Ege Postası
Geri

Tartışmalı muhalif lider Hindistan’da Başbakan adayı oldu

Hindistan’ın ana muhalefet partisi Bharatiya Janata Party (BJP) Gujarat eyaleti başkanı Narendra Modi’yi 2014 Mayıs’ında yapılacak genel seçimler için Başbakan adayı gösterdi. Parti merkezinde yapılan törenle 2014 Mayıs genel seçimleri...
Tartışmalı muhalif lider Hindistan’da Başbakan adayı oldu
Haberler / Dünya
14 Eylül 2013 Cumartesi 09:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hindistan’ın ana muhalefet partisi Bharatiya Janata Party (BJP) Gujarat eyaleti başkanı Narendra Modi’yi 2014 Mayıs’ında yapılacak genel seçimler için Başbakan adayı gösterdi.
Parti merkezinde yapılan törenle 2014 Mayıs genel seçimleri için seçim kampanyasını yürüten Modi, partisinin başbakan adayı olarak kaldırmadığı taş bırakmayacağını dile getirdi.
2001 yılından beri Gujarat eyaletinin başkanı olan Narendra Modi 2002 yılında eyalette meydana gelen Hindu Müslüman çatışmalarında gerekli güvenlik önlemlerini almayarak Müslümanların şiddete maruz kalmasına seyirci kalmakla suçlanmıştı. Kabinesindeki bazı bakanların bu olaylardan suçlu bulunarak hapse atıldığı Modi’ye başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bir çok batılı ülke büyükelçilikleri dini ayrımcılık yaptığı gerekçesi ile ülkelerine vize vermemişti.
Narendra Modi’nin Hindistan Başbakanlığı için aday olarak gösterilmesi partisi BJP’de de ikiliğe yol açtı. Başta BJP’nin en kıdemli isimlerinden eski İçişleri Bakanı Lal Krishna Advani ve eski Başbakan Atal Bihari Vajpayee olmak üzere birçok üst düzey partili Modi’nin Başbakan adayı olarak gösterilmesine karşı. Partinin liberal yüzleri Modi’nin adaylığının BJP’nin liberal Hindulardan ve Müslümanlardan gelecek oyları engelleyeceği görüşünde. Bütün bu yorumlara rağmen Modi’yi Başbakan adayı olarak gösteren parti yönetimi Modi’nin Gujarat eyaletini Hindistan’ın en zengin eyaleti yapan vizyonunun Hindistan’a da ışık tutacağı düşüncesinde.
Asıl adı Narendra Damadordas Modi olan 62 yaşındaki Gujarat eyaleti başkanı, bir çaycı babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Tren istasyonlarında çay satarak ilk okul yaşamını sürdüren Modi, genç yaşında bugün BJP’nin fikir okulu olan aşırı Hindu milliyetçisi Rashtriya Swayamsevak Sang’a (RSS) katıldı. Partide hızla yükselen Modi, 2001 yılında eyalet seçimlerinde Gujarat eyaleti başkanı oldu. Kısa sürede eyaleti bir endüstri merkezi haline getiren Modi hükümeti mevcut hükümet Kongre partisi ve Müslüman gruplarca Müslüman karşıtı olmakla suçlandı. Hakkında 2002 yılındaki olaylardan dolayı bir çok dava açılan Modi ve hükümeti bu davalardan bazılarından hüküm giyerken Modi şu ana kadar ceza almadı.
Geçtiğimiz yıl İngiltere’nin Hindistan büyükelçisinin Modi’yi eyaletteki ofisinde ziyaret etmesi ve sonrasında Modi’ye vize verebileceklerini bildirmesi Hint medyasında Modi’nin Başbakanlık adaylığının batılı güç merkezlerince de kabul edildiği yorumunun yapılmasına sebep olmuştu.
Mevcut Kongre Partisi hükümeti Modi’nin adaylığı hakkında sessizliğini korurken Kongre Partisinin Gandi geleneğinden gelen en genç lideri Rahul Gandi öne çıkan Başbakan adayı olarak göze çarpıyor. Fakat bir çok siyasal analist Kongre Partisi Başkanı Sonia Gandi ve parti parlamentosunun tecrübesiz olan Rahul Gandi’yi Modi gibi güçlü bir isim karşısına çıkarmayacakları görüşünü savunuyor. Mevcut başbakan Manmohan Sing ise şu an Kongre Partisi’nin en güçlü 2014 seçimleri Başbakan adayı olarak gözüküyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası