Ege Postası
Geri

Bulgaristan seçimlerinde Müslüman oylarına üç parti talip

Bulgaristan’da Pazar günü yapılacak erken genel seçimlerde 38 siyasi parti ile 7 koalisyon, yaklaşık 7 milyon seçmenin oyu için mücadele edecek. Kamuoyu araştırmaları eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi GERB ve Bulgar Sosyalist Partisi...
Bulgaristan seçimlerinde Müslüman oylarına üç parti talip
Haberler / Dünya
10 Mayıs 2013 Cuma 11:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bulgaristan’da Pazar günü yapılacak erken genel seçimlerde 38 siyasi parti ile 7 koalisyon, yaklaşık 7 milyon seçmenin oyu için mücadele edecek. Kamuoyu araştırmaları eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi GERB ve Bulgar Sosyalist Partisi arasında çok az fark olduğunu gösteriyor.

Bu iki partinin dışında Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) de aralarında bulunduğu 4-5 partinin daha parlamentoya girebileceği tahmin ediliyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Bulgaristan'daki seçimleri takip edecek 28 gözlemci gönderiyor. Gözlemci olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan temsilcilerin de yer alacağı 5 uluslararası örgütten toplam 275 gözlemci seçimlerde yer alacak.

SEÇİM SONRASI KOALİSYON MERAK KONUSU

Siyasi analistler, parlamentoya 4 ya da 5 partinin girmesi durumunda sağlam ve güçlü bir koalisyon kurma şansının düşük olacağı, bu nedenle yeniden erken seçime gidilebileceği görüşünde birleşiyor. Demokrasi Araştırma Merkezi erken seçimden sonra yılsonuna kadar tekrar erken seçime gitme ihtimalinin son derece yüksek olduğunu, ikinci seçimin ardından şimdilik zıt görüşlü görünen GERB ile BSP arasında koalisyon hükümeti bile kurulabileceğini savunuyor.

TÜRKİYE'DEN 100 BİNİN ÜZERİNDE OY BEKLENİYOR

Yurtdışında oy kullanabilmek için yaklaşık 84 bin dilekçe verildi. Bu vesileyle 56 ülkede 227 sandık açılacak.

Dışişleri Bakanlığı resmi verilerine göre Türkiye'de 62 bin 422 dilekçe verilirken, en çok katılım 23 bin seçmenin oy vereceği Bursa'da olacak. Gerekli dilekçeyi zamanında veremeyenler ise seçim günü Bulgaristan'a geçerek oy kullanabilecek.

MÜSLÜMANLARIN OYLARI BÖLÜNÜYOR, OYLARA BORİSOV DA TALİP

Geleneksel olarak Türk ve Müslümanların oyuna talip olan Hak ve Özgürlükler Hareket i(HÖH) dışında bu seçimlerde HÖH'den ayrılan Korman İsmailov'un kurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) de Türklerin oyunu bekleyecek. HÖH seçmenlere bölünmeyelim çağrısında bulunurken, HŞHP Türk halkı için bir alternatifin olduğuna vurgu yapıyor.

Eski Başbakan Boyko Borisov ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile iyi ilişkilerine dayanarak azınlıklardan oy bekleyen başka bir isim. Azınlıkların ağırlıklı oturduğu bölgelerde kendisinden imza isteyen insanların yarısı Müslüman isimlerine sahip olduğunu söyleyen Borisov, dört yıl önce bunun mümkün olmadığını; halkın artık uyandığını ve gerçekleri görmeye başladığını iddia etti. Borisov, "İnsanların artık korkusu yok. İnşa ettiğimiz kiliselerin camilerin yanında olduğunu görüyorlar. Hiçbir camiyi yıkmadığımızı ve kimseyi de kovmadığımızı idrak ediyorlar. Türkiye Başbakanı beni arayarak halkların iyiliği için tekrar beraber çalışma arzusunu iletti." sözlerini kullandı.

Türk göçmen dernekleri ise herhangi bir parti üzerinde ittifak etmiş değil.

MESTAN: AYRIMDAN DOLAYI TARİH BİZİ YARGILAYACAK

Anadil eğitimi konusunu siyasi hedef göstermenin yanlış olacağını belirten Hak ve Özgürlükler Hareketi Başkanı Lütvi Mestan, çünkü normal bir demokratik ülkede bunun bir hak olduğunu aktardı.

Seçim vaatleri arasında 'gizli ayrımcılık ile mücadele’ maddesine de yer veren Mestan, "Azınlıkların haklarının formal olarak değil reel olarak garanti edilmesi gerekiyor. Yasalar ayrımcılığın olmadığını söylerken, neden o zaman azınlığın revaçta olduğu bölgelerde emniyet dairelerinde onların temsilcileri bulunmuyor.'" sözlerine yer verdi.

Korman İsmailov ve partisinin Türk hükümeti tarafından desteklendiği iddiasını yorumlayan Mestan, "Seçim kampanyası esnasında benim ağzımdan kimse şahsi bir suçlama duymadı. Ben sadece hareketin her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyaç duyduğunu söyledim. Bu ayrılmadan dolayı tarih bizi affetmeyecek. Bu, siyasi farklılığı inkar ediyorum anlamına gelmesin. Tabi, ki alternatif siyasi görüşler olacak, ama kimin haklı kimin haksız olduğu meselesini seçmenlere bırakalım ve 12 Mayıs'ta seçmenlerin iradesine teslimiyet gösterelim." diyor.

İSMAİLOV, SEÇİM BARAJINI AŞACAKLARINA İNANIYOR

Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Türkiye'de "Değişime yön ver" sloganı altında aktif olarak kampanyalar yaptı. Çar Simeon Sakskoburggotski'nin partisiyle koalisyon kuran HŞHP, parlamentoya girme iddiasını sürdürüyor. Yüzde 4 barajını aşacaklarına inanan İsmailov, seçim kampanyası esnasında mikroekonomi ağırlıklı vaatler sundu.

HŞHP Başkan Yardımcısı Kasım Dal ise Türkiye ile 23 yıldan beri olan ilişkilerinin meyvelerini toplama zamanı olduğunu belirtiyor.

Seçimler Türkiye'deki siyasi ortamı da hareketlendirdi. İktidar ve muhalefet partileri arasında farklı destek mesajları verildi. AK Parti çevresi Kasım Dal ve Korman İsmailov'un katıldığı koalisyonu desteklerken, CHP ise Hak ve Özgürlükler Hareketi'ne oy verilmesi telkininde bulunuyor.

5 PARTİ PARALEL SAYIM YAPTIRIYOR

Seçim tarihinde ilk kez 5 parti temsilcileri, oy pusulaların paralel sayımı için birleşti.

Bulgar Sosyalist Partisi, DSB, Ataka, HÖH ve Vatandaşların Bulgaristan'ı, Avusturyalı bir şirketi seçim günü bittikten sonra sandıklardan sayım yapması için görevlendirdi. Gece yarısından önce paralel sayımın internet sitesinde yayınlanacağını açıklayan SORA Sosyal Araştırma ve Danışma Enstitüsü Müdürü Günhter Ogris, şeffaf bir sistemle çalıştıklarını ve ülkedeki 11 bin 900 sandığa paralel sayım gerçekleştireceklerini aktardı. Ogris, hata payının yüzde 1 civarında olduğuna da değindi.

Bu iş için Avusturya şirketine partiler 142 bin Euro para ödeyecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası