Ege Postası
Geri

Almanya'da bakım parasına ilgi yok

Almanya'da 1 Ağustos'tan itibaren ödenmeye başlanacak olan Bakım Parası'na (Betreuungsgeld) ailelerin ilgi göstermediği ortaya çıktı. Birçok eyalette başvurular çok düşük kalırken Bakım Parası için hiç başvuru yapılmayan eyaletler...
Almanya'da bakım parasına ilgi yok
Haberler / Genel
30 Temmuz 2013 Salı 12:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da 1 Ağustos'tan itibaren ödenmeye başlanacak olan Bakım Parası'na (Betreuungsgeld) ailelerin ilgi göstermediği ortaya çıktı. Birçok eyalette başvurular çok düşük kalırken Bakım Parası için hiç başvuru yapılmayan eyaletler de bulunuyor. Bakım Parası'na, aileleri çocuklarını yuvaya göndermemeye teşvik edeceği için “erken yaşta eğitimi” olumsuz etkileyeceğini belirten ana muhalefet partisi Sosyal Demokratların yanı sıra gibi hükümetin içinden de yoğun itirazlar gelmişti.

Ödenmeye başlanacak olan Bakım Parası'nı masaya yatıran Der Spiegel dergisi, çok sınırlı başvuruların olduğunu, örneğin Thüringen eyaletinde hiç başvuru olmadığını tespit etti. Buna göre Mecklenburg-Vorpommern'de sadece 44 başvuru olurken, Rheinland-Pfalz eyaletinde de başvurular oldukça düşük kaldı.

Eyaletlerde Bakım Parası'na başvuruların oldukça düşük kalmasının bir nedeninin, Bakım Parası'na karşı olan Sosyal Demokratların (SPD), yönettikleri eyaletlerde bununla ilgili tanıtım yapmaması olduğu öne sürülüyor. Bakım Parası özellikle Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) yoğun gayretleriyle, SPD'nin sert muhalefetine rağmen yasalaşmıştı.

SPD'li eyalet yönetimleri Bakım Parası'na hala karşı olduklarını da gizlemiyor. Der Spiegel'e açıklama yapan Rheinland-Pfalz hükümet sözcüsü, “Biz, önceden olduğu gibi Bakım Parası'na karşıyız. Görevimizi yapıyoruz ama daha fazlasını değil.” dedi. Thüringen Sosyal Bakanlığı ise konu hakkında, “Biz, neden şüpheyle baktığımız bir konu için ekstradan çalışma yapalım, reklamını yapalım'” açıklamasını yaptı. Mecklenburg-Vorpommern Sosyal Bakanı Manuela Schwesig (SPD) ise düşük başvurular hakkında, “Bakım Parası birçok ailenin ihtiyaçlarına hitap etmiyor.” yorumunu yaptı.

Buna karşılık CSU tarafından yönetilen Bavyera eyaleti Sosyal Bakanı Christine Haderthauer (CSU) Bakım Parası için bir tanıtım-reklam kampanyası yürütüyor. Kampanya çerçevesinde 55 bin aileye broşürler dağıtıldı, telefonla enformasyon verecek merkezler oluşturuldu. Yapılan çalışmalar sonucu eyalette toplam 2 bin 755 aileden başvuru dilekçeleri alındı. Bakanlık sözcüsü, başvuruların 500'ü için işlem yapılıp çoktan cevap verildiğini bildiriyor.

1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan Bakım Parası uygulamasında, çocuğunu herhangi bir resmi yuva, anaokulu veya bakıcı anneye göndermeyenlere ilk başta aylık 100 Euro, ileride ise 150 Euro ödenecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası