Ege Postası
Geri

Vatandaşlar ücretsiz ‘ben’ muayenesinden geçirildi

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde, tüm Euro Bölgesi ülkeleri ve Türkiye’de deri kanserinin erken teşhisine yönelik başlatılan 'Fark et, Yok et' kampanyası çerçevesinde vatandaşlar ücretsiz ‘ben’ muayenesinden...
Vatandaşlar ücretsiz ‘ben’ muayenesinden geçirildi
Haberler / Güncel
26 Haziran 2013 Çarşamba 15:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde, tüm Euro Bölgesi ülkeleri ve Türkiye’de deri kanserinin erken teşhisine yönelik başlatılan 'Fark et, Yok et' kampanyası çerçevesinde vatandaşlar ücretsiz ‘ben’ muayenesinden geçirildi.

26 Haziran Çarşamba günü Gevher Nesibe Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Polikliniği'nde 09.00-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilen taramaya çok sayıda vatandaş katıdı. Benleri dikkatle muayene eden doktorlar, vücudundaki beni herhangi bir risk içermeyen vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulundu, riskli gördüklerine ise ileri derecede tetkik için randevu verdi.

Etkinlik hakkında bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Borlu, özellikle güneş ışığına yoğun şekilde maruz kalan insanlarda deri kanseri görülme sıklığının her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Borlu, “Deri kanserinde en önemli faktör güneş ışığıdır. Yani yıllar içinde alınan doz. Bir de özellikle çocukluk çağında kısa sürede alınan ve deri yanığına neden olacak hızlı güneşlenmelerden oluşan doz önemli. Tabii kişinin cilt tipi de önemli. Biraz koyu tenli insanlar bu konuda avantajlı, koyu tenliler güneş yanığına ve güneşin toplam ışınlarına karşı daha dayanıklıdırlar. Açık tenli insanlar, renkli gözlü insanlarda bu dayanıklılık az olduğu için deri kanseri gelişme riski bir miktar daha fazladır. Çok fazla beni olanlarda, ailede kanser hikayesi olanlarda, özellikle deri kanseri hikayesi olanlarda, bu risk biraz fazla.” dedi.

İnsanların güneşlenme alışkanlıkları konusunda biraz daha bilinçli olmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Murat Borlu, deri kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu söyledi. Borlu, bu yüzden çok renkli, çok koyu, yuvarlaklıktan ziyade asimetrik bir yapısı olan, renk değiştiren, şekil değiştiren, kaşınma, ağrı yapan, normalden farklı bir hissiyat veren benlere sahip olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna giderek ben muayenelerini yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

Deri kanserinin teşhisinde ben muayenesinin hem gözle yapılan muayene, hem de son yıllarda büyütmeli dermoskopik muayene denilen bir yöntemde yüzde 90 oranında başarı sağlandığını belirten Prof. Dr. Borlu, şüpheli durumlarda ise biyopsi alındığını ve biyopsi ile kesin teşhis konulabildiğini söyledi. Prof. Dr. Borlu, “Eğer biyopsi sonucu iyi çıkar ise bir sıkıntı yok, kötü ve erken dönem ise hemen tedavi edilmekte. Ekstra ilaçlara, radyoterapi gibi zahmetli ve sıkıntılı yöntemlere gerek kalmamakta.” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası