Ege Postası
Geri

Almanya'da kararsız seçmenin imdadına bilgisayar programı yetişecek

Almanya'da ederal seçimlere bir aylık bir süre kala siyasiler oy avına çıkarken, hangi partiye oy vereceği konusunda somut bir karara varamamış seçmen sayısı da az değil.Her partide kendisi ve ülkesi için avantajın yanı sıra dezavantaj...
Almanya'da kararsız seçmenin imdadına bilgisayar programı yetişecek
Haberler / Dünya
23 Ağustos 2013 Cuma 10:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da ederal seçimlere bir aylık bir süre kala siyasiler oy avına çıkarken, hangi partiye oy vereceği konusunda somut bir karara varamamış seçmen sayısı da az değil.

Her partide kendisi ve ülkesi için avantajın yanı sıra dezavantaj da gören seçmen, skandala karışmış isimlerin de farkında. Bütün bunlar karşısında çekimser davranarak seçim günü evde kalmanın ne anlama geldiğini daha önce Friedrich-Ebert Vakfı yaptığı bir araştırmayla ortaya koymuştu.

Oy kullanmayanların yanında bir de oy kullanmak isteyen fakat hangi partinin kendi fikirlerine daha yakın olduğunu bilmediği için oy kullanmaktan vazgeçen seçmenler de var.

Bunlar için de farklı yöntemler dikkat çekiyor. Bu tür yöntemlerin birincisini Düsseldorf Üniversitesi Siyaset Bilimcisi Profesör Doktor Stefan Marschall, Siyasi Bilinçlendirme Federal Dairesi (bpb) ile birlikte geliştirdi. 2002 yılı federal seçimleriyle başlamak üzere uygulanan Wahl-o-Mat isimli sanal program ile seçmen bir takım soruları yanıtladıktan sonra kendisinin hangi partiye daha yakın durduğunu tespit edebilme imkanına sahip.

O zamandan bu yana eyalet, federal ve uluslararası seçimlerde de kullanılan program büyük beğeni topladı 2007 seçimlerinde 7 milyona yakın kararsız seçmen tarafından kullanıldı.

Soruların sonunda hangi partiye yakın durduğunu öğrenen seçmen aynı zamanda diğer partilerin de programlarını tespit etmiş oluyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası