Ege Postası
Geri

Başkan Gümrükçü’nden Köyiçi tartışmalarına son nokta: Siyasi dolandırıcılara feda etmeyin

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, TR35 TV’de yayınlanan 8. Gün programında Çiğli’de gündemden düşmeyen Köyiçi Planları’nı anlattı. Köyiçi’nden rant sağlamak isteyen bazı yapıların varlığına dikkat çeken Gümrükçü, “Biz bölgeye müteahhit, emlakçı sokmadık. Bu yapıyla da hesabımız duruyor. Bu plan olmazsa ben değil, Çiğli kaybeder. Arsa toplayan bir yapı vardı, çıkardık. Müteahhit vardı, çıkardık. Meclis üyelerinden kimse daire alamadı. Biz bunlara müdahale ettik. Bu kadar kamusal menfaatin gözetildiği yerde bu durumu iyi anlamak gerekir. Siyasi dolandırıcılara Köyiçi’ni feda etmesinler” dedi.
Başkan Gümrükçü’nden Köyiçi tartışmalarına son nokta: Siyasi dolandırıcılara feda etmeyin
Haberler / Yerel Politika
10 Ekim 2023 Salı 09:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, TR35 TV’de yayınlanan 8. Gün programında Gazeteci Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtladı.

“KAMUYA KARŞI SORUMLUYUM”

Çiğli Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçen Çiğli Köyiçi Mahallesi 1/5000 ölçekli plan revizyon planlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Ben kamuya karşı sorumluluğu olan kişiyim. Bu bölge dokunulmadan bırakılacak bir bölge değil. Çiğli’nin tam merkez. Çiğli neden değişmiyor? Sorusu buradan yanıtlanabilir. Bölge zaten riskli bir bölge. Dereye sıfır yapılaşma var. Hem deprem hem sel riskini içinde barındıran bir bölge. İlçe başkanıyken ‘binalarımızı dönüştürün, emsal verdin, binaları yenileyelim’ diye bir talep vardı. Bugün sorsanız bütün yurttaşlarımız bunu istiyor. Zaten evlerin belli bir oranı boş. Harabeye dönmüş durumda” dedi.

YÜZDE 30 EMSAL

Yerinde dönüşümün CHP’nin ilkesi olduğuna dikkat çeken Gümrükçü, “Dönüşümü yerinde gerçekleştirdik. Yerinde dönüşüm CHP’nin bir ilkesidir. Arkadaşlar 3 kat olan evleri 5 kata çıkarmak istiyor. Aynı ada parsel üzerinde oturmak istiyor. Bu kanunen mümkün değil. Artan nüfusa eşdeğer bir sosyal donatı sağlanaması iptal gerekçelerinden bir tanesi. Kimseyi ayırmadık. Ama bu plan çok kamusal bir plan. Herkese eşit yüzde 30 emsal artışı verdik. 20’ye yakın ada oluşturduk ve hepsi birbirinden farklı çalışıyor. İzBB’de yetkili arkadaşlarımızın da kente dönüşümde öncülük edebilecek bir çalışma diye nitelendirdiği bir çalışma oldu. Yüzde 30 emsal artışını bugüne kadar kim aldı? Sadece Bayraklı’da depremzedeler aldı. Biz yüzde 30’u kazanılmış hak olarak değerlendirip, bir mahalleye uyguladık. Bunun bir örneği yok. Geçmişte 100 metrekare arsası olan vatandaşın oraya 260 metrekare inşaat yapabilecek bir noktaya geliyor. Orada yaşayan yurttaşlar zengin değil. Dönüşüm maliyeti sıfıra yakın olsun diye böyle bir emsal artışı sağladık. Halk konut gibi, kooperatif gibi modelleriyle KDV avantajlarını kullanarak neredeyse aynı binayı yeniden yapacakları bir plan. Ben bunu 4.5 yıldır anlatıyorum. En son plan askıdayken itirazlar geldi. Siz hiç askıdaki bir planı insanlara anlatan bir başkan gördünüz mü? Ben yaptım. 3.5 saat anlattık” dedi.

SİYASİ DOLANDIRICILAR

Köyiçi’nden rant sağlamak isteyen yapılara dikkat çeken Utku Gümrükçü, “ Bazı arkadaşlar var, kendi rantları için insanları dolduruyor. Bir tanesi aday olacakmış, o bölgeyi kendi rantı için harekete geçirmeye çalışıyor. Diğeri avukatlık ücretinden kendine fayda sağlamaya çalışıyor. Biz bölgeye müteahhit, emlakçı sokmadık. Bu yapıyla da hesabımız duruyor. Bu plan olmazsa ben değil, Çiğli kaybeder. Süreç devam ediyor. Mahkeme yolları da açık. Ben bir ortak akıl bulacağımızı düşünüyorum. Benim 16 kat verdiğimi söylüyorlar. Ben 16 vermedim, 16’ya kadar yapılabileceğini söyledim. İstersen 5, istersen 15 kat yap. Yüksek kat yapınca büyük müteahhitler girermiş, biz rant sağlıyormuşuz. Ben hayatımda böyle bir şey duymadım. İzmir’in etkileneceği deprem kapıda. Ben sorumluluğu olan yurttaşım, sorumluluğumu yerine getiriyorum. Arsa toplayan bir yapı vardı, çıkardık. Müteahhit vardı, çıkardık. Meclis üyelerinden kimse daire alamadı. Biz bunblara müdahale ettik. Bu kadar kamusal menfaatin gözetildiği yerde bu durumu iyi anlamak gerekir. Siyasi dolandırıcılara Köyiçi’ni feda etmesinler” ifadelerine yer verdi.

HARMANDALI SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Çiğli’nin kanayan yarası Harmandalı çöp tesisi için açıklamalarda bulunan Gümrükçü, “Çöpten bizim rahatsızlığımız çok. En son muhtarımız bir eylem yaptı. Büyükşehir belediyemiz de geldi. Çiğlili bir yurttaş olarak ne muhtarın yanında ne Belediye başkanının yanında oturdum. Ortada hakem pozisyonunda iki tarafı da dinledim. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor. Bu bizim riskimizi arttırıyor” ifadelerine yer verdi.

HARMANDALI İMARA AÇILDI

Harmandalı’da ikamet eden vatandaşlara müjde veren Başkan Utku Gümrükçü, “Geçen gün mecliste Köyiçi planları tartışmasında kaynadı. Harmandalı yeniden imara açıldı. Planlar vardı, askıdan indi, irtirazlar onaylar darken artık imar durumu alınabilir. Harmandalılılara müjdemi vermiş olayım” diye konuştu.

ÇİĞLİ TRAMVAYI NE ZAMAN AÇILACAK?

Geçtiğimiz yıl test sürüşleri gerçekleştirilen Çiğli Tramvayı’nın ne zaman açılacağına ilişkin açıklamalarda bulunan Gümrükçü, “Büyükşehir Belediyesi ile müteahhit firma arasında anlaşma sağlanmak üzere. Bunu açıklamak Büyükşehir Belediye Başkanımıza düşer. Ben umuyorum ki yerel seçimden once tramvayımız hizmete girmiş olacak” dedi.

YENİ DÖNEME YENİ PROJELER

2019 Yerel seçimlerde verilen vaatlerin yüzde 90’ının tamamlandığını hatırlatan Başkan Gümrükçü, “Bizim 20’ye yakın açılışını ertelediğimiz projemiz var. Pazaryerileri, kadın merkezleri vb. Projelerimiz var. Elimizde güçlü bir dosya var. Ekim ayıyla beraber onları topluma tanıtmaya başlayacağız. Biz Çiğli halkına vaad ettiğimiz işlerin yüzde 90’ınını bitirmek üzereyiz. Yeni döneme ilişkin ve kentin yeni ihtiaçlarına ilişkin projelerimiz var” ifadelerine yer verdi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası