Ege Postası
Geri

Yıldırım'dan Ağaçlıyolun hesabını sordular

Bornova Ağaçlıyol’da yer alan 110 dönüm büyüklüğündeki Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait kamu arazilerinin ihale yolu özelleştirilerek satılmasına tepki gösteren Yeşil İzmir Dayanışması, bugün bir basın açıklaması düzenleyerek, İzmirlilere Ağaçlıyol’a sahip çıkmakları konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Yıldırım'dan Ağaçlıyolun hesabını sordular
Haberler / İzmir
10 Ocak 2014 Cuma 14:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından geçtiğimiz aylarda satış ihalesi gerçekleştirilen ve yargı sürecinin devam ettiği Karayolları arazileri için yaşanan son gelişmeler ile birlikte sivil toplum örgütleri de ayağa kalktı. Alanda yapılan plan değişikliğine karşı yürütmeyi durdurma istemiyle dava açan Bornova Belediyesi’nin talebi yargı tarafından kabul edilince, alan tekrar resmi tesis alanı statüsüne kavuşmuş ve teklif veren yatırımcılar da bekleme kararı almıştı. Tüm bu gelişmeler üzerine, alanla ilgili süreci yakından takip eden ve satış işlemi öncesinde ve sonrasında etkin bir eylem sürecinin altına imza atan Yeşil İzmir Dayanışması Platformu bugün bir basın açıklaması düzenleyerek, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) firmaları satış sözleşmesi imzalamaya çağırmasına tepki gösterdi.

 

“DANIŞTAY KARARINI ÇİĞNEYEREK SUÇ İŞLEDİLER”

Birleşik Kamu-İş bünyesinde basın toplantısı düzenleyen Yeşil İzmir Dayanışması, Ağaçlıyol’un AVM değil, bilim parkı olması talebini yineleyerek, İzmirlileri Ağaçlıyol’a sahip çıkmaya davet etti. Platform Sözcüsü Prof. Kayhan Kantarlı yaptığı açıklamada, “Bizler de İzmirliler olarak “ÖİB, davalar sonuçlanıncaya kadar artık başka bir adım atmaz” diye sevinmiştik. Fakat öyle olmadı, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) yılın son günlerinde (20 Aralık 2012) aldığı kararlar  3 Ocak 2014 tarihli resmi gazetede yayınlayınca   durum değiştiğini fark ettik. ÖİB bu kararlarla arazilerin satışını davalar sonuçlamandan mutlaka bitirmeye yönelik yeni bir hamle yapmıştı. 3 Ocak 2014 kararlarıyla hem  arazilerin  satışına ilişkin  ihale sonuçları onaylandı hem de satış sözleşmelerinin imzalanması ve karar gereklerinin yerine getirilmesi hususlarında ÖİB’na yetki verildi. Öncelikle belirtmeliyiz ki ÖYK, ihalenin davalar sonuçlanmadan acilen tamamlanıp, arazilerin yeni sahiplerine devredilmesini öngören bu kararları almakla, Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararına uymamış ve suç işlemiştir. Suç işlemeyi göze alarak verilen  bu ani kararların nedenini araştırınca karşımıza tam anlamıyla bir “yargıdan mal kaçırma” niyeti çıktı.

 

“SAVCILARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Açıklaması sırasında Cumhuriyet savcılarına suç duyurusunda bulunan da Platform Sözcüsü Kantarlı, “T.C. Anayasası’nın 125 ve 138’inci maddelerine göre  yasama ve yürütme organları ile idare mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Ancak ÖİB, 3 Ocak 014 kararlarını almakla Danıştay’ın aldığı yürütmenin durdurulması kararını uymayarak Anayasa suçu işlemiştir. Cumhuriyet savcılarını bu anayasa suçunu işleyen ÖİB hakkında soruşturma başlatmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

BİNALİ YILDIRIM’A SERT ELEŞTİRİ

Eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım’a sorular yönelten Kantarlı, “Karayolları sizin bakanlığınıza bağlı, bu yeşil alanın satışa çıkarılmasına nasıl kıyıp da onay verdini? Geçen yıl Gaziemir’deki nükleer çöplük ortaya çıktığında “Bu konuyu kamuoyu önünde tartışmayın EXPO adaylımıza zarar veriyorsunuz” demiştiniz. Bu sözünüzden sonra kimse oradaki ülkeye sokulması yasak radyoaktif maddenin ülkeye nasıl girdiğini araştırmaya kalkmadı, bu konudaki sorular ilgili bakanca TBMM’de yanıtlanmadı, nükleer atık kaçakçılığı söz konusu olmaz m? Bu konuda İzmir milletvekili olarak yapacağınız bir şey yok mu'” dedi.

 

SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİNE SESLENDİ

Platform Sözcüsü Kantarlı, sözlerinin sonunda İzmir kamuoyuna ve siyasi parti temsilcilerine seslenerek, “Halkın malı üzerinden rant dağıtılmasına karşıyız diyen tüm demokratik kitle örgütlerini, siyasi partileri ve Belediye Başkanları ile tüm belediye başkan adayları ve basınımızı ÖİB’nın bu hukuk tanımaz rantçı tutumuna karşı gerekli tepkiyi göstermeye ve her türlü demokratik olanaktan yararlanarak tüm güçleriyle Ağaçlıyol’a sahip çıkmaya çağırmayı bir görev biliyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası