BURAK ÖZER- HABER SERVİSİ- Bornova Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır başkanlığında yapıldı. Bornova Belediyesi’nin şirketi olan İZBAŞ’ın 26/09/2012 tarihinde yapmış olduğu olağan üstü genel kurulu toplantısında mevcut sermayesinin üzerine 1.750.000,00 TL Bornova Belediyesi’nce ek sermaye oluşturulmasına Ak Parti meclis üyesi Haşim Ayten sert tepki gösterdi. Daha önceki meclis toplantılarında da bu konu ekseninde eleştiriler yaptığını ifade eden Ayten, “ Bu paralar bizden çıkacak. Paraları alın alın sonra, “Haşırt” dedi. Ayten’in sözleri meclis salonunda buz gibi hava estirdi.
"BORNOVA HALKINA YAPILMIŞ BİR SAYGISIZLIKTIR, ÖZÜR DİLEYİN"
Haşim Ayten’in “Haşırt” sözünün ardından devreye giren Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova halkına yapılmış bir saygısızlık olduğunu ve Haşim Ayten’in derhal özür dilemesini istedi. Sındır, “Burası Bornova belediye meclisi burayı sever ya da sevmezsiniz ama saygı duyacaksınız. Bu meclise yaptığınız her türlü saygısızlık Bornova halkına yapılmış olan bir saygısızlıktır. Sizin bu meclise bir özür borcunuz var. Bunu ödemezseniz Bornova halkına borçlu kalacaksınız” dedi.
"YANLIŞ ANLAŞILMA VAR"
Başkan Sındır’ın bu sözü üzerine söz alan Ayten, “Bizim hiçbir zaman buraya saygısızlık yapma şansımız olamaz. Ben meclis adına yanlış içerisinde bulunmam. Hiçbir yanlışın arkasında önünde gitmem. Bu konu meclis konuşmalarımdan birinde geçti. Çıkan kelimeler yanlış ya da doğru anlaşılır. Ben meclis üyesi olarak bu saygıyı bekliyorum. Yanlış anlaşılma oldu ise özür dilerim” dedi.
İZBAŞ HAKKINDA İSTENİLEN BİLGİ BAŞKAN SINDIR’DAN
AK Partili Meclis Üyesi Haşim Ayten’in dilediği özrü kabul eden Başkan Sındır, Ayten’in uzun zamandır Bornova Belediye şirketi İZBAŞ ile ilgili istediği bilgiyi verdi. Başkan Sındır İZBAŞ’ın ne olduğunu, yaptıklarının neler olduğunu, kaç kişinin bu şirkette çalıştığını ve sermayesinin ne kadar olduğunu anlattı şunları söyledi; “Bu şirketler kar eden kuruluşlar değildir. Bu şirketlerin kuruluş amacı kar etmek değil kamu hizmetidir. Belediyelerin sahibi olduğu şirketlerdir. Tek kaynağı kamudur. Kamuya hizmet verirler. İZBAŞ şirketinin yaptığı işler zaten belediyenin yapabileceği yapması gereken işlerdir. Çoğu alanlardaki hizmetlerdir. Örneğin düğün salonu İZBAŞ şirketine sermayedir ama bu şirket olmasa idi Belediye olurdu. İZBAŞ’ın zararı orada çalışan işçinin emek hakkının bedelidir. Belediye şirketleri zararına teklif sunarlar çünkü o ihaleyi üzerine alarak hizmeti doğrudan belediyeye verebilmek içindir. Kamunun önünde yapılan şeylerdir. Bir yanlış söz konusu olamaz. Sadece 2011 yılı 9.600 milyon lira sermayesi vardı. Bunun 7.5 milyon lirası maaş gideridir. Bu şirketlerin 103 ayrı işi de yapılıyor (reklam vs). Bunların toplam bedeli ise 700 bin liradır. İZBAŞ şirketlerinde 62’si kadrolu olmak üzere toplam 340 işçinin çalıştığının altını çizen Başkan Sındır, “Yüzlerce insan belediyenin sırtından geçiniyor diyen kişilere sesleniyorum. Bu şirketlerde 62 kadrolu işçi çalışıyor. . Bu insanlar metroda, sanat kafede çalışır, düğün salonu çalıştırır ve merkez de büro içinde çalışır. İhale işlerinde çalışanlar ise sağlık, kültür , spor, belgem gibi işlerde çalışır. Bu insanlarda toplam 278 kişidir.” dedi.