Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Anketlerin dili'
Hüseyin Günlü
YAZARLAR
8 Ağustos 2022 Pazartesi

'Anketlerin dili'

Belediyelerin çalışmalarıyla ilgili kamuoyu araştırmalarında kent halkına sorulan sorular genellikle hep aynıdır; “Kentinizin belediye başkanını başarılı buluyor musunuz?”, “Belediye hizmetlerinden memnun musunuz?” gibi...

Halkın oyuyla göreve gelen yerel yöneticilerin başarı oranlarını, anket yöntemiyle tespit eden araştırma şirketlerinin, kimi zaman birinin diğerlerinden farklılığını ortaya koymayı amaçlaması, güvenirliği konusunda hep kuşku yaratmıştır.

Doğru söylemek gerekirse araştırma şirketlerinin kullandığı anket dili ve yöntemleri, herhangi bir belediye başkanının başarı oranını ön alma kuşkusundan uzak sadece gerçeği tespit etmeyi amaçlamalıdır.

Kamuoyu araştırmalarının, gündemdeki ekonomik, siyasal ve toplumsal konularda vatandaşın düşüncelerini ve eğilimlerini belirleyen önemli bir veri çalışması olarak bilinmektedir.

Bir süre önce bir araştırma şirketinin, nüfusu 100 binin üzerindeki ilçelerde belediye başkanları için yaptığı ankette İzmir’deki CHP’li 24 belediye başkanından sadece iki belediye başkanının listenin ilk onu içinde yer vermesi düşündürücüdür.

Bu anketlerde, Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 70’in üzerinde oy alan Karşıyaka, Narlıdere ve Güzelbahçe belediye başkanlarından hiçbirinin İzmir listesinin ilk 10'una bile girememesi, bu araştırmaları yapan şirketlerin güvenirliği konusunda tartışma yaratmıştır.

Son günlerde gelişen önemli bir konu da CHP İzmir kulislerinde bazı CHP’li üst düzey yöneticilerin, Mart 2024 yerel seçimlerinde sosyal demokrat oyların tavan yapmasının beklendiği Karşıyaka ve Çiğli’de CHP oylarının gerilediğinden söz etmesi düşündürücüdür. Bu kişilere verilecek en güzel cevap, “Hadi canım sende.” 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası