Ege Postası
Geri

Yamanlar katı atık tesisi davasında flaş gelişme

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tartışmalara neden olan Yamanlar Dağı eteklerine yapmayı planladığı Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'yle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu'nun yer seçiminin uygun olduğu kararının iptali için açılan davada bilirkişi raporunu teslim etti. Bilirkişi heyeti, ÇED süreci devam eden tesis için seçilen yerin jeolojik hidrojelojik özellikleri, önemli mühendislik kriterleri ve halk sağlığı açısından uygun olmadığı raporu verdi. Bilirkişi dosyası mahkemeye ulaştı
Yamanlar katı atık tesisi davasında flaş gelişme
Haberler / İzmir
8 Mart 2016 Salı 16:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir’de yıllardır çözüm aranan, gerek yerel yöneticiler gerekse siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinin tartışmalarına sahne olan kentin çöpünün değerlendirilip, bertaraf edileceği tesis için Avukat Senih Özay ve Fatih Murat Ülkü bir süre önce İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın Karşıyaka Yamanlar’daki yer seçimini uygun bulduğuna ilişkin 29 Ağustos tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı. İzmir 5. İdare Mahkemesi'nde devam eden davada beş bilim adamından oluşan bilirkişi heyeti raporunu mahkemeye sundu.

Bilirkişi raporunda önemli tespiler yeraldı. Jeolojik ve hidrolojik açıdan, dava konusu alanının geçirmil volkanik kayalardan oluşan kaya zemin üzerinde bulunduğu, bu kayaların çatlaklı kaya yeraltı suyu deposu özelliğinde olup, yöre halkı tarafından içme, sulama amacıyla kullanıldığını belirtildi. Raporda "Yeraltı sularının yüzeye çok sığ derinliklerde ya da bazen yüzyede kaynaklar şeklinde görüldüğünü bezen de yüzeyden yukarıda artezyen şeklinde bulunduğundan taşkın tehlikesi vardır. Yasalar ve yönetmelikler de belirtildiği üzeri taşıkan riski taşıyan bölgeler ile yeraltı suyunun içme, sulama ve kullanma suyu olarak kullanıldığı bölgelerde düzenli depolama tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine izin verilmemektedir. Bu nedenle dava konusu alan jeolojik hidrojeolojik özelliklerine göre düzenli depolama tesisleri kurulması ve işletilmesi için uygun bulunmamaktadır" tespit ve görüşü yeraldı. İZSU'nun yaptırdığı etüd dosyasında da tam sızdırmazlığın sağlanamaması durumunda zeminden sızacak olası kirleticilerin yeraltı sularını önemli oranda kirletebileceğinin kabul edildiğine de dikkat çekildi.


Raporda Karşıyaka'da geniş bir alanın tesisin yaratacağı olumsuz koku, toz ve duman emisyonları ve gürültüden etkileneceği de yeraldı. Bilirkişi, Katı Atık Bertaraf Tesisi için Yamanlar'da seçilen yerin jeolojik hidrojeolojik özellikleri, önemli çevre mühendislikleri kriterleri ve halk sağlığı açısından uygun olmadığı görüşünü mahkemeye bildirdi. 

Davayı açan Senih Özay ve Fatih Ülkü, düzenledikleri basın toplantısıyla bilirkişi raporunu açıkladı. Fatih Ülkü, bilirkişi raporunun tereddüte ve tartışmaye yer bırakmayacak kadar açık olduğunu İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin de bu rapor çerçevesinde yürütmeyi durdurma kararı vermesinin beklendiğini söyledi. Ülkü, "Karşıyaka-Yamanlar'a yapılacak çöplük ile ilgili karar, ilgili bilim alanlarında uzman üniversite ve meslek kuruluşları tarafından tartışılmadan, adeta kamuoyundan gizlenerek alınamaz. İzmir ve Karşıyaka'da yaşayanları doğrudan etkileyecek ve zarar verebilecek böyle bir proje ile ilgili tartışmalar, kısır siyasi polemiklerin içine hapsedilemez" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na bu aşamadan sonra düşenin, Yamanlar'a çöp tesisi yapma ısrarından vazgeçmek olduğunu belirten Ülkü "Çağrımız ısrardan vazgeçilmesi ve ilgili alanlardaki bilim adamları ve uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturularak uygun bir yer bulunmasıdır" dedi.

Avukat Senih Özay ise sorunun sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi olmadığın İzmir Valisi'ninde bu işin ortağı olduğunu belirterek "İkisinin paylaşması sonucu dosya ortaya çıktı. Tesisin nereye yapılacağıyla ilgili başta jeoloji mühendisleir odası olmak üzere uzman odaların görüşlerine başvurulabilir" dedi. Basın toplantısına katılan Prof. Dr. Ümit Erdem de Yamanlar'ın doğru bir seçim olmadığını söyledi. Erdem "Yamanlar talihsiz bir seçim. Kocaoğlu'nu yanlış yönlendiriyorlar. Kocaoğlu'nun 'Oraya yapma, buraya yapma' tepkisini anlıyorum. Kocaoğlu İzmir'in belediye başkanı olarak bu tesisi yapacak yer arıyor. Meslek odaları bu konuda ne yapt? Alana gidip gördüler" dedi. (Utku Bolulu/DHA) 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası