Ege Postası
Geri

Un fabrikasıydı, Kent Koleji oluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihine tanıklık eden eski Un Fabrikası’na yeniden hayat veriyor. Tarihi yapı, Kent Koleji’ne dönüştürülerek İzmir’deki kalifiye insan kaynağının artırılması çalışmalarına evsahipliği yapacak. Projeye İZKA da destek veriyor.
Un fabrikasıydı, Kent Koleji oluyor
Haberler / İzmir
12 Mayıs 2014 Pazartesi 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1908 yılında inşa edilen ve kentin tarihine tanıklık eden Halkapınar’daki eski Un Fabrikası’nı Kent Koleji’ne dönüştürecek. Bir dönem ekmek fabrikası olarak kullanılan ve son dönemde de DGM ve TEK gibi kurumlara evsahipliği yapan iki tarihi binadaki restore çalışmaları hızla devam ediyor.
Çalışmalar tamamlandığında, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Tuzakoğlu Fabrikası adıyla anılan bina, İzmir Kent Koleji adı altında faaliyet göstermeye başlayacak. Büyükşehir’in İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında hazırladığı Kent Koleji Projesi, kentin istihdam sorunlarına katılımcı, yenilikçi ve farklı bir çözüm modeli sunacak. Projeye Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi (YAGEM), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ortak; Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu, Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü (İŞKUR) ise katılımcı olarak destek veriyor.
 
İzmir Kent Koleji nedir'
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Koleji, restorasyonu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan eski un fabrikası olarak bilinen iki binada kurulacak. Proje, kentin rekabet gücü ve ekonomik gelişme düzeyini doğrudan etkileyebilecek anahtar sektörlerde en önemli sorunlarından birinin, kalifiye insan kaynakları eksikliği olduğu gerçeğinden yola çıktı. Söz konusu proje, bu sektörlerin talep ettiği nitelikte kalifiye insan kaynaklarının geliştirilmesini amaçlıyor. 2 yıl sürecek proje çerçevesinde binaların restorasyonu yapılacak, Kent Koleji’nin kurumsal kimliği ve yönetim organları belirlenecek. Ayrıca beş öncelikli branşta açılacak kurslardan oluşan pilot uygulama gerçekleşecek.
İzmir Kent Koleji projesinin en önemli yenilikçi katkılarından biri de yerel düzeyde mesleki eğitim, istihdam ve sanayi kurumlarını bir araya getiren bir yapı öngörmesi. Kolej, kent ileriye taşıyacak tüm aktörlerin temsilcilerini bir arada ve diyalog içinde tutarak büyük bir sinerji yaratmayı amaçlıyor.
 
FabLab geliyor
İzmir Kent Koleji bünyesinde Fabrikasyon Laboratuvarı (FabLab) kurulacak. Projenin en yenilikçi yönlerinden birini oluşturan FabLab, İzmir Kent Koleji’nde eğitim alacak kursiyerlerin yanısıra, mühendislik, teknik ve meslek lisesi öğrencilerine ve yaptığı projeleri ve fikirlerini somutlaştırmak isteyen girişimlere, tasarımcılara, sanatçılar ile zanaatkarlarada açık olacak. Bu yönleriyle Fablab, mesleki eğitimi desteklerken, yaratıcılığı geliştirerek girişimciliğe katkı sağlayacak.
2006’da Massachusets Teknoloji Enstitüsü tarafından ortaya atılan Fablab modelinin 34 ülkede tam 125 adet örneği bulunuyor.  
 
106 yıllık tanıklık
Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Tuzakoğlu Fabrikası adıyla anılan bina, 1908de Osmanlı vatandaşı olan Yuan Tuzakoğlu ve Vasil İstefanidi’nin girişimleriyle un fabrikası olarak inşa edildi. 1914’de İzmir’in sadece un sektöründe değil, bütün sektörleri içinde en büyük işletmelerden biri haline gelmişti.
Tuzakoğlu Un Fabrikası’nın İzmir’in kurtulduğu 9 Eylül 1922’de müessif bir olaya karıştığı da zihinlerden çıkmadı. İzmir’e ilk giren Türk süvari müfrezesi, Halkapınar’daki Tuzakoğlu Fabrikası önünde yoğun bir ateşle karşılaşmış, fabrikadan açılan ateşte dört Türk eri şehit düşmüştü. Bugün onların şehit düştüğü yerde, sözünü ettiğimiz binanın hemen yanında Cumhuriyet’in ilk yıllarında dikilmiş ve üzerinde ‘Vatan ve Namus’ yazan Dokuz Eylül ‘Şehitler Abidesi yer alıyor.
1922’den sonra İzmir Belediyesi’ne geçen bina, bir ara ekmek fabrikası olarak işletildi, ardından da farklı alanlarda (DGM ve TEK’e ev sahipliği gibi) hizmet vererek günümüze kadar ulaştı.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası