Ege Postası
Geri

82lik atlete katarakt ameliyatı

SON yıllarda, uluslararası veteran atletizm şampiyonalarında aldığı derecelerle dikkat çeken, bugüne kadar 5 kıtada katıldığı yarışmalarda 120 madalya kazandığını belirten 82 yaşındaki Hikmet Kandeydi, İzmir'deki Batıgöz'de katarakt ameliyatı oldu.
82lik atlete katarakt ameliyatı
Haberler / İzmir
2 Temmuz 2014 Çarşamba 12:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-Erken yaşlardan itibaren sporla uğraşan; meslek olarak beden eğitimi öğretmenliğini tercih eden Dr. Hikmet Kandeydi, 2 sene önce okuma güçlüğü çekmeye başladığını anlattı. Gözlüğünü değiştirmek için muayeneye gittiğinde, doktorunun gözünde katarakt olduğunu, yeni gözlükle de sorun yaşayacağını, ameliyat olması gerektiğini söylediğini aktardı. O tarihte tedavi olmak istemeyen, ancak şikayetleri devam eden Kandeydi, katarakttan kurtulmaya karar verdiğini ve tekrar Batıgöz'e geldiğini söyledi. Önce bir gözü tedavi edilen Kandeydi, operasyonun ertesi gününden itibaren, öncelikli olarak renkleri parlak görmeye başladığını, tedavi edilmeyen gözü ile renkleri daha donuk ve bulanık gördüğünü fark etmesi sonrasında diğer gözünden de ameliyat olmaya karar verdiğini dile getirdi. Spora hayatının hiçbir döneminde ara vermediğini belirten Kandeydi, operasyon sonrasında sadece 2 gün koşmaya ara verdiğini, bu süre içinde sporu tempolu yürüyüşler ile sürdürdüğünü belirtti.

KATARAKTIN TEDAVİSİ CERRAHİ OPERASYON
Hikmet Kandeydi"nin operasyonunu gerçekleştiren Op. Dr. Uğur Ünsal, kataraktın ağırlıklı olarak ilerleyen yaşla birlikte, göz merceğinin kimyasal ve doğal yapısının değişmesi ile meydana geldiğini belirtti. Buzlu, buğulu, bulutlu ya da puslu görme, renklerin soluk görülmesi, karanlıkta görme güçlüğü, parlak nesnelerin etrafında hale görülmesi, gözlerde kamaşma ve aydınlıkta görme güçlüğü, tek gözle bakıldığında çift görme, gözlük numaralarının sıkça değişmesi gibi şikayetlerle ortaya çıkan katarakt hastalığı için tek tedavinin cerrahi olduğunu belirten Op. Dr. Ünsal, "Katarakt tanısı ancak göz hastalıkları uzmanları tarafından yapılan tetkikler ile konulabilir. Kataraktın ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Tedavi için tek çözüm cerrahi operasyondur" dedi. 
Katarakt operasyonunun korkulacak bir işlem olmadığını belirten Op. Dr. Ünsal "Operasyon öncesinde, gözbebeğini genişletici damlalar ile genişletiyoruz. Sonrasında damla anestezisi ile gözü uyuşturuyor, 10-15 dakika içinde operasyonu tamamlıyoruz. Opaklaşan, göz içi merceği ultrason enerjisi ile çıkarılıyor, yerine yeni bir göz içi merceği yerleştiriyoruz. Operasyon sırasında dikişe gerek duyulmuyor" bilgisini verdi. Batıgöz'de kullandıkları 3 boyutlu görüntüleme ile katarakt cerrahisinde doku ile bütünleşme ortamı yakaladıklarını ve bu şekilde cerrahiyi hızlı ve güvenli şekilde tamamlama olanağı bulduklarını belirten Op. Dr. Ünsal, operasyonlarda kullanılan ileri teknolojiye sahip göz içi merceklerin de hastaların görüş kalitesini artırdığını söyledi.(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası