Ege Postası
Geri

Yemek zamlarını protesto ettiler: DEÜ'de öğrencilere gözaltı

İzmir'de üniversitelerin yemek ücretlerine yaptığı fahiş fiyat artışlarını protesto etmek isteyen Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri gözaltına alındı.
Yemek zamlarını protesto ettiler: DEÜ'de öğrencilere gözaltı
Haberler / İzmir
5 Ekim 2023 Perşembe 12:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- İzmir'de üniversitelerin yemek ücretlerine yaptığı fahiş fiyat artışlarına tepkiler yükselmeye devam ediyor. 

Dokuz Eylül’de daha önce 5 lira 80 kuruş olan yemekhane ücreti yüzde 193 oranında artışla 17 liraya, Ege Üniversitesi’nde ise 6,5 TL olan yemek ücreti yüzde 250’yi aşan zamla 20 TL’ye yükseldi.

Öğrenciler, fahiş zamları bugün okullarının yemekhanelerinde yaptıkları ses çıkarma eylemleri ile protesto etti. 

Bugün devam eden protesto sırasında çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi.

POLAT'TAN TEPKİ: SORUMLULAR HESAP VERMELİ 

Öğrencilerin gözaltına alınmasına CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Polat, "Özel güvenlik görevlileri, tüm barışçıl yolları denemelerine rağmen başka bir çarenin kalmadığı durumlarda ve direnmeyle orantılı olarak zor kullanabilirler. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yaşanan bu rezalet açıkça hukuka aykırıdır ve sorumlular hesap vermelidir. Haklı protestolarında Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin yanındayım!" dedi. 

YÜCEL: ÖĞRENCİLERİ SERBEST BIRAKIN!

CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel ise, "Barınma sorunu yetmezmiş gibi beslenme sorunuyla da mücadele eden üniversite öğrencileri yemek fiyatlarına %200`ü aşan zammı protesto ediyor, üniversite yönetimi gençleri polise teslim ediyor. Anayasal düzeni mi bozdular? Ülkenin birlik ve bütünlüğüne mi zarar verdiler? Şiddet mi kullandılar? Bu mu adaletiniz, bu mu gençlere ve eğitime desteğiniz? Çekin o kirli ellerinizi, tertemiz öğrencilerin üzerinden! En temel hak olan protesto hakkını kullanan öğrencileri derhal serbest bırakın!" dedi. 

TAŞKIN: YAKIŞMADI 

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, "Fahiş zamlar karşısında demokratik haklarını kullanan öğrencileri dinlemek yerine yetkisiz özel güvenliğin şiddetine terk etmek bir üniversite yönetimine yakışmadı. Gençler derhal serbest bırakılmalı" dedi. 

ERDAN KILIÇ: ZULÜM ETMEYİ BIRAKIN

 

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Dokuz Eylül Üniversitesi özel güvenlikleri yemek zamlarını protesto eden öğrencileri yaka paça dışarı çıkarıp polise teslim ediyor. Nasıl ki iktidar ülkenin gençlerine tahammül edemiyorsa, iktidarın atadığı rektör de öğrencilerine tahammül edemez. Protesto haktır!! Barınma ve gıda sorunlarıyla baş başa bıraktığınız gençlere zulüm etmeyi bırakın" dedi. 

GÖKÇEN: SAYIŞTAY YAZISINA CEVAP VERİLMİYOR 

CHP İzmir MilletvekiliGökçe Gökçen, "Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesinde öğrenciler yüzde 200’ü aşan yemek zamlarını protesto ediyorlar. Tepki gösteren öğrenciler yaka paça gözaltına alınıyor. Sorarsanız üniversite yönetimlerine “bütçe yetersiz” derler. Sayıştay öyle demiyor: Ege Üniversitesi 5.5 milyon TL’lik alacağının peşine düşmüyor, Dokuz Eylül Üniversitesi 40 tane Sayıştay yazısına cevap bile vermiyor. Denetim ve şeffaflıktan kaçan bu mantıkla kimse kamu kaynaklarının gençlerden esirgenmesini haklı çıkarmaya çalışmasın. Parasız, bilimsel ve erişilebilir eğitim haktır, barınma haktır, beslenme haktır. Devlet gençlerin yanında olmak zorundadır" ifadelerine yer verdi. 

"GENÇLERDEN BU KADAR KORKMAYIN"

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, "Yemek fiyatlarını protesto eden üniversiteli gençler yaka paça gözaltına alınıyor. Demokratik hakkını kullanan gençlerimizden bu kadar korkmayın. Bilimsel ve parasız eğitim haktır. Barınma ve beslenme haktır. Devletimiz, gençlerimizin bu demokratik hak kullanımına kulak tıkamadan yanlarında olmalıdır" dedi. 

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası