Ege Postası
Geri

Yaşar Üniversitesi Google Earth'te İzmir için güvenli uçuş projesi geliştiriyor

Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin Google Earth için geliştireceği projeyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan uçuşlar daha güvenli olacak. Pilotlara büyük kolaylık sağlayacak projeye göre uçuş için risk oluşturan binalar tespit edilecek...
Yaşar Üniversitesi Google Earth'te İzmir için güvenli uçuş projesi geliştiriyor
Haberler / Güncel
2 Ekim 2013 Çarşamba 13:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin Google Earth için geliştireceği projeyle İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan uçuşlar daha güvenli olacak. Pilotlara büyük kolaylık sağlayacak projeye göre uçuş için risk oluşturan binalar tespit edilecek ve havalimanında iletişimin beyni sayılan fiberoptik kabloların güzergahları görüntülenebilecek. Proje, ilk olmasıyla da Türkiye’deki diğer havalimanlarına örnek teşkil edecek.

Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Selin Köymen ve Penbe Aslan, Google Earth’ün Türkiye coğrafi bilgi sistemleri veri sağlayıcısı Başarsoft için İzmir’e özel bir yazılım projesi geliştiriyor. Adnan Menderes Havalimanı’ndan hareket eden uçaklar için düşünülen projeye göre havalimanları için önemli olan kablo, yol güzergahları ve binaların yükseklik sınırını haritada gösteren bir web uygulaması yapılacak. Haziran 2014’te bitirilmesi planlanan proje hakkında bilgi veren Aslan, “Projemizde tipik bir havaalanı coğrafi bilgi sistemi yazılımı geliştirilmesi konusunu ele aldık. Bugün Türkiye’deki havaalanlarında en büyük sorun, iletişimin beyni sayılan fiberoptik kabloların nereden geçtiklerinin kaydedilmemesidir. Biz bu projeyle havalimanları için önemli olan kablo ve yol güzergahlarını gösteren, binaların yükseklik sınırını azdan çoğa doğru sıralayan bir web uygulaması geliştiriyoruz. Haziran ayında tamamlamayı planladığımız web uygulamasıyla pilotlar, uçuş öncesi hangi binaların yükseklik sınırını geçtiğini rahatça görebilecek. Aynı zamanda altyapı çalışmalarında olası risklere karşı fiberoptik kablo güzergahının kayıt altına alınmasıyla da havalimanlarında yaşanabilecek iletişim kesintilerinin önüne geçilmiş olacak.” dedi.

Web uygulamasında yalnızca havalimanı çalışanları için uçuş ve personel bilgilerinin de yer alacağını ifade eden Köymen ise, “Projemizle uçuş güvenliği haritasında yükseklik sınırını aşan binalar kırmızıyla renklendirilecek, tehlike arz eden binalar aynı zamanda yerel yönetimlere bildirilecek.” şeklinde konuştu.

Adnan Menderes Havalimanı’ndan 2013 Ağustos sonu rakamlarına göre iç hatlarda 39 bin 107, dış hatlarda 12 bin 385 uçak iniş kalkış yaptı. Aynı dönemde 5 milyon 150 bin 442 kişi iç hatlarda, 1 milyon 688 bin 94 kişi dış hatlarda yolculuk yaptı.

GOOGLE EARTH

Sanal bir yerküre üzerinde uydu görüntülerinin, arazilerin, üç boyutlu olarak binaların ve diğer birçok özelliğin görüntülenmesine imkan sağlayan bilişim uygulaması.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası