Ege Postası
Geri

Yeşil sahalarda döktükleri terin tespiti zamanaşımına uğradı

Onlar, yıllarca yeşil sahalarda ter döktü. Jübilelerini yaptıktan sonra başka işlerle uğraştılar. Emeklilik yaşı gelince SGK’nin yolunu tuttular. Primlerini toplattıklarında hayal kırıklığı yaşadılar, çünkü senelerce top koşturdukları...
Yeşil sahalarda döktükleri terin tespiti zamanaşımına uğradı
Haberler / Spor
1 Haziran 2013 Cumartesi 12:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Onlar, yıllarca yeşil sahalarda ter döktü. Jübilelerini yaptıktan sonra başka işlerle uğraştılar. Emeklilik yaşı gelince SGK’nin yolunu tuttular. Primlerini toplattıklarında hayal kırıklığı yaşadılar, çünkü senelerce top koşturdukları kulüplerin bazıları yatırmamıştı. Hizmet tespiti için primlerini yatırmayan kulüpleri dava edip yerel mahkemeyi kazandılar. SGK'nin itirazı üzerine dava Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, beş yıllık zamanaşımını gerekçe göstererek kararları bozdu ancak 10. Hukuk Dairesi, geçen yıl verdiği kararda sporcuyu haklı gördü. Mahkeme kapısını aşındıran emektar sporcular, zamanaşımına tepki gösteriyor. Avukatları ise mağduriyetin giderilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerektiğini kaydediyor.

Profesyonel liglerde futbol oynadıktan sonra yaşı gelince emekli olmak isteyen bazı sporcular, yatmayan primlerini elde etmek için yaptırmak istedikleri hizmet tespitinde zamanaşımı şoku yaşıyor. Bunlardan biri de 51 yaşındaki Yusuf Uzuner. Şimdi Yeni Kocaelispor Kulüp Başkanı ve antrenörü olan Uzuner Gölcükspor, Zeytinburnuspor, Gebzespor ve Ankara Petrolofisispor’da 12 yıl top koşturdu ve 37 yaşında futbolu bıraktı. Ardından uzun yıllar ticaretle uğraştı. Emeklilik yaşı gelince SGK'ye gitti ve primlerini toplattı. Burada Gölcükspor’un 4 yıl, Gebzespor’un da 6 ay primini yatırmadığını öğrendi. Hizmet tespiti için bu kulüpleri ayrı ayrı Kocaeli İş Mahkemesi’ne şikayet etti ve davaları kazandı. SGK ise temyize gitti. Yargıtay 10. Dairesi, Uzuner’i Gölcükspor Kulüp Derneği için açtığı davada haklı buldu ve kararı onadı. Yargıtay 21. Dairesi ise Gebzespor Kulüp Derneği için açılan davada beş yıllık zamanaşımını gerekçe göstererek onamadı. Dava, önümüzdeki eylül ayında Gebze İş Mahkemesi’nde tekrar görülecek. Uzuner, tepkisini şöyle dile getiriyor: “Yargıtay 10. Hukuk Dairesi hizmet tespitinde beni haklı, 21. Hukuk Dairesi ise haksız buluyor. Bu mağduriyetimizin yasal düzenlemeyle çözülmesini, zamanaşımının kalkmasını istiyoruz. Bu sorun çözülmezse mahkeme kapılarında sürüneceğiz. Ayrıca bu sorunu yaşayan sadece ben değilim, birçok kişi var.”

Yusuf Uzuner’in avukatı, bu konuda kanuni düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor: “21. Hukuk Dairesi’nin verdiği karar hukuka uygun ancak bu konuda bir düzenleme yapılması, bir içtihatı birleştirme kararı oluşturulması gerekiyor. Sınırlandırma olunca kişiler hakkını arayamıyor, dolayısıyla emekli olamıyor. Bunun da bir sürü olumsuz yansımaları oluyor.”

Diğer bir mağdur ise 45 yaşındaki İbrahim Yılmaz. Top koşturduğu Darıca Gençlerbirliğispor Kulübü’nün bazı primlerini yatırmadığını öğrendi. Çalıştığının tespiti için Kocaeli 2. İş Mahkemesi’ne başvurdu ve davayı kazandı. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, Yılmaz’a da zamanaşımı gerekçesini gösterdi. Reddetme gerekçesini, “506 sayısı yasanın 79-10. maddesi gereğince hizmet tespitine ilişkin bu tür davaların 5 yıl hak düşürücü süre içinde açılması gerekmektedir.” ifadeleriyle açıkladı. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi ise Gölcükspor Kulüp Derneği adına açılan davanın gereçekesinde şöyle dedi: “Dosyadaki yazılara, hükmün dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayanağı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verildi.” Yılmaz da kararın şokunu yaşadığını ve işin peşini bırakmayacağını söylüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası