Ege Postası
Geri

Bu iddia kafaları karıştırdı

Suudi kraliyet ailesine ait El Arabiya televizyonu 22 Haziran’da Suriye tarafından düşürülen Türk jetiyle ilgili korkunç bir iddia ortaya attı. Kanala göre iki pilot saldırıdan sağ kurtuldu, esir alındı ve öldürüldü!
Bu iddia kafaları karıştırdı
Haberler / Güncel
30 Eylül 2012 Pazar 09:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ANKARA- Suudi Arabistan finansmanlı Dubai merkezli El Arabiya kanalı, 22 Haziran’da Suriye rejimi tarafından düşürülen Türk F-4 jeti ile ilgili şoke edici bir iddia ortaya attı. Suriyenin istihbarat yazışmalarını ele geçirdiğini iddia eden El Arabiya’ya göre F-4’ün pilotları Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy, Suriye rejimi tarafından canlı ele geçirildi, ancak Rusya’nın tavsiyesi ile öldürüldü.

El Arabiya belgeleri muhalifler aracılığıyla ele geçirdiğini, kendi kaynaklarına doğrulattığını iddia ediyor. Televizyonun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ofisinden, Suriye Özel Operasyonlar Birimi komutanı Tuğgeneral Hasan Abdel Rahman’a gönderildiğini öne sürdüğü gizli ibareli belgede “Uçağın Rusya’nın Tartus’taki donanma üssü ile koordineli şekilde düşürülmesinin ardından iki Türk pilot, Suriye Hava Kuvvetleri İstihbaratı tarafından canlı yakalandı” denildiği belirtiliyor. Belgede ilgili birimlere, Esad’ın emri doğrultusunda Türk pilotlara savaş esiri protokolüne göre davranılması söyleniyor. Aynı zamanda pilotların, Türkiye’nin muhaliflerin silahlı kanadı Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemekteki rolü konusunda sorgulanması emri veriliyor. Belgede pilotların komşu Lübnan’a transfer edilerek Esad’ın müttefiki Hizbullah’ın kontrolüne verilmesi ihtimali de dile getiriliyor.  El Arabiya’ya göre diğer bir belge pilotların Esad rejimi tarafından öldürüldüğünü ortaya koyuyor. Televizyon, devlet başkanlığı ofisinden tüm istihbarat birimlerine gönderildiğini öne sürdüğü bir belgede “Rus liderliğinden gelen bilgiler ve rehberliğe göre Suriye Özel Operasyonlar Birimi tarafından tutuklanan iki Türk pilotun doğal bir şekilde bertaraf edilmesi ihtiyacı doğdu ve cesetlerinin uluslararası sulardaki kaza alanına geri götürülmesi gerekiyor” denildiği belirtiliyor.

 ANKARA’YA TEHDİT MESAJI

El Arabiya, belgede ayrıca Suriye hükümetinin Ankara’ya “tehdit edici” bir mesaj göndermesi, üstü kapalı bir şekilde herhangi bir düşmanca hareket karşısında Suriye’nin PKK’lıları Türkiye sınırına hareket ettirebilme kapasitesine değinilmesi önerisi yapıldığını öne sürüyor. Belgede Suriye yönetiminin uçağı düşürdüğü için Türkiye’den özür dilemesi, bunun Türkleri utandıracağı ve uluslararası destek sağlayacağının da ifade edildiği iddia ediliyor.  Ertan ve Aksoy’un nasıl öldüğüne dair Suriye ve Türkiye hükümetlerinden açıklama gelmemişti.

Ankara kuşkulu yaklaştı

El Arabiya televizyonunun Suriye istihbaratına ait olduğu iddia edilen belgeler, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay tarafından da hem içerik hem de teknik açıdan incelemeye alındı. Ancak Türkiye, bu iddiaları ilk aşamada inandırıcı bulmayarak kuşku ile yaklaştı. Dışişleri yetkilileri, “Uçağımızın düşürülmesi konusunda belge olduğu iddia edilen her tür iddiayı her açıdan incelemeye alırız. Ancak Suriye’de varolan teknoloji, uçağımızın kaza geçirdiği noktaya ve derinliğe şehitlerimizi iddia edildiği gibi yerleştirecek bir imkana sahip m? Bu konuda ciddi kuşkularımız var” değerlendirmesinde bulundu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, iddialarla ilgili olarak “Bu doğru değil. Pilotlarımızın nasıl şehit olduğunu biliyoruz. Otopsi raporları elimizde. Herhalde bir insanda kurşun izi olsa o da otopside görülür. Tabi bugünkü teknolojiyle bu tür belgeleri üretmek de kolay” dedi.

(Milliyet)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası