Ege Postası
Geri

Ülkenin yorganı kısa kalıyor

CHP’li Susam ekonomi kötü yönetildiği için yeni zamların kapıda olduğunu söyledi.
Ülkenin yorganı kısa kalıyor
Haberler / Yerel Politika
21 Eylül 2012 Cuma 10:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-  CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ülke ekonomisinin kötü yönetildiğini bu nedenle yeni zamların kapıda olduğunu söyledi. Maliye Bakanı’nın 2012 bütçesinin hedefin üzerinde açık vermemesi için yeni zamlar öngördüğünü söyleyen Susam, “Ülkede cari açık çok önemli bir noktaya ulaştı. Cari açığı düşürmek için ekonomiyi yavaşlatarak ithalatı azaltma yoluna gittiler. Bu kez de ithalattan elde edilen vergiler beklenin altında kaldığı için bütçe açık verdi. Şimdi bu açığı yamamak için yeni zam paketi gündeme geliyor. AKP iktidarı ekonomiyi yönetemiyor, bunun faturasını da vatandaşa kesmiyor. Bütçe tutmayınca hemen içki, sigara ve otomotiv sektörüne vergi artışı geliyor. Biz ilk günden bu yana söylüyoruz. Cari açığı azaltmanın yolu ekonomiyi soğutmak değil, yerli üretimi teşvik ederek ithalatı azaltmaktır. Türkiye’nin ilerleyebilmesi ve 2023 hedefini tutturabilmesi için her yıl %9 büyümesi gerekiyor. Yorganı üstümüze çeksek ayaklarımız açıkta kalıyor, ayağımıza çeksek üstümüz. AKP Türkiye’ye ‘Ayaklarınız toplayın’ diyor, biz ise ‘Yorganı büyütelim’ diyoruz” diye konuştu.

 

Yerinde sayma yılı oluyor

Bu yılın ekonominin bütün aktörleri için ‘yerinde sayma yılı’ olduğunu söyleyen Susam, “Dünyadaki ekonomik krizin yarattığı tedirginlik devam ediyor. Pek çok ihracatçı firmamız Avrupa’ya satışlarında kriz öncesi seviyeye dönemedi. Öte yandan Irak’taki karışıklık, İran ve Suriye’yle yaşadığımız sorunlar nedeniyle doğu ve güneydoğu komşularımızla ekonomik ilişkilerimiz de zayıfladı. Kuzey Afrika Arap Baharı rüzgarı etkisinde kaldı ama o rüzgardan da yeterli payı alamadık. Köylü bu yıl yine para kazanamadı. Ürettiği ürün ancak kendi masrafını çıkardı. Bazılarında onu bile çıkartmadı, zarar etti. Emekliye intibak vereceğiz dediler. Emekli zam beklerken bir bölümünün maaşı azaldı. Memurun reel geliri sürekli düştü. İşçi zaten taşeronda çalıştığı için 3 kuruşluk maaşını aldığına bile şükretti. Bir yandan piyasadaki durgunluk ve vatandaştaki parasızlık, diğer yandan hipermarketler ve uluslar arası markaların baskısıyla esnaf ve sanatkar nefes alamadı. Neticede millet bırakın yeni vergileri, ÖTV artışlarını mevcut vergilerini ödeyemez duruma geldi” dedi.

 

Kazancın vergilendirildiği sistem gerekli

Yapılması planlanan zamların ülkenin ihtiyacını yine de çözmeyeceğini ifade eden CHP’li vekil, “Bu zamlar belki kısa vadede ihtiyacı karşılıyormuş gibi görünür ama orta ve uzun vadede daha büyük zararları olur. İçkiye ve sigaraya yapacağınız yüzde 20’lere varan vergi artışı kaçakçılığı körükleyecektir.  İnsanlar kaçak sigara ve içki arayışına girecek. Sağlıksız koşullarda üretilen içkiler yine can alacak ya da kör bırakacaktır. Otomotiv sektörü vergi indirimi ve teşvik beklerken yapılacak vergi artışı, stokta bulunan 250 bin araca talebi daraltacaktır. Tapu ve harçların arttırılması ise vatandaşı alıp satacağı yerin fiyatını daha düşük göstermek gibi kanun dışı yollara itecektir. Neticede bugün biraz daha fazla vergi toplanacağı düşünülürken aslında hem piyasa daralacak hem de insanlar kaçak yollara sevk edilerek vergi gelirinin düşmesine neden olunacaktır. Daha fazla vergi toplamanın yöntemi vergiyi arttırmak ya da dolaylı vergi toplama yollarına gitmek değil, daha adil ve kazancı vergilendiren bir sistemi kurmaktır” diye konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası