Ege Postası
Geri

Alman Sosyal Demokratlardan ücretsiz anaokulu vaadi

Aile politikalarında harekete geçen Sosyal Demokrat Parti (SPD), iktidar olması halinde anaokullarını ve kreşleri ücretsiz yapmayı planlıyor. Hıristiyan Demokratların çocuk parasını artırma vaadine karşılık aynı vaatle seçmen karşısına...
Alman Sosyal Demokratlardan ücretsiz anaokulu vaadi
Haberler / Dünya
17 Haziran 2013 Pazartesi 11:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aile politikalarında harekete geçen Sosyal Demokrat Parti (SPD), iktidar olması halinde anaokullarını ve kreşleri ücretsiz yapmayı planlıyor. Hıristiyan Demokratların çocuk parasını artırma vaadine karşılık aynı vaatle seçmen karşısına çıkan sosyal demokratlar, dar gelirli ailelere ayda 140 Euro’ya kadar daha fazla yardım yapacak.

SPD, 22 Eylül 2013 federal seçimi kazanmak için aile politikalarına hız veriyor. Parti, anaokulu ve kreş hizmetlerini bedava vererek ailelerin yıllık ortalama bin 900 Euro tasarruf etmesini planlıyor. Almanya’da yerel yönetimler ile federal yönetim arasında maliyetleri üstlenme konusunda işbirliği yasak olduğu için anaokulu ve kreş giderlerini eyalet yönetimlerinin üstlenmesi gerekecek.

CDU'nun çocuk parasını attıracağı vaadine karşılık veren SPD de çocuk yardımını yükselteceğini duyurdu. Fakat CDU’nun aksine sosyal demokratlar, dar gelirli ailelere daha fazla çocuk parası vermeyi planlıyor. Buna göre çocuğunu tek başına yetiştiren anne veya baba eğer 2 bin Euro brüt maaşla çalışıyorsa ayda 140 Euro’ya kadar daha fazla çocuk parası alacak. Evli çiftlerde daha fazla çocuk yardımı alma şartı da ayda 3 bin Euro brüt maaş alıyor olmaları şeklinde belirlenecek. SPD’nin programına göre çocukların ortalama dörtte biri aylık 100 Euro daha fazla yardım alacak. Buna karşılık iyi kazanan aileler daha az çocuk parası almış olacak. Sosyal demokratlar kimlerin çok kazananlar sınıfında yer alacağı konusunda ise bir miktar belirtmedi. Sadece dar gelirlilerin daha fazla yardım almasının anayasaya uygun olup olmadığı ise bilinmiyor.

Federal seçime yaklaşık 100 gün kala SPD hala yüzde 30’un altında gözüküyor. Kamu araştırmalarında bir türlü istediği rüzgarı yakalamayan sosyal demokratlar, aile politikalarıyla seçmenleri ikna etmeye çalışacak.

STEİNBRÜCK VE GABRİEL’İN ARASINDA SOĞUK RÜZGARLAR ESİYOR

Öte yandan başbakan adayı Peer Steinbrück ve parti başkanı Sigmar Gabriel arasında sorun yaşandığı ifade ediliyor. Seçime 100 gün kala Gabriel’i daha fazla bağlılığa davet eden Steinbrück, "SPD ancak bütün imkanı ve gücüyle çalışırsa Merkel hükümetini devirebilir. Bu sebeple herkes ve tabiî ki parti başkanı da son 100 günde verilen sözlere bağlı kalarak başbakan adayının ve seçim kampanyasının arkasında yer almalıdır." dedi. Steinbrück ile Gabriel arasındaki sorunun geçen hafta parti grubunda baş gösterdiği söyleniyor. Gabrel‘in, Steinbrück’un seçim kampanyasına eleştirel yaklaşıp Steinbrück’ün bankalar birliği fikrinin oylanmasını teklif etmesi SPD yönetiminde iplerin gerilmesine neden oldu. Steinbrück, tepkisini “Geçtiğimiz hafta parti grubunda olanlar tekrar edilmemeli” diyerek gösterdi. Siyasi çevreler, Steinbrück ile Gabriel’in seçim programının içeriği konusunda devamlı fikir ayrılığı yaşadıklarını, kamuoyu önünde ise sorun olmadığı mesajı vermeye çalıştıklarını ifade ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası