Ege Postası
Geri

Brüksel’de ‘Piri Reis ve Mercator’ sergisi açıldı

Piri Reis’in Dünya Haritasının 500. yıldönümünün UNESCO tarafından 2013 yılı anma etkinlikleri kapsamına alınması vesilesiyle, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bilkent ve Gent Üniversiteleri işbirliğiyle, 16. Yüzyıl Avrupa haritacılığının...
Brüksel’de ‘Piri Reis ve Mercator’ sergisi açıldı
Haberler / Kültür - Sanat
27 Haziran 2013 Perşembe 16:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Piri Reis’in Dünya Haritasının 500. yıldönümünün UNESCO tarafından 2013 yılı anma etkinlikleri kapsamına alınması vesilesiyle, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bilkent ve Gent Üniversiteleri işbirliğiyle, 16. Yüzyıl Avrupa haritacılığının önde gelen isimlerinden Piri Reis ve Mercator’un 30 önemli eserinin basılı örneklerini içeren bir sergi açıldı.

Brüksel’in prestijli mekanlarından tarihî Solvay Kütüphanesi’nde açılışı gerçekleştirilen sergi, Türkiye’den ve Brüksel’den birçok siyasetçi, diplomat, AB yetkilisi ve sanatseveri bir araya getirdi. “Haritaların Ustaları: Piri Reis ve Mercator” sergisi, Türkiye ve Belçika arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamakla kalmayıp, Avrupa haritacılık tarihinde çığır açan Türk denizci ve kartograf Piri Reis ile çağdaşı ünlü Flaman kartograf Mercator’un, bu iki toplumun Avrupa ortak kültürel tarihine katkılarına da ışık tutacak.

Sergi öncesi düzenlenen panelde, Türkiye ve Belçika’nın önde gelen akademisyen ve uzmanları, Avrupa Komisyonu Türkiye Masası Eski Şefi Alain Servantie’nin moderatörlüğünde Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’si ve Mercator’un Atlas’ı ışığında 16. Yüzyıl haritacılığını ve günümüze bıraktığı mirası iki oturum halinde tartıştı. Panel sonrası gerçekleştirilen açılış töreninde, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Sayın Prof. Dr. Hayati Develi, kültürel değişimlerin insanların ve ülkelerin birbirlerini tanıması, güvenmesi ve dostluklar kurması için elzem olduğunu ve Yunus Emre Enstitüsü’nün 25 ülkede bulunan toplam 35 kültür merkeziyle, Türk Kültürü ve Türkçe’nin tanıtımına katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti. Brüksel’de bulunan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Afif Demirkıran, Türkiye için AB tam üyeliğinin tek hedef olduğunun altını çizerken, Türkiye’nin AB içindeki tanınırlığını arttırmak için düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerinin son derece önemli olduğunu belirtti.

Açılış resepsiyonuna çok sayıda seçkin davetli topluluğu iştirak ederken, etkinlik Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu sanatçılarının dönemin müziğinden örnekler sunduğu Türk müziği konseri ve Türk mutfağından seçme lezzetlerin sunulduğu bir resepsiyonla son buldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası