Ege Postası
Geri

Acil eylem çağrısı

Ege tarımının can suyu Büyük ve Küçük Menderes, Gediz nehirlerinin geleceği, TBMM gündeminde…
Acil eylem çağrısı
Haberler / Yerel Politika
16 Ocak 2014 Perşembe 14:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İZMİR- CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ve arkadaşları, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz nehirlerindeki kirliliğin giderilmesi, kirliliğin yaşanmaması adına yapılacakların ve buna ilişkin işlemlerin yasal prosedürlerinin belirlenmesi için; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na “meclis araştırması” teklifi verdi.

 

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu teklifinde, üç nehirde de kirliliğin üst seviyede olduğunu ve önlem alınmaması durumunda verimli toprakların kuruyacağını belirterek, “İnceleme ve belirlemelerin TBMM tarafından kurulacak bir Meclis Araştırma Komisyonu tarafından yapılması gerektiğine” vurgu yaptı.

 

Ege Bölgesi’nin ürün kalite ve verimliliği açısından potansiyeli yüksek tarım arazilerine sahip olduğuna dikkat çeken Moroğlu, “Tarım arazilerini besleyen bu nehirlerde oluşan kirlilik,  verimliliği, hayvancılığı ve ekosistemi tehdit edecek boyuta gelmiştir. Kuraklık, nüfus artışı, kişi başı kullanılan su ihtiyacının yükselmesi, küresel ısınma gibi sebeplerle su ihtiyacı günden güne artmaktadır. Gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakılabilmesi için kaynakların iyi korunması ve akılcı kullanılması gerekmektedir” dedi.

 

“Atıklar arıtılmadan deşarj ediliyor,

katı atık depolama alanlarında sızıntı var”

 

CHP Milletvekili Moroğlu, evsel ve endüstriyel atıkların nehirlere arıtılmadan deşarj edilmesinin büyük tehdit oluşturduğunu, depolama sahalarının düzensiz, katı atık depolama tesislerinin bazılarında ise sızıntılar olduğunu kaydetti. Arıtma tesisi bulunmayan fabrikaların ve arıtma tesisi olan fabrikalarda bu tesislerin gereği gibi kullanılmamasının, kirliliğin en önemli nedenleri arasında olduğunu, dile getiren Moroğlu, şöyle konuştu: “Arıtma tesislerinin gereği gibi denetlenmemesi fabrikaları bu konuda rahatlatmakta, sadece denetim zamanlarında arıtma tesisleri çalıştırılmaktadır. Nehirlerin havzalarında dere yataklarında bulunan taş ve maden ocakları da nehirleri tehdit etmektedir.”

 

“Sorunlar ve eksikler doğru tespit edilmeli”

 

Kirliliğin önüne geçmek için acil olarak harekete geçme çağrısında bulunan Moroğlu, şöyle devam etti: “Doğru çözümlerin bulunması ve uygulanmasının sağlanması adına, sorunlar ve eksikler de doğru tespit edilmelidir. Tüm bunlara ilişkin yasal prosedürlerde yeni düzenlemeler yapmak gerekmektedir. Bu nedenle de bu inceleme ve belirlemelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kurulacak bir meclis araştırma komisyonu aracılığı ile yapılması gerekmektedir. Büyük Menderes, Gediz ve Küçük Menderes nehirlerindeki kirliliğin nedenlerinin araştırılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98., Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 104 ve 105.maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası