Ege Postası
Geri

Ünlü siyaset bilimciden çarpıcı tespitler: Soyer rekor oy alır mı'

Ünlü siyaset bilimci Prof. Tanju Tosun, Soyer’in İzmir’de rekor oy alacağı yönündeki açıklamaların iddialı olacağını kaydederek, CHP’nin seçim kazanmaya kitlenmesinin daha doğru olacağını belirterek, “Soyer’in adaylığı CHP’nin değişim arayışıyla örtüşen bir aday profili. Rekorla uğraşmak yerine seçim kazanmaya kilitlenmeliler. Güçlü bir cumhur ittifakı var. Gerçekleri dikkate aldığımızda ben bir şey söylersem iddialı olur” dedi. CHP'nin aday listesine siyaset bilimci bakışı
Ünlü siyaset bilimciden çarpıcı tespitler: Soyer rekor oy alır mı'
Haberler / Yerel Politika
5 Şubat 2019 Salı 10:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-CHP’nin İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını değerlendiren Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İ.İ.B.F) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tanju Tosun, Soyer’in aday profilinin CHP’de istenen ve beklenen değişim arayışıyla örtüğünü söyledi.

ADAYLARA BAKILDIĞNIDA CHP’DE BİR DEĞİŞİM ARAYIŞI GÖRÜNÜYOR

CHP’nin açıklanan adaylarının CHP’de değişim arayışının sonucu olduğuna vurgu yapan ünlü siyaset bilimci Prof. Tanju Tosun, “CHP İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları CHP’de bir değişim arayışı söz konusu. Değişim arayışı CHP’nin yenilenmesi anlamında önemli. Bu seçimin adaylarına bakıldığında büyükşehirden ilçelere kadar CHP’de bir değişim arayışı gözüküyor. Bunun bir strateji olarak kurgulandığını düşünüyorum. Yenilenme de önemli. Seçmen nezdinde bir karşılık bulacağını düşünüyorum” dedi.

GAYRİ ŞAHSİLİK İLKESİNE GÖRE HAREKET ÖNEMLİ

CHP’nin İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, tartışma yaratan bazı adaylarla ilgili durumun CHP’de gayri-şahsilikten uzak olma ilkesine yeterince uyulmamasından kaynaklı olduğunu söyledi.

BAZI ADAY İSİMLERİNDE, PARTİ İÇİ DEMOKRASİ İLE GAYRİ ŞAHSİLİK ARASINDA TAM DENGE KURULMAMIŞ

Prof. Tosun, “CHP için bu seçim önemli olduğu için seçimde stratejik karar vermesi gerekiyordu. Bu kararı verirken süreci yönetme konusunda siyasi partilerde egemen olması gereken ilkelerden bir tanesi gayri şahsilik ilkesi. Gayri şahsilik ilkesi herhangi bir etkene, bağa kendisini bağlı kılmadan objektif kriterlere göre karar vermeyi gerektirir. CHP’de gayri şahsilik ilkesinde aday belirleme sürecinde sapmalar yaşadı. CHP Türkiye’de parti içi demokrasinin işlediği tek parti. Ancak parti içi demokrasi ile bu gayri şahsilik arasında kurulması gereken denge, zaman zaman örgütten gelen taleplerle gayri şahsiliğin yerini şahsiliğe bıraktı. Bu da çatışmaları getiriyor. Bence bazı adaylara ilişkin tartışmalar doğrudan doğruya bu durumla ilgili” değerlendirmesini yaptı.

SOYER’İN ADAYLIĞI CHP’NİN DEĞİŞİM ARAYIŞIYLA ÖRTÜŞÜYOR

CHP’nin İzmir Büyükşehir Adayı Tunç Soyer’in kariyer, mesleki bilgi ve birikim ile iki dönemdir yürüttüğü Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde Türkiye çapında ses getiren projeleriyle önemli olduğunu dile getiren Prof. Tanju Tosun, “Sayın Tunç Soyer açıklandı. Kariyerine, mesleki bilgi ve birikimine, eğitimine bakalım. AB Uluslararası İlişkiler alanında master yapmış, hukuk okumuş. İki dönem başkanlık yapmış. Seferihisar’ı marka kent haline getirme adına Türkiye’de ses getiren projelere imza attı. Soyer’in adaylığı CHP’nin değişim arayışıyla örtüşen bir aday profili” diye konuştu.

SOYER’İN KENT MERKEZİNDE YOĞUN KARŞILIĞI VAR

Siyaset bilimci Tosun, Soyer’in isminin İzmir’de özellikle kent merkezinde büyük karşılığı olduğunu kaydederek, “Sayın Soyer’in İzmir’deki karşılığını klasik kent merkezinde, metropol ilçelerde daha yoğun olarak var. Metropolden çevreye doğru gidildikçe oy vermede belirleyici faktörün CHP’lilik olacağını düşünüyorum. Kent merkezine doğru gelindiğinde ise sayın Soyer’in profili, vaat ettikleri önemli. Ayşe Arman’daki söyleşisinde de konuşmuştu; Türkiye’de siyasetin bir üst aklın kurguladığı siyaset anlayışı projeler üzerinden olmalı. Partilerin üst aklı yukarıdan aşağıya doğru siyaseti, projeleri seçim sürecini tanzim ediyor. Sayın Soyer yurttaşı da içine alacak kampanya süreci izleyecek anladığım kadarıyla” değerlendirmesini yaptı.

SOYER’İN REKOR OY ALACAĞINI SÖYLEMEK İDDİALI OLUR

Bir araştırma şirketinin İzmir’de Tunç Soyer’in rekor oy alacağı saptamasının çok iddialı olduğunu kaydeden Prof. Tanju Tosun, İYİ Parti seçmeninin tavrının çok önemli olduğunu söyledi ve şu tespiti yaptı:

“İddialı bir çıkarsama bu. İYİ Parti seçmeninin tavrı çok önemli. Benim izlediğim kadarıyla Cumhur İttifakı, İYİ Parti seçmenini sayın Soyer’e kaptırmamak için stratejik bir kampanya izliyor. İYİ Parti seçmeninin nasıl bir pozisyon izleyeceği Sayın Soyer’in rekor oy alıp almayacağını gösterecek. Rekorla uğraşmak yerine seçim kazanmaya kilitlenmeliler. Güçlü bir cumhur ittifakı var. Gerçekleri dikkate aldığımızda ben bir şey söylersem iddialı olur.”

KÜRT SEÇMENİN TOPYEKUN SOYER’E OY VERECEĞİNİ SÖYLEMEK DOĞRU DEĞİL

31 Mart 2019’da yapılması beklenen yerel seçimlerde İYİ Parti ve HDP seçmeninin CHP’nin kazanmasında nasıl bir rol alacağını da değerlendiren Siyaset Bilimci Prof. Tanju Tosun, Kürt seçmenin homojen olmadığını, muhafazakar Kürt seçmen oylarının bir kısmının AK Parti’ye gidebileceğini söyledi.

MUHAFAZAKAR KÜRTLERİN AK PARTİ’YE OY VERDİĞİNİ BİLİYORUZ

Tosun, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ne İYİ Parti ne HDP seçmeni İzmir’in kazananı belirleyecek güce sahip değil. HDP içinde de muhafazakar Kürtlerin AK Parti’ye oy verdiğini biliyoruz. Daha kentli, liberal Kürt seçmeni sadece bu seçimde değil geçmişte de CHP lehine oy kullandı. Meseleyi böyle görmek lazım. Kürt seçmeninde CHP’ye giden oy önümüzdeki seçimde de olabilir. Topyekun Soyer’e oy verileceğini söylemek doğru değil. Homojen bir Kürt seçmeni yok çünkü. Bugün itibariyle İYİ Parti ve HDP seçmeni yüzde 12-13 oranında. Azımsanamaz ama seçimi tayin eder mi'”

İYİ PARTİ’YE GİDEN MHP’LİLER HENÜZ TAVIRLARINI BELİRLEMEDİ

Siyaset bilimci Prof. Tosun, MHP’li seçmenin tavrı konusunda ise, “İYİ Parti’ye geçen seçimde gitmeyen MHP’liler  muhtemelen Cumhur İttifakına destek verecek. İYİ Parti’ye giden MHP’li var, onlar bana göre henüz tavırlarını belirlemediler” tespitinde bulundu.

TOSUN, DSP’YE GİDEN VE GİDECEK OLANLARIN DURUMUNU DA DEĞERLENDİRDİ

Prof. Tanju Tosun, CHP’den aday gösterilmediği için 2014 seçimlerinde olduğu gibi bağımsız aday olma ya da DSP’ye geçme tavrını sergilemeyi tercih eden ve edecek olan CHP’li aday adaylarının CHP’ye yine seçim kaybettirip kaybettirmeyeceğini de değerlendirdi.

CHP’YE OY VEREN SEÇMEN BU KEZ DAHA TEMKİNLİ DAVRANABİLİR

Prof. Tosun, seçmenin bu kez 2014’teki gibi davranıp bu adaylara oy vermeyebileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Evet 2014’te gibi girişimler var. Seçmen ona bakıp karar verecek. Burada yeni adayların performansı ve kitleyle kuracağı temas da önemli. CHP’de kahramanlar yoktur, kahramanlara ihtiyaç da yoktur. Kahramanların maliyeti de seçim kaybetmesi durumunda CHP’ye olacağı için CHP’ye oy veren seçmenler bu seçimde daha temkinli davranabilir. Ama yine de risk var. CHP seçmeni 2014’teki faturadan memnunsa gider verir, memnun değilse de gidip vermez. İki aylık süreçte bunlar yönetilebilecek durumlar. Büyükşehir başkanı ya da ilçe belediye başkanları ilk kez siyasete girmişti. Onlar ne kadar biliniyordu. Bunlar tali konular.”

ZEYBEKCİ, HİZMET VE PROJE ODAKLI ADAY PROFİLİ ÇİZİYOR

AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci’nin seçim kampanyasını da değerlendiren Tosun, Zeybekci’nin ideolojik tartışmalardan uzak, hizmet ve proje odaklı bir aday profili çizdiğini belirterek, “Bu seçimde sayın Zeybekci’nin kampanyasını da izlemeye çalışıyorum, başarılı bir kampanya süreci götürüyor. Mümkün olduğu ölçüde ideolojik tartışmalardan uzak, hizmet ve proje odaklı aday profili çiziyor” sözleriyle dile getirdi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası