Ege Postası
Geri

Anadolu Ajansı'ndan göz kamaştıran sergi

Anadolu Ajansı'nın düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması “Istanbul Photo Awards 2017”de ödül alan fotoğraflar Folkart Gallery’de beğeniye sunuldu. Savaştan spora, farklı kategorilerde 94 ödüllü eserin yer aldığı sergi, İzmir Valisi Cumhur Güven Taşbaşı’nın da katıldığı törenle açıldı. Dünyanın dört yanından 25 bin eser yarıştı
Anadolu Ajansı'ndan göz kamaştıran sergi
Haberler / İzmir
8 Eylül 2017 Cuma 09:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

SONAY KUTUR  / EGEPOSTASI - AA’nın üç yıldan bu yana düzenlediği, dünyanın farklı ülkelerinden 25 bin fotoğraf arasından, jüri üyelerinin teknik, içerik, estetik bakımından değerlendirdiği son eleme, Kapadokya’da yapıldı. Seçilen ödüllü fotoğraflar beğeniye sunuldu. Sergiler İzmir'den sonra Ekim'de Newyork, Kasım'da devam edecek.

İstanbul ve Ankara'nın ardından İzmir'de Folkart Gallery'de organize edilen serginin resepsiyonunda konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, 100 yıla yakın geçmişi olan AA'nın bir kültür eseri olarak bu sergiyi düzenlediğini belirtti.

İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da bu eserlerin İzmir'de sergilenmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek, Türkiye'nin kültür ve sanatta son yıllarda önemli atılımlarda bulunduğuna dikkati çekti.

Kültür ve sanatın merkezi İstanbul gibi gözükse de İzmir'in de önemli hamlelerde bulunduğunu anlatan Taşbaşı, İzmir'de yapılan festivallere değindi. AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ da Istanbul Photo Awards'ın 3'ncü yılı olduğuna dikkati çekerek, uluslararası nitelikte haber fotoğrafçılığı alanında yapılan organizasyonun artık kurumsallaşmaya ve dünya genelinde kıymet bulmaya başladığını, burada seçilen fotoğrafların daha sonra Pulitzer tarafından yapılan oylamada da aynı nitelikte devam ettiğini ifade etti.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen yarışmaya 25 bin fotoğrafın katıldığını vurgulayan Kızıldağ, 17 ülkeden 22 fotoğrafçıya ödül verildiğini, dereceye girenlerin sergide görücüye çıktığını aktardı. Kızıldağ, serginin daha önce İstanbul ve Ankara'da açıldığını hatırlatarak, İzmir'den sonra da Newyork ve Moskova'da da sanatseverlerin beğenisine sunulacağını kaydetti. Kızıldağ, "Tarafsız habercilik, ezilenlerin, mazlumların bulunduğu coğrafyada haberlerin saptırılmadan verilmesi konusunda ajansın gösterdiği gayret ve efor hakikaten çok önemli. 4 yıl sonra Anadolu Ajansı 100. yılını idrak edecek. Bu 100. yıla girerken dünyada 11 dilde yayın yapan bir haber kuruluşuyuz. Mazlumların, ezilenlerin bulunduğu coğrafyada haberleri saptırmadan, fotoğrafların bir karesini deforme etmeden dünyaya yaymaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Resepsiyona Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, TRT İzmir Müdürü Mevlüt Şahbaz, DSİ Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, Yaşar Üniversitesi Medya İlişkileri Koordinatörü Hakan Atis, oyuncu Atilla Alpar da katıldı.

DÜNYANIN FARKLI YERLERİNDEN ETKİLEYİCİ KARELER

Fotoğraflar son yıllarda yaşanan terör içerikli haber fotoğraflarından başka spor, doğa fotoğrafları ve portreler de yer aldı.  Tüm dünyada yaşanan sivil toplumu hedef alan terör ve protesto fotoğrafları arasında Hürriyet foto muhabiri Mert Gökhan Koç tarafından 15 Temmuz darbe girişimi sırasında çekilen ödüllü fotoğraf da yer aldı. Yarışmada, "Yılın fotoğrafı" ödülünü, Fransız foto muhabiri Frederic Lafargue'nin Paris Match için Irak'ta çektiği "DEAŞ'tan Kaçış" fotoğrafı kazanmıştı. Aris Messinis, AFP için çektiği "Akdeniz'de Ölüm" başlıklı serisiyle "Seri Haber" kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olurken, Adam Pretty, Getty Images için çektiği "Yüzeyin Altında" başlıklı fotoğraf ile "Tekil Spor" dalında, Patrick Smith de Getty Images için çektiği seriyle "Seri Spor" alanında birinciliğe layık görülmüştü.

Gazze’de yaşayan serbest fotoğrafçı “Sokak antrenmanı” fotoğrafıyla en genç foto muhabir ödülüne layık görüldü. Kemal Jufri "Öksüz Orangutanları Beslemek" fotoğrafıyla "Seri Doğa & Çevre" kategorisinde birinci olurken Johnny Miller, Millefoto için çektiği "Papwa Sewgolum Golf Sahası" başlıklı serisiyle "Tekil Doğa & Çevre" kategorisinde birincilik aldı. Mary Gelman, kadın mağdurları konu alan şiddet, cinsel istismara uğramış her biri farklı ülkelerde yaşayan kadınların hikayesini  fotoğraf kareleriyle anlattığı "Seri Portre" kategorisinde birincilik alırken, jüri "Tekil Portre" kategorisinde ödüle layık eser bulamadı. İstanbul Photo awards sergisi 7  Eylül -7 Ekim arasında İzmir Folkart Gallery’de devam edecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası