Ege Postası
Geri

Bakan Yıldız'ın termik santral protestosu tepkisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bursa’nın Keles İlçesi Kozağacı Vadisi’ne yapılmak istenen termik santralin kiraz üreticileri tarafından protesto edilmesiyle ilgili, "Safdillik yapmayalım. Çin her hafta sonu bir tane kömür santrali devreye alıyor. Yılda 52 santral yapıyorlar" dedi.
Bakan Yıldız'ın termik santral protestosu tepkisi
Haberler / Politika
5 Temmuz 2013 Cuma 11:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, partisinin İzmir il binasında düzenlediği basın toplantısında, enerji tasarrufunu ve enerji verimliliğini toplumda bir kültür olarak yayılması amacıyla 'Enerji Hanım' projesini geliştirdiklerini, 21 ilde yapılacak organizasyonun 16’ncısı için İzmir’e geldiğini belirterek, elektrikte kayıp kaçak oranlarının düşüklüğü nedeniyle İzmirlilere teşekkür etti. Yıldız, şunları söyledi:

"İzmir elektrik dağıtımı kamu eliyle yürütülürken özel sektör marifetiyle 2036 yılına kadar yürütülmesi için hisse devri sözleşmesi yapılmıştı. Bunu imzaladık daha rekabetçi bir ortamda daha fazla yatırımların yapıldığı bir İzmir’i görmüş olacağız. Bize bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşlarımızın bulunduğu bir toplantı yaptık, sorunları değerlendirdik. Kayıp kaçak oranlarının makul oranlarda kaldığını gördüğümüz İzmir’e hassasiyet için teşekkür ediyoruz. İzmir’in önemli bir özelliği var tükettiğinden daha fazla üretebilen bir kent. Bu yapının sadece İzmir ve bölgesinde değil ülkeye konan bir katkı olduğunu düşünüyoruz."

'ÜÇ LEYLEK İÇİN 1.5 MİLYON LİRA CİRO KAYBI OLDU'

Bakan Yıldız, bir basın mensubunun sorusu üzerine Bursa’nın Keles İlçesi Kozağacı Vadisi’ne yapılacak olan termik santrale karşı kiraz üreticilerinin protestolarını şöyle değerlendirdi:

"Bizim enerji kaynaklarımızın yüzde 72’si dışarıdan ithal ediliyor. Omuzlarımızda hissettiğimiz sorumluluk bunların olabildiğinde yerli kaynaklardan elde edilmesidir. Yerli kömür, rüzgar santralleri, İzmir Alaçatı ve Çeşme’de çok yoğun. Güneş santralleri, jeotermaller gibi yerli kaynaklardan elde edilen enerjiyi artırmamız lazım. Biz enerji sektörüyle ilgili yatırımlarımızı çevreye rağmen değil çevreyle birlikte yapıyoruz. Kömürün kullanımıyla ilgili kiraz bahçelerine zarar gelmeyecek şekilde 15 yıllık periyot yaptık. Bir kısmı kirazlarını kullanabilecekler, bir kısmının yerine yeni ağaç dikilebilecek. Tunceli- Elazığ arasındaki Tatar Barajı’yla ilgili yavru leyleğin su altında kalmasını engellemek için barajda sus tutmayı iki gün beklettik. 1.5 milyon liralık ciro kaybı var. Bizi 'Üç leylek 1.5 milyon yapar mı'' diye eleştirdiler. Biz bunu canlıya gösterdiğimiz hassasiyetten dolayı yapıyoruz. Yerli kaynaklarımızı kullanmazsak masada çay kahve içip telefondan doğalgaz siparişi mi vereceği? İstihdamı üretimi destekleyecek kömür ve su kaynaklarımızı değerlendireceğiz."

'ENERJİ KAYNAKLARINA YAPILAN İTİRAZ KALKINMAYA YAPILAN İTİRAZDIR'


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, enerji katılımlarına yapılan itirazın kalkınmaya yapıldığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"İyi niyetli vatandaşlarımızı tenzih ederek söylüyorum. Çevre ve yeşil duyarlılığı olanları tenzih ediyorum. Enerji kaynaklarına yapılan itiraz aslında kalkınmaya yapılan itirazdır. 46 tane enerji yatırımı talebi var. 46 tane de itiraz var. Bunda bir gariplik yok m? Türkiye’nin denizi, kumu, turizmi, tarihi ve kültür varlıkları tabi kaynakları değerli değil m? Biz yerli kaynaklarımızı çevreyle beraber harekete geçireceğiz. Baca gazı analizlerine dikkat edeceğiz. Safdillik yapmayalım. Çin her hafta sonu bir tane kömür santrali devre alıyor. Yılda 52 santral yapıyorlar. Bizim çocuklarımıza bırakacağımız kömür rezervinin toplamı dünyanın bir yılda harcadığı kömür kadar. Bırakın geliştirelim ülke ekonomisine kazandıralım. Türkiye ekonomisine kazanımda bulunmuş olalım."

İZMİR’DE HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK LAZIM

Bakan Yıldız, basın mensuplarının İzmir’i nasıl bulduğu yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

"İzmir’de hayatı kolaylaştırmak lazım. Gecekondu bölgelerini gördükçe bunlar İzmir ve bölgemize yakışmıyor. Türkiye’deki merkezi yönetimin birçok destekleriyle birlikte yerel yönetimler aktivitelerini artırıyorlar. Ben özellikle Ulaştırma Bakanı’mıza İZBAN’la alakalı ödül alan projenin iktidarımız tarafından desteklendiğini duyurmam lazım. Biz ayrım yapmaksızın desteklerimizi vermeye devam edeceğiz. Ama bunların değerlendirilmesi lazım. Üzülerek söylemem lazım ki bunun doğru şekilde değerlendirilmediğini görüyorum."



EVDE YILDA 4 MİLYAR LİRA TASARRUF

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Balçova Termal Tesisleri Kardelen Salonu’nda düzenlenen 'Enerji Hanım' projesinin tanıtım toplantısına, eşi Selma Yıldız ile birlikte katıldı. Partili kadınların çoğunlukta olduğu yaklaşık 500 kişinin katıldığı toplantıda konuşan Bakan Yıldız, kadınlardan enerjide tasarruf etmelerini istedi. 21 ilde tanıtılacak toplantının 16’ncısı için İzmir’e gelen Bakan Yıldız, çalışmaların meyvesini verdiğini belirterek, evde yılda 4 milyar lira tasarruf hedeflediklerini söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Çok soğuk kış günlerinde ya da çok sıcak yaz günlerinde enerjiye olan talebimiz artıyor. Türkiye’nin büyüme hızı öyle ki komşu birçok ülkenin kendisi kadar. Türkiye, 2012 yılında komşu ülkeler kadar büyüdü. Bu ülkeye bir ülke daha eklendi. Biz enerjimizi ithal ediyoruz. İthal ettiğimiz enerjinin önemli bir bölümü doğalgaz ithal kömür ham petrol olarak alıyoruz. Size çok iş düşüyor. 'Ben ne yapabilirim'' demeyin. Çok şey yapabilirsiniz. Bizler sadece evlerimizde iş alanlarımızı ayrı tutuyorum tasarruf yaparak yılda 4 milyar lira civarında tasarruf sağlarız. Belki küçük ama bizim için büyük adımları atacaksınız. 4 milyar lira civarında düşen tasarrufu, çamaşır ve bulaşık makinelerinde ve her türlü ev aletlerinde sağlamış olacaksınız. Biz bu kadar ithal ettiğimiz enerji kaynaklarından önemli bir tasarrufu sizler aracılığıyla sağlamış olacağız. Çok paranız olabilir ama bu tasarruf etmeyeceğimiz anlamına gelmez. Dinimizde de israf bize yasaklanmış. Gelirimizin çok olması giderlerimizin çok olacağı anlamına gelmez." 

SOKAK AYDINLATMASI İÇİN YILDA 600 MİLYON LİRA TASARRUF 

Bakan Yıldız, 21 ili dolaştıktan sonra Konya’da sanayide tasarrufun püf noktalarını anlatacaklarını sokak aydınlatmalarından 2023 yılına kadar her yıl 600 milyon lira civarında tasarruf sağlanacağını söyledi.

ENERJİ HANIM, TASARRUFU ANLATTI

'Enerji Hanım' karakterini canlandıran tiyatro sanatçısı Sueda Çil, kadınlara enerji verimliliği için şu önerilerde bulundu: 

"Elektrik süpürgeniz cüzdanınızı da süpürmesin. Torbasını sık sık boşaltın. Yılda en az bir kez motor bölümünü temizleyin. Eskimiş fırçaları temizleyin. Buzdolabının kapısını uzun süre açık bırakmayın. Yiyecekleri soğuduktan sonra dolaba yerleştirin. Uygun soğutma ayarlarını seçin. Gerekli olmadıkça ön ısıtma yapmayın. Fırınınız sıcakken kapağını sık sık açıp kapatmayın. Pişirme süresinden birkaç dakika önce kapatın. Televizyonu sadece kumandasından değil düğmesinden de kapatın. Bulaşık makinenizi tam dolu çalıştırın. Ekonomik programları kullanın. İşiniz bitmeden beş dakika önce ütüyü prizden çekin. Çamaşırlarınızın nemli olmasına dikkat edin. Termostat ayarlı ütüler kullanın. Çamaşır makinenizi tam dolu çalıştırın. Ekonomik programda yıkama yapın. Bakımlarınızı düzenli yaptırın. Tasarruflu ampuller kullanın. Gereksiz yere yanan lambaları söndürün. Genel aydınlatma yerine kısmi aydınlatma yapın."

Bakan Yıldız, toplantıdaki kadınların katıldığı çekilişte kura çekerek beyaz eşya hediye etti.
(Elif DEMİRCİ- DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası