Ş 103 milyon 250 TL, Barankaya-Silahtaroğlu İnşaat Ortak Girişimi ise 88 milyon 447 bin TL teklif verdi.

KOMİSYON TEKLİFLERİ DEĞERLENDİRECEK, SON SÖZ KOCAOĞLU’NDA

Tekliflerin alınması ile birlikte, ihale komisyonundan gelecek sonuç merakla beklenmeye başlanırken, ihale komisyonu önümüzdeki günlerde verilen teklifleri tek tek inceleyecek ve en uygun fiyat için sunulan dosyaları gözden geçirecek. Yapılacak fiyat sorgulamalarının ardından ise, İZSU Yönetim Kurulu Başkanı tarafından belirlenecek en uygun teklif İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun onayına sunacak. Komisyon kararı Başkan Aziz Kocaoğlu tarafından da uygun görülüp onaylandığı takdirde, sonuç ihalede teklif veren firmalara tebliğ edilecek ve belirlenen yasal süre içerisinde ihale sonucuna itiraz gelmezse, en uygun teklifi veren firma ile İZSU Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalanacak. Ardından da yer teslimi yapılıp inşaat süreci başlayacak. İhale sonucundan sonra itirazlar olduğu takdirde ise İZSU Genel Müdürlüğü gelen itirazları değerlendirecek ve cevap verecek. İtiraz eden firmalar itirazlarının İZSU tarafından reddi halinde, KİK’e (Kamu İhale Kurumu) başvuruda bulunabilecek.

KREDİ IFC’DEN, 2 YILDA TAMAMLANACAK

Maliyetinin bir kısmının İZSU’nun Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu IFC’den aldığı kredi ile karşılanacak olan 4’üncü faz için yapılan ihalenin sonuçlanması ile birlikte tesisin yapımına başlanacak ve 780 günde tamamlanarak tesis hizmete açılacak. 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde halen işletmedeki 3 faz arıtma ünitesine ek olarak, saniyede 2.5 metreküp atık su arıtma kapasiteli 4’üncü fazın inşa edilip kullanıma açılmasıyla birlikte, mevcut arıtma tesisine eklenecek bu yeni hatla, günde 604 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesi, günde 216 bin metreküp artarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak. Ayrıca, 1 milyon 80 bin kişiye hizmet etmesi öngörülen bu yeni hat sayesinde günde 24 saat kesintisiz olarak çalışan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilecek. Yeni inşa edilecek hat içerisinde, diğer artıma tesislerindeki yöntem izlenecek ve atık su aynı biyolojik sistem ile arıtılacak.

İŞ DÜNYASI SERT ŞEKİLDE ELEŞTİRMİŞTİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik çok tartışılacak iddialarda bulunarak, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nin 4'üncü etap inşası ihalesinde tercih edilen boru tipi nedeniyle İzmir’in zararının 14 milyon lira (7 milyon dolar) olacağını öne sürerek, “Acilen bu yanlıştan dönülsün” demişti. Proje kapsamında kullanılacak 2 metre çapındaki polietilen borunun muadilleriyle arasında 7 milyon dolar gibi ciddi bir fiyat farkı olduğunu da öne süren Esen, polietilen boru yerine aynı işlevi görecek eşdeğer özellikte koruege, CTP ya da çelik boru kullanılması halinde maliyetin 3-4 milyon lirada (1.5-2 milyon dolar) kalacağını belirtmişti. Yine aynı şekilde İzmir’in önde gelen işadamlarından Kemal Zorlu da, Büyük Kanal Projesi için tercih edilen boru tipi nedeniyle büyük bir "kazık" yendiğini belirtmiş, “İzmir o zaman çok mağdur olmuştu. Bu ihaleyle de İzmir ikinci kazığı yemesin. Büyükşehir'in kullanılmasını şart koştuğu polietilen borunun Türkiye'de tek bir üreticisi var. Belediye kimseye danışmadan bir iki kişinin verdiği bir kararla nasıl böyle bir adım atıyor'” diyerek tepkisini dile getirmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası