Ege Postası
Geri

"Örtü"nün altından üniversite çıktı

2006'da Kocaoğlu ile Demirtaş arasında 'örtü' tartışmalarıyla gündeme gelen Güzelbahçe'deki arazi için, İEÜ açtığı davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece arazide üniversite kampusü kurulabilecek
Haberler / Yerel Yönetimler
1 Temmuz 2013 Pazartesi 09:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ı davalık yapan Güzelbahçe'deki İzmir Ekonomi Üniversitesi kampusü arazisinde mahkeme 7 yıl sonra Demirtaş'ı haklı buldu. Yeni Asır'dan Sinan Doğan'ın haberine göre mahkeme, 2006'da Kocaoğlu ile Demirtaş arasında 'örtü' tartışmalarıyla gündeme gelen 2 parselden oluşan 191 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin 154 bin metrekaresinin "Doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan" olmadığına karar verdi. Böylece arazide üniversite kampusü kurulabilmesinin yolu açıldı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre arazinin 37 bin metrekarelik bölümünün "Tarımsal niteliği korunacak alan" olarak belirlenmesine karşı istenen yürütmeyi durdurma talebini reddederken, arazinin dörtte üçünden fazlasının ise "Doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan" olarak belirlenmesinin telafisi güç zararlar doğurabileceğini açıklayarak, yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Avukatı Serkan Mutluel, Güzelbahçe ilçesi Yaka mhallesi Acemdere mevkiinde bulunan 2363 ve 2364 sayılı parsellerin maliki olan davacı tarafından, taşınmazların bulunduğu alanı da içeren ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Eylül 2012 tarihinde kabul edilen 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'nın, taşınmazlarına ilişkin kısmının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Büyükşehir'e dava açtı.

"Tazminat davası"
İzmir 2. İdare Mahkemesi, talep üzerine sözkonusu arazide keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. İnceleme sonucunda mahkeme 4 Haziran 2013'te verdiği kararda, "Tarımsal niteliği korunacak alan" olarak belirlenen alan dışında kalan kısmın üniversite alanı olarak planlanmasının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına uygun olduğu kararına vardı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzelbahçe'de üniversite kampusü olarak kullanmak üzere 191 bin metrekarelik araziyi satın aldı. Üniversite yönetimi, bu arazide kampus kurmak için Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu. 2006'daki başvuru üzerine tartışma başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Üniversite kurma örtüsünü kaldırmıyorum, sanayi kurma örtüsünü kaldırmıyorum" açıklamasını yaptı. Demirtaş da "Kaldırsın o örtüyü" yanıtını verdi. Demirtaş, iki yıl sonraki açıklamasında Kocaoğlu'nun rant ile öğretim üyeleri için yapılacak 50 villayı kastettiğini dile getirdi. Kocaoğlu, hemen sonra yaptığı açıklamada ise arazide 1.5 milyar liralık rant olduğunu öne sürerek, "Orada benzinlik var, alışveriş merkezi var. Villa var, var oğlu var. Bana üniversiteyi şemsiyesi olarak kullanmayacak" dedi. Bunun üzerine Demirtaş, Güzelbahçe'deki arazide bir basın açıklaması yaparak, "Gerçek örtü Kocaoğlu'nun beynindedir" diyerek mahkemeye başvurdu. 2009'da sonuçlanan mahkeme Kocaoğlu'nu Demirtaş'a 5 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Sağlık kampusü
İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, mahkeme kararıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayacağını söyledi. Geçtiğimiz yıl YÖK'ten Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurmak için izin alan İzmir Ekonomi Üniversitesi, yakında tıp fakültesi için de onay bekliyor. Güzelbahçe'deki arazinin üniversitenin sağlık kampusü olarak planlanması ve burada 15 bin kişinin eğitim görmesi bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası