Ege Postası
Geri

Türkmenistan atlarına yoğun ilgi

Türkmenistan, büyük değer verdiği Ahal Teke atlarını dünyaya tanıtmak amacıyla önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. 2010 yılında kurulan Uluslararası Ahal Teke Atçılık Birliği’nin 3. Konferansı, başkent Aşkabat’ta Oğuzkent...
Türkmenistan atlarına yoğun ilgi
Haberler / Kültür - Sanat
26 Nisan 2013 Cuma 16:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkmenistan, büyük değer verdiği Ahal Teke atlarını dünyaya tanıtmak amacıyla önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. 2010 yılında kurulan Uluslararası Ahal Teke Atçılık Birliği’nin 3. Konferansı, başkent Aşkabat’ta Oğuzkent Oteli’nde yapıldı. Türkiye başta olmak üzere Çin, Fransa, Belçika gibi birçok ülkeden çok sayıda yabancı basının takip ettiği konferansın açılış törenine, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Türkmen yönetiminin konferansta tam kadro hazır bulunması, atlara verdiği değerin bir göstergesi olarak değerlendirildi. Yurtdışından binin üzerinde yabancı heyetin katıldığı konferansta konuşan Berdimuhamedov, Uluslararası Ahal Teke Atçılık Birliği’nin önemli bir kuruluş haline geldiğini ve bugün birliğin 25 ülkede 100’ün üzerinde üyesinin olduğunu söyledi.
Bu kuruluşun Türkmen atlarının dünyada adının duyurulmasına önemli katkı sağladığını söyleyen Berdimuhamedov, ülkede atlara büyük değer verildiğini söyledi. Türkmen lider, atların yetiştirilmesi için çaba gösterileceğini belirtti.
Türkmen atlarının genetiğinin korunması ve saf Ahal Teke ırkının ortaya çıkarılması çalışmalarına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) da büyük destek veriyor. TİKA tarafından “Ahal Teke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi” kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Proje kapsamında Türkmen Jokeylere Türkiye’de binicilik alanında eğitim veriliyor.
Dünya genelinde Ahal Teke atları olarak bilinen Türkmen atlarının bir bayramı da var. Türkmenistan’da 1992 yılından bu yana Nisan ayının son Pazar günü ülkede At (Bedev) Bayramı olarak kutlanıyor. Bu sene çok sayıda yabancı heyet davet ederek, üst düzeyde kutlanıyor. Kutlama etkinliklerine, Türkiye’yi temsilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılması bekleniyor.
Bu arada, bilim adamları Ahal Teke atını, insanlar tarafından evcilleştirilmiş olan ilk at türleri arasında yer aldığını söylüyor.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası