Ege Postası
Geri

Bavyera seçimleri - Hür Seçmenler opsiyon modelini gözden geçirecek

Bavyera Eyalet Meclisine 2008 seçimlerinden sonra 3. büyük parti olarak girmeyi başaran Hür Seçmenler, çifte vatandaşlığa genel olarak karşı çıkarken, belirli süre Almanya'da yaşayan tüm vatandaşlara ise yerel seçim hakkı verilmesini...
Bavyera seçimleri - Hür Seçmenler opsiyon modelini gözden geçirecek
Haberler / Dünya
14 Eylül 2013 Cumartesi 14:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bavyera Eyalet Meclisine 2008 seçimlerinden sonra 3. büyük parti olarak girmeyi başaran Hür Seçmenler, çifte vatandaşlığa genel olarak karşı çıkarken, belirli süre Almanya'da yaşayan tüm vatandaşlara ise yerel seçim hakkı verilmesini istiyor. Hür Seçmenler, Almanca ile birlikte anadilin de iyi bilinmesinin önemli olduğu kanaatinde.

Muhafazakar Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU)partisinden ayrılarak daha çok yerel politikalar ile seçmenlere hitap eden Hür Seçmenler Partisi, çifte vatandaşlığın sadece istisnai durumlarda verilmesi taraftarı. Buna karşın Almanya'da doğmuş çocukların Alman vatandaşlığına geçişlerinde bürokratik engellerin tekrar gözden geçirilmesini isteyen FW, Alman vatandaşlığını düşünen yabancılara anavatanları, kültür ve dillerine olan sevgilerinden vazgeçmeleri gerekmediği ve asimile edilmedikleri mesajının net bir dille verilmesinin önemli olduğu görüşünde.

SEÇMELİ TÜRKÇE DERSLERİNE SICAK

Yerel seçim hakkının AB vatandaşlarına verildiğini hatırlatan FW, diğer yabancılara da belirli bir süre bir yerde ikamet etmesi ve Almanya'da kalma hakkı olması gibi şartlar karşılığında verilmesini düşünüyor. Almanya'da eğitimde başarılı olmanın anahtarının Almanca bilmekten geçtiğine işaret eden FW'li siyasiler, anadilini iyi bilen birinin yabancı dili de iyi öğreneceğini belirtip, bu nedenle okullarda Türkçe seçmeli derse olumlu bakıyor.

TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNE DESTEK VERİYOR

Almanya'ya seyahat edecek yabancı ülkelere yönelik vize uygulamasının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve bunun için ülkelerin yaptığı ilerlemelerin övülmesi gerektiğini belirten siyasiler, bunun için Türkiye'den Geri Kabul Antlaşmasını imzalaması gibi beklentilerin yerine getirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da olumlu görüş belirten FW, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti prensiplerine dikkat eden Avrupalı ülkelere AB'ye katılım perspektifi verilmesi ve bu sürecin ideolijiden uzak geçmesini istiyor.

GÖÇMENLERİN TOPLUMA KATILMALARINI İSTİYOR

Eğitim alanında FW, bir yıl ücretsiz anaokulu, serbest ilk okul modeli, tam gün eğitim ve küçük sınıflar projeleri ile eğitimde fırsat eşitliği planlıyor. Göçmen kökenli vatandaşların topluma katılımlarının, toplumdan bir şeyler alıp bir şeyler vermelerinin çok önemli olduğunun altını çizen FW, kamu alanında daha fazla göçmen kökenli insan çalışmasını arzuluyor. Şehir merkezlerinde oturmanın vatandaşlar için lüks hale gelmesine ve spekülasyonlarla kiraların yükseltilmesine karşı olduklarını belirten FW, büyük kentlerde yaşanan ev sorunlarının kısa sürede çözümünün mümkün olmadığını ve köyden kente göç eğilimi nedeniyle bu sorunların yaşandığını belirtiyor ve ilerleyen zamanda hem ev hem de iş olanakların büyük şehirler dışında daha fazla olması taraftarı.

FW BAŞADAYI HUBER AİWANGER’İN SEÇİM MESAJI

‘‘2008 yılından beri Bavyera eyaletinde 11 bin Türk vatandaşı Alman vatandaşlığına geçti ve bu onların ilk defa Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerine katılacağı anlamına geliyor. Her nedense bu vatandaşların seçime ilgisi az görünüyor. Ancak bu defa seçimlere katılmak çok önemli; zira eyalette yaşayan herkesi ilgilendiren kira, enerji üretimi değişimi, maaş artışı, daha iyi eğitim hizmetleri gibi konularda önümüzdeki yıllarda kararlar alınacak. Bizim en önemli hedefimiz, tüm bölgelerimizde ve tüm vatandaşlar arasında eşit yaşam şartları oluşturmaktır. Bunun vatandaşlarla diyalog ile olacağı kanaatindeyiz ve bu nedenle hepinizi oy hakkınızı kullanmaya davet ediyoruz.’’

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası