Ege Postası
Geri

Türkiye alabalıkta Avrupa şampiyonu

DENİZ Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye'de son 25 yılda balık yetiştiriciliğinin 10 milyon tondan 66 milyon tona ulaştığını söyledi.
Türkiye alabalıkta Avrupa şampiyonu
Haberler / Ekonomi
10 Mayıs 2014 Cumartesi 10:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BOAT İZMİR -2. Tekne, Yat ve Denizcilik Fuarı kapsamında düzenlenen "Su Ürünleri Avcılığı ve Yetiştiriciliği: Sorunlar-Çözüm Önerileri" konulu panelde, bu alanda ülkede gerçekleştirilen yatırımlar, sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye'de son 25 yılda balık yetiştiriciliğinin 10 milyon tondan 66 milyon tona ulaştığını söyledi. Dünyada tüketilen su ürünlerinin yarısının avcılık, diğer yarısının ise yetiştiricilik yöntemi ile sağlandığını anlatan Öztürk, Çin'in tek başına dünyada su ürünü üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştirdiğini ve 40 milyon ton üretim yaptığını belirtti. 

Türkiye'nin su ürünleri üretimi ve tüketiminde son 10 yılda 650 bin ton seviyesinde stabil kaldığını, yapılan ihracatın ton bazında 3 kat arttığını kaydeden Öztürk, "İthalat ise ton bazında 3 kat, dolar bazında ise 10 kat artmıştır. Ülkemizde iç tüketim ise ortalama yıllık 500 bin ton seviyesindedir. Son 10 yılda toplam su ürünleri üretimini incelediğimizde; deniz avcılığı kaynaklı üretim bir düşüş ivmesinde iken, yetiştiricilik yüzde 9 seviyelerinden yüzde 32 seviyelerine ulaşmıştır. Yani su ürünlerimizde temin yolu olarak en önemli payı yetiştiricilik almaya başlamıştır" diye konuştu.

TÜRKİYE, ALABALIK ÜRETİMİNDE AVRUPA'DA LİDER 
Konuşmasında ülkede yapılan balık üretimine de değinen Öztürk, Türkiye'nin alabalık üretiminde Avrupa'da lider, çipura üretiminde ise Yunanistan'dan sonra Avrupa'da ikinci sırada yer aldığını vurguladı. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de avcılık ruhsatına sahip 2 bin 177 adet tekne ve gerçek kişi ruhsatına sahip 22 bin 210 kişi bulunmaktadır. Ülkemiz genelinde denizlerimizde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı sayısı açısından birinci sırada olan İzmir'de 2 bin 177 adet balıkçı teknesinden 19 adedi dip trolü, 45 adedi gırgır takımı, 37 adedi gırgır ve trol takımı olmak üzere 101 adet tekne endüstriyel balıkçılık yapmaktadır. Diğer 2 bin 76 tekne ise uzatma ağları, paragat vs. yöntemlerle kıyı balıkçılığı icra etmektedir. Ege Denizi'nde çıkartılan balığın yüzde 16'sı İzmir'e aittir. Güçlü bir balıkçılık filosuna sahip olan İzmir, Türkiye balıkçılık filosunun yüzde 13'üne tekabül etmektedir. İzmir'de balıkçıların üye olduğu 44 adet su ürünleri kooperatifi ve bunların bir üst birliği bulunmaktadır."

EGE BÖLGESİ'NDE BALIK AVCILIĞININ SORUNLARI
Panelde, Ege Bölgesi'ndeki balık avcılığının sorunları; Kıyılarda yeterli sayıda barınak bulunmaması, balıkçı teknelerini ve balıkları karaya alacak çekek yerlerinin yetersiz olması, balıkçı barınaklarında atık alım sistem ve altyapılarının olmaması, avcıların karaya çıkış noktalarında yol, su, elektrik gibi altyapının eksik olması, soğuk hava depolarının yetersizliği, Türkiye'de kota uygulanmadığı için arz talep dengesi de kurulamaması olarak sıralandı.

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN SORUNLARI
Ege Bölgesi'ndeki su ürünleri yetiştiriciliğinin sorunları arasında ise; Balık çiftliklerinin atıklarını verecekleri tesislerin olmaması, balık çiftlikleri kıyı tesislerinin imar ve işletme izinlerinin alınamaması, balık çiftliklerinin uzak yerlerde kurulduğundan ulaşım problemlerinin yaşanması, balıkları çiftliklerden kıyıya ulaştıracak iskelelerin yapılamaması, balığın KDV'sinin beyaz ve kırmızı ette olduğu gibi yüzde 8 den yüzde 1'e inmesi olarak belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası