Ege Postası
Geri

Türkmenler saldırılara tepkili: Irak hükümeti uyarılmalı

Irak'ın kuzeyindeki Türkmenler, Tuzhurmatu şehrinde Türkmenleri hedef alan ve son olarak dün Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu'nun öldürüldüğü saldırılara tepkili. Bu konuda Irak merkezi hükümetine tepki...
Türkmenler saldırılara tepkili: Irak hükümeti uyarılmalı
Haberler / Politika
26 Haziran 2013 Çarşamba 13:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Irak'ın kuzeyindeki Türkmenler, Tuzhurmatu şehrinde Türkmenleri hedef alan ve son olarak dün Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu'nun öldürüldüğü saldırılara tepkili. Bu konuda Irak merkezi hükümetine tepki gösteren Türkmenler, başta Türkiye olmak üzere Birleşmiş Milletler ve insan hakları gruplarından, Türkmenlerin can güvenliğinden sorumlu olan Bağdat hükümetini uyarmalarını istiyor. Irak hükümetinin gerekli önlemleri almadığını dile getiren Türkmenler, bugüne kadar 30 aşkın saldırıda 500'den fazla Türkmen'in öldürülmesine rağmen, bu tür saldırıların kendilerini yıldırmayacağını ve davalarından vazgeçmeyeceklerini vurguluyor.

Irak'ta dün yaşanan saldırılara Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı da tepki gösterdi. ITC'nin Ankara'daki merkezinde Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sarıkahya, Türkmeneli Kültür Merkezi Başkanı Mustafa Ziya, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan ile bir basın toplantısı düzenleyen Kazancı, tepki ve taleplerini dile getirdi.

"IRAK HÜKÜMETİ GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMIYOR"

Yaptığı açıklamda, Irak'taki Türkmen varlığını hedef alan hain saldırılara bir yenisinin daha eklendiğini söyleyen ITC Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, "ITC Başkan Yardımcısı Muhtaroğlu, dün intihar saldırısında şehit oldu. Acımız çok büyüktür. Irak'ta Türkmen varlığını hedef alan terör saldırıları konusunda sayısız taleplerimize rağmen ve Türkmen bölgelerindeki Türkmenlerin güvenliğini tesis etmeye yönelik ısrarlı taleplerimize rağmen Irak merkezi hükümeti, Türkmen vatandaşların can güvenliğinin korunmasında ciddi ve gerekli önlemleri almamıştır." dedi.

Bununla birlikte, Türkmenlerin kendilerini korumak için kendi güvenlik birimlerini oluşturma taleplerinin de kabul görmediğini hatırlatan Kazancı, "Türkmen geleceğini hedef alan bu saldırılar konusunda Irak hükümetinin ciddi ihmali söz konusudur. Irak'ta yaşanan kaostan en fazla zarar gören, korunaksız durumda olan Türkmenlerdir. Yapılan bu saldırılar bizi yıldırmayacak ve davamızdan vazgeçirmeyecektir." şeklinde konuştu.

Irak hükümetinin yanı sıra Irak'taki tüm güvenlik birimlerinin sorumluluklarının gereğini yerine getirme çağrısında bulunan ITC Türkiye Temsilcisi, "Ayrıca, Birleşmiş Milletler'e, Irak hükümetine yetkilerini hatırlatmaya davet ediyoruz. Türk dünyasını oradaki soydaşlarını yalnız bırakmama ve yapılanlara sessiz kalmama çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

TUZHURMATU'DA 30'U AŞKIN SALDIRIDA 500'DEN FAZLA TÜRKMEN ÖLDÜ

Ardından söz alan Türkmeneli Kültür Merkezi Başkanı Mustafa Ziya, özellikle Tuzhurmatu'daki son zamanlardaki saldırılar hakkında bilgi verdi. Tuzhurmatu'nun, Kerkük'ün 70 kilometre güneyine düşen bir Türkmen kasabası olduğunu belirten Ziya, "Bu kasabaya, son bir yıl içerisinde bugüne kadar 30'un üzerinde saldırı düzenlenmiştir. Bu saldırılar bombalı araç patlatarak veya intihar saldırısı olarak gerçekleştirilmiştir. Birebir belli hedefler alınarak suikast girişimleri şeklinde olmuştur. Son bir yıl içerisinde Tuzhurmatu kasabasında 500 Türkmen şehit edilmiştir. Binlerce yaralı vardır. On binlerce insan, kasabadaki güvensizlik nedeniyle göç etmeye zorlanmıştır. Bunlar Irak'ın güneyi veya kuzeyine, bir kısmı da Irak'ın dışına göç etmiştir. Tuzhurmatu küçük bir kasabadır, özelliği Türkmen şehri olmasıdır." dedi.

Saldırılar konusunda Irak merkezi hükümetini suçlayan Mustafa Ziya, "Bir yılı aşkın süredir Irak hükümeti, bütün Türkmen siyasetçilerin ve kuruluşların çağrılarına kulak asmamıştır. Oradaki sivil insanları korumak için bir girişimde bulunmamıştır. Kendi sorumluluğunu yerine getirmemesine ilaveten Türkmenler kendimizi koruyalım talebinde bulunmuşlardır. Bu konuda da bir onay alınamamıştır." şeklinde konuştu.

"IRAK HÜKÜMETİ UYARILMALI"

Irak'ta Türkmenlerin can güvenliğinin devletin emanetinde olduğunu, birinci sorumlunun Irak devleti olduğunun altını çizen Ziya, "Ne yazık ki Irak hükümeti bu konuda sessiz kalmıştır. Ciddi bir girişimde bulunulmamıştır. Türkmen kuruluşları olarak daha fazla dünyadan özgür dünyadan insan hakları kuruluşlarından BM'den ve her şeyin başında Türkiye'den, oradaki insanların can güvenliğini korumakla ilgili Irak hükümeti nezdinde müdahalelerin ve gereken ne varsa yapılmasını talep ediyoruz." diye kaydetti.

"TÜRKMENLERİ YOK ETME PLANI HIZ KAZANDI"

Basın toplantısına katılan Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya da yaptığı kısa açıklamada, "Irak'ta Türkmen coğrafyasının demografisini değiştirme planı yeni değildir. Ancak bu Türkmen bölgelerini demografisini değiştirme uygulaması son yıllarda hız kazanmıştır. Türkmenlerin Irak'ta var olmasını istemeyen güçler, Türkmen bölgesinde güvenlik ortamını istikrarı bozmuş durumdadır." dedi.

Bağdat yönetimi ile Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim arasındaki çekişmenin Türkmen bölgelerine güvenlik konusunda olumsuz etki yaptığını vurgulayan Sarıkahya, şöyle devam etti: "Son bir yıldan beri özellikle Tuzhurmatu içerisinde neredeyse haftada bir patlamalar meydana gelmektedir. Biz bundan çok endişeliyiz. Irak devletinden çeşitli zamanlarda talepte bulunduk. Türkmenler kendi güvenlik birimlerini kendileri kursunlar diye. Ama olumlu bir yaklaşımı göremedik. Kendisi de tedbir almadı. Bizim sorunumuz bir insanlık sorunudur. Orada bir halk yok edilmek isteniyor. Biz buradan Türk halkına devletine çağrıda bulunuyoruz. Geç kalınmadan bu bölgedeki karışıklıkları fırsat bilen yerel güçler ve dünyadaki bazı merkezler Türkmenleri yok etme planına hız kazandırmışlardır. Türkiye'nin acilen el atması gerekmektedir. BM'nin devreye girmesini, Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki sorunların Türkmen bölgeleri dışına çıkarılması, eğer Türkmen bölgesinde güvenlik konularında bir sistem kurulacaksa bölgede çoğunluk teşkil eden Türkmenlerin de sistem içinde etkin bir konuma gelmesini talep ediyoruz."

Son olarak da söz alan Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan ise öldürülen Muhtaroğlu ile yakın zamanda görüştüğü ve kendisinin tehdit edildiğine dair bilgiler paylaştığını aktardı. Türkcan, ayrıca, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin, saldırının düzenlendiği alana polis kıyafetleriyle geldiği bilgisini verdi.

Toplantı sonunda ise Sarıkahya, gazetecilerin, saldırıların arkasında kimler olabileceği yönünde bir soru sorması üzerine, "Bölgede Türkmenleri istemeyen birden fazla grup, birden fazla merkez var. Birisi bu konuda bir eyleme giriştiği zaman öteki de göz yummaktadır. Türkmen Türk varlığını Irak'ta istemeyen bütün taraflar bu konuda sorumludur." cevabını verdi.

Türkmenlerin, Türkiye'den beklentilerinin sorulması üzerine ise Hicran Kazancı, "Türkiye'den talebimiz, siyasi boyutta bir taleptir. Irak hükümetine, bölge hükümetine, Irak'taki etkili parti grupları ile bu konuyu ele alıp Türkmenlerin can güvenliğinin sağlanmasına destek vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.





YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası