Ege Postası
Geri

Özel idare malları haraç mezat

İl Özel İdaresi'nin kapatılması ile tasfiye edilen taşınmazlardan Bergama'daki asfalt şantiyesindeki malzemeler bir gece ansızın ortadan kayboldu. Paylaşım komisyonu tarafından İl Müftülüğü'ne devredilen şantiyeyle ilgili tahsisin iptali için yargı süreci devam ederken, binaların Kuran kursu açmak isteyen Kınık Müftülüğü tarafından boşaltıldığı belirlendi. Özel idare malları haraç mezat
Özel idare malları haraç mezat
Haberler / İzmir
18 Kasım 2015 Çarşamba 12:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Akıllara durgunluk veren olayın ardından, şantiye içerisindeki taşınmazlarda prizlerden kalorifer peteklerine, kapılardan musluklara kadar sökülerek kaçırıldığı ortaya çıktı. Bergama'da şok etkisi yaratan olay tartışmaları da beraberinde getirirken, eşyaların yine bir devlet kurumu olan Müftülük tarafından alındığı belirlendi.
 
NE VAR NE YOKSA GÖTÜRMÜŞLER!
Geçtiğimiz aylarda tahsis kararına karşı açtığı iptal davasını kazanan ve şantiyenin yeni sahibi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu taşınmazları incelemeye gittiğinde bir başka şok yaşadı. Belediye yetkilileri, kapısından penceresine, kalorifer peteğinden mutfak dolabına kadar tüm eşyaları sökülüp götürülen boş bir binayla karşılaştı. Kınık Müftülüğü ise, şantiyede bulunan söz konusu eşyaları aldıklarını doğrularken, malzemelerin Büyükşehir Belediyesi'ne geri verilmesinin söz konusu olmadığını duyurdu.


 
ASFALT ŞANTİYESİ MÜFTÜLÜĞE TAHSİS EDİLMİŞTİ
İl Özel İdaresi'nin Bütünşehir Yasası'nın ardından kapatılmasıyla birlikte, kuruma ait olan Bergama Asfalt Şantiyesi de, İzmir Valiliği bünyesinde kurulan Mal Paylaşım Devir ve Tasfiye Komisyonu tarafından diğer taşınmazlar gibi Maliye Hazinesi'ne devredildi. Şantiye içinde aylarca boş yatan ve hurdaya dönen iş makineleri, kamyonlar ve taşınır mallar ise Karayolları Bölge Müdürlüğü ile belediyelere verildi. Süreç içinde Milli Eğitim Bakanlığı'na, Bakanlık tarafından da İl Müftülüğü'ne tahsis edilen şantiye binası hiç kullanılmadı.


 
İZNİ İL MÜFTÜLÜĞÜ VERMİŞ
Bu süreçte tahsislerin iptali için Büyükşehir Belediyesi de dava açtı. Dava sürecinin devam ettiği sırada, Kınık'ta Kuran Kursu açmak isteyen İlçe Müftülüğü, İl Müftülüğü'nün izniyle gerekli eşyaları buradan aldı. Şantiye boşaldıktan birkaç gün sonra gelen mahkeme kararına uyan Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu burayı Büyükşehir Belediyesi'ne verdi. Ancak bu süreçte şantiye içinde bina duvarları hariç hiçbir şey kalmadı.


 
TAHSİS İPTAL EDİLDİ, MALZEMELER UÇTU!
İl Özel İdaresi kapatılmadan önce asfalt şantiyesi olan ve idareye bağlı köy yollarının asfalt işlerini yapan tesiste idarecilerin oturdukları odalar, tencere, tava ve tabak gibi mutfak ekipmanları, mutfak dolapları, oturma grupları ve personelin dinlenme alanları bulunuyordu. Tesisin kapatılması ve İl Müftülüğü'nün Kınık Müftülüğü'ne eşyaları alması için izin vermesinin ardından ranzalar, dolaplar, masalar, sandalyeler, sehpalar, su sebili, yazıcı, kullanılabilir durumdaki halılar, mutfak dolaplarının kapakları, lavabolar, musluklar, kablolar, perdeler, binanın pencere ve kapıları ile kalorifer petekleri götürüldü. Taşıma sırasında sadece duvarda bulunan fotoğraflar, takvimler, kullanılmayan eşyalar ve dosyalar kaldı.


 
İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ: İKİ SEFERDE GÖTÜRDÜK
Bergama'da bulunan şantiyeden eşyaları aldıklarını doğrulayan Kınık Müftüsü Mahmut Mintaş, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise şunları dile getirmişti: "Burası Maliye Hazinesi'ne devredildi, istekler sonrasında da Maliye burayı İzmir İl Müftülüğü'ne devretti. İl Müftülüğü de bize devretti ve oradan eşyaları aldık. Kuran Kursu yaptık ve oraya aldık. Biz anahtarları İl Müftülüğü'ne geri teslim ettik. 3 ay önce şantiyeye gittik ve eşyaları aldık. 2 seferde getirdik." Tesisle ilgili devam eden yargı süreci ve iptal kararına da değinen Mintaş, "Eşyaları geri isterlerse istesinler. Bizim muhattabımız Büyükşehir değil, İl Müftülüğü. Eğer İl Müftülüğü isterse geri veririz, eşyalar zaten şu anda Kuran Kursu'nda duruyor" şeklinde açıklama yapmıştı.
 
BÜYÜKŞEHİR İNCELEME BAŞLATTI, EŞYALAR GERİ İSTENECEK
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise söz konusu şantiyenin Fen İşleri Müdürlüğü'ne geçtikten sonra konuyu inceleyeceklerini söyledi. Yetkililer önemli olabilecek eşyaların geri istenebileceğini ve demirbaş listesine kayıtlı malzemelerin incelendiğini belirtti.


 
MAHKEME "HUKUKA AYKIRI" DİYEREK BÜYÜKŞEHİR'E VERMİŞTİ
İzmir 2'nci İdare Mahkemesi, Hazine'ye ait olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen Bergama Asfalt Şantiyesi ile ilgili geçen yılki kararı iptal etmişti. Mahkeme, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na göre Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yol, bakım, onarım yapımı görevinin büyükşehir belediyelerinde olduğuna dikkat çekerek, şantiye alanının Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesini hukuka aykırı bulmuştu. Karar sonrasında yeniden toplanan komisyon, tesisi Büyükşehir Belediyesi'ne vermişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası