Ege Postası
Geri

Üçlü zirve, Gül başkanlığında yarın toplanıyor

Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Balkan Zirve Toplantısı, yarın üçüncü kez Ankara’da toplanıyor.Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında 14-15 Mayıs tarihlerinde...
Üçlü zirve, Gül başkanlığında yarın toplanıyor
Haberler / Dünya
13 Mayıs 2013 Pazartesi 12:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Balkan Zirve Toplantısı, yarın üçüncü kez Ankara’da toplanıyor.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında 14-15 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek zirveye Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojsa Radmanoviç, Konsey Üyeleri Zeljko Komsiç ve Bakir İzetbegoviç'in katılacağı bildirildi.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Üçlü Zirve Toplantısı'nın ilki Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliğinde 24 Nisan 2010 tarihinde İstanbul'da, ikincisi dönemin Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in ev sahipliğinde 26 Nisan 2011'de Karadjordjevo/Sırbistan'da düzenlenmişti.
Zirve toplantılarında bölgesel sahiplenme bilinciyle ve kapsayıcı bir yaklaşımla sürdürülen, bu süreç kapsamında Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırlar dahilinde hukuki kimliğinin korunmasına yönelik taahhüt bir kez daha teyit edildi. Ayrıca iki komşu ülke olan Sırbistan ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi doğrultusunda önemli adımlar atıldı.

Açıklamada, “Ortak tarihin acı hatıralarının silinmesi için Sırbistan tarafından büyük bir samimiyet, cesaret ve kararlıkla gerçekleştirilen açılımlar ile Belgrad ve Saraybosna'ya karşılıklı olarak büyükelçi atanması, hiç şüphesiz bu sürecin en müşahhas getirileridir. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı'nın riyasetinde bu yıl Nisan ayında Belgrad'a gerçekleştirilen ve tarihte bir ilki teşkil eden ziyaret de Üçlü Zirve sürecinin somut bir tezahürüdür.” denildi.

İstanbul'daki ilk zirveyle başlayan süreç çerçevesinde üç ülkenin dışişleri bakanları arasındaki danışma mekanizmasının da kurumsallaştığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: “2009'dan bu yana çeşitli vesilelerle sekiz kez bir araya gelen dışişleri bakanları, Balkanlar'a yeniden kalıcı barış, huzur, istikrar ve anlayış havasının hakim kılınarak, karşılıklı güven ortamının tesis ve idamesine, iyi komşuluk ilişkileri ile bölgesel işbirliğinin pekiştirilmesine önemli katkılarda bulunmuşlardır.”

ÜÇÜNCÜ ZİRVENİN DETAYLARI

Ankara Zirvesi’nin bu sürecin kapsamının genişletilerek devamına yönelik müşterek iradenin en üst düzeyde sergilenmesine vesile olacağına vurgu yapılan açıklamada programın detayları paylaşıldı: "Program 14 Mayıs Salı günü Cumhurbaşkanı Gül’ün ev sahipliklerinde düzenlenecek akşam yemeğiyle başlayacak. Zirve'nin ilk günü üç ülkenin ekonomi bakanları bir araya gelerek Üçlü Ticaret Komitesi kurulmasına dair istişarelerde bulunacak. Ertesi gün Üçlü Zirve kapsamında Ankara'da en üst düzeyde yapılacak görüşmelerde ise cumhurbaşkanlarının vizyon ve rehberliğinde atılabilecek ilave adımlar ele alınacak, üç ülkeyi ve Balkanlar'ı ilgilendiren güncel konular üzerinde durulacak. Üçlü Zirve toplantısının hitamında Cumhurbaşkanları arasında ikili görüşmeler düzenlenecek. İstanbul'daki ilk toplantıdan bu yana taraflar arasında oluşan mutabakat çerçevesinde önümüzdeki dönemde bu üç ülke arasındaki iş birliğinin ekonomi, enerji, ulaştırma, çevre, tarım ve hayvancılık gibi alanlara da teşmil edilmesine, kültürel mirasın korunması ile Bosna-Hersek'te ulusal uzlaşı tesisine yönelik ön alıcı ve sonuç odaklı çalışmalar kararlılıkla sürdürülecek."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası