Ege Postası
Geri

CHP Kurultayı’nın perde arkası Editör Masası’nda konuşuldu: Delegasyondan vefasızlık

CHP 38. Olağan Kurultayı TR35 TV'de yayınlanan Editör Masası'nda konuşuldu. Gazeteci Mithat Umutoğulları açıklamasında, "Eleştiriler çok haksız. CHP delegasyonu Kılıçdaroğlu’na vefasızlık yaptı” dedi.
CHP Kurultayı’nın perde arkası Editör Masası’nda konuşuldu: Delegasyondan vefasızlık
Haberler / Politika
6 Kasım 2023 Pazartesi 22:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI-  Gazeteci Mithat Umutoğulları, Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni  Halil Solak Editör Masası Programında CHP 38. Olağan Kurultayı’nı değerlendirdi.

KILIÇDAROĞLU CİDDİ ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDI

Gazeteci Mithat Umutoğulları açıklamasında, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2023 genel seçimlerinden sonra ciddi eleştirilere maruz kaldmıştı ve koltuğu bırakması gerektiğini sokaktaki herkes söylüyordu. Gitmeyi tercih etmedi, gönderilmeyi tercih etti” ifadelerine yer verdi.

“DEĞİŞİM İKTİDARI GETİRİR”

Gazeteci Halil Solak ise, “13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi ve partinin yapısı değişti. PM’de de yeni genç isimler var. Değişimin CHP’ye kısa vadede etkisini göstereceğini düşünüyorum. Uzun vadede ise iktidar getirebilir. İmamoğlu’nun siyasi bir karizması var. 2019 yerel seçimini kazanmak kolay değil bu başarı ona artı sağladı ve cumhurbaşkanlığına yakıştırıldı. Ancak İmamoğlu’nun karizması parti içinde ilgi görmedi ve adaylığa Kılıçdaroğlu soyundu. İmamoğlu tekrardan başkan olursa önümüzdeki kurultayda parti başına gelebilir” ifadelerini kullandı.

DELEGASYONDAN VEFASIZLIK

CHP delegasyonun Kılıçdaroğlu’na vefasızlık yaptığını dile getiren Umutoğulları, “Özel seçildi ama bir emanetçi gibi görülüyor. İmamoğlu’nun kurultayda etkisi çoktu ve Özel bu emanetçi damgasını nasıl aşacağı merak ediliyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarısız olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’nin içinde olduğu konjektörünü dsüşünmek gerekiyor. Seçime giderken bütün seçim kampanyası terör üzerine kuruldu.  AK Parti montaj kasetlerle Kılıçdaroğlu’nu özdeşleştirdi ve haksız bir rekabet vardı. Medyayı elinde tutan iktidara ragmen Kılıçdaroğlu’nun yüzde 48 alması büyüğk başarıydı. Kemal Bey seçim kampanyası boyunca tüm siyasi aktörleri bir araya getirdi ve bir yapı oluşturdu. Kemal Bey gelinceye kadar kimse Ankara’dan öteye gitmiyordu, bugün CHP Diyarbakır’dan vekil çıkardı. Bunu başarmış bir Genel Başkandan bahsediyoruz. Bugün siyasi sonuçlar başarısız olunca Kılıçdaroğlu’na yüklendiler. Özgür Özel  ve MYK o gü hiç yönetimde yokmuş gibi Kemal Bey’e acımasız eleştiriler geldi. Alınan yüzde 48 büyük bir başarı ve eleştiriler çok haksız. CHP delegasyonu Kılıçdaroğlu’na vefasızlık yaptı” dedi.

“DEVRİK LİDER”

Gazeteci Solak ise, “Kemal Bey çok istedi ama başarısız oldu. Kemal Bey’in istifa etmesi gerekirdi. Partinin önünü açmak varken gidişi hazin oldu. Bundan sonra devrik lider olarak anılacak. İlk defa bir kurultayda genel başkan yenilerek koltuğu bırakmak zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

“BAYKAL, KILIÇDAROĞLU GİBİ DEMORKATİK DEĞİLDİ”

Umutoğulları ise Kılıçdaroğlu’nun demorkatik tavrına dikkat çekerek, “Kemal Kılıçdaroğlu kendisine rakip olan İnce’yi aday yaptı. Grup Başkanlığı yapan Özel, belediye başkanlığına aday olduğu zaman neden gitmedi? Kendileri kaybedince gitmiyorlar, partinin lideri kaybettiğinde gitmesini bekliyorlar. Deniz Baykal 18 yıl CHP’nin başında kaldı kimse ‘git’ demedi. Baykal, Kılıçdaroğlu gibi demokratik bir tavır koymadı. Önüne geleni partiden attı, kendi askerlerini yarattı. Özel, Kılıçdaroğlu’nu yerden yere vurduysa Kılıçdaroğlu’nunn demokratik tavrından dolayı. CHP’nin PM’sine seçilen isimlerin deneyimi yok. Parti çok yıpranacak. Kemal Bey’in dönemindeki siyasetçilerin deneyimi vardı. Özel’in kurultayda konuşması bittikten sonra ben Kılıçdaroğlu’nun çok haksızlık yaşadığını gördüm ve üzüldüm” dedi.

“İLK KEZ ADAY GİBİ TÜZÜK VAATLERİ VERDİ”

Kılıçdaroğlu’nun başarısızlıklarının sebebi olarak MYK’yı gösterdiğini vurgulayan Solak, “Her seçimden sonra Kılıçdaroğlu suçu başkasına attı. Seçimden sonra MYK’yı görevden aldı. Kemal Bey’in gidişini konuşuyoruz. Kendi akıl süzgecinden geçirip gitmek ayrı, ısrar edip ‘son kez adayım’ diyerek ilk kez adaymış gibi tüzük vaatleriyle kalması inandırıcı değildi ve seçimi kaybetti” diye konuştu.

“SİYASİ BAŞARISI OLMAYAN KILIÇDAROĞLU HIRSLANDI”

İkinci tur öncesinde Kılıçdaroğlu’nun çekilmek istediği ancak yanında bulunan bazı kişilerin tepki gösterdiği video gündeme bomba gibi düştü. Videoya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halil Solak, “Videoya baktığım zaman yanında Öztrak, Öztunç gibi isimleri bekledim ancak hiç alakası olmayan bir kişinin hal ve hareketleri normal değildi. Oradaki atmosfer farklı bir yere gitmiş. Kemal Bey akli selim düşünememiş. Kendi iradesiyle çekilmeliydi. Genel seçimlerin ardından kurultay için birini işaret edip desteklemeliydi. 75 yaşında gelmiş ve seçim başarısı olmayan Kemal Bey’in bu hırsı neden? ” dedi.

39 VEKİL VE GİZLİ PROTOKOL

Kurultayda konuşulan gizli protokol ve 39 vekil söylemlerine dikkat çeken Solak, “Protokol Kılıçdaroğlu’nu daha çok zora soktu. Zafer Partisi’ne ne vaat edildiğini sonradan öğrenildi. Özdağ’ın 2 bakanlık verildiği söylemleri oldu ama Kemal Bey tarafından bir açıklama gelmedi. Faik Bey bir basın toplantısında haberim yoktu dedi ama Kılıçdaroğlu herkesin haberi vardı dedi. 39 vekil mutlaka parti içinde tartışılmıştır ama protokol gizli yapılmıştı. En büyük baş ağrısı burada başladı. ” ifadelerine yer verdi.

“KILIÇDAROĞLU’NUN KOLTUĞUNA GÖZ DİKTİLER”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendi partilileri tarafından yıpratıldığına dikkat çeken Umutoğulları, “Kemal Bey’in koltuğuna gözünü dikenler bunu bilerek yaptılar. Parti içerisinde konuştular, örgüte yaydılar. Seçim bittikten sonra AK Parti’nin zfaeri değil Kılıçdaroğlu’nun başarısız olduğu konuşuldu. Bütün ulusal mecralar Kılıçdaroğlu gidecek mi diye konuştu. Seçim sonrası İmamoğlu değişim dalgasını yaydı. İmamoğlu ben adayım demedi hep dedirtti. Masada hep adaylıklarla uğraşıldı. Meral Hanım masaya sürekli başkalarını getirdi. Meral Hanım CHP’yi parçalamak ve hiyerarşiyi bozmak için 2 belediye başkanına oynadı. Kemal Bey yokken İstanbul’a o gitti. Dolayısıyla İmamoğlu’nu zehirledi ve değişim söylemleri yayıldı. Kemal Bey hep gemiyi limana güvenli bir şekilde götürmek istedi. Yerine sosyal demokrat birine bırakmak istedi. Baykal döneminde sadece sahil kenarından oy alan partiyi aldı ve 11 büyükşehiri kazandı. Kılıçdaroğlu 25 yıl sonra İstanbul’u aldı. İmamoğlu İstanbul’da 800 bin fark attı ama siyasi karizmasını genel seçimlerde kullanmadı. Kılıçdaroğlu İstanbul için miting yaptı oy istedi. Türkiye’de temel sorun fotoğrafa küçük yerden bakıyoruz. Ana muhalefet lideri şehit cenazesine gitti, avucuna mermi koydular. Darp etiler, suikaste uğradı. Millete şirin gözükmek için Bahçeli gibi mi olsaydı? Bir ana muhalefet partisi daha ne yapabilirdi.  Gidip AK Parti’ye yanaşsaydı bakanlık alırsı, cumhurbaşkanı yardımcısı olsaydı daha mı iyi olurdu?” dedi.

İZMİR OYUN DIŞINDA KALDI

İzmir’in kurultayda sönük kaldığını dile getiren Solak, “İzmir’i oyun dışı bıraktılar. İzmir Kılıçdaroğlu’na ilk desteğini açıklayan örgüttü.  Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay hariç tüm delegeler Kılıçdaroğlu için destek verdi. Tugay’ın ardından Hacer Taş ile Ertürk Çapın Özel’i destekledi. 53 delege oyun dışında kaldı. İzmir sessiz sedasız bir şekilde kurultay geçirdi. İzmir delegasyonunu kendileri yazdılar ama 55 kişiyi bile tutamadılar. İzmir sandığı da fire verdi” diye konuştu.

Değişimin kaçınılmaz olduğunu belirten Umutoğulları, “Kimse Kemal Kılıçdaroğlu’nu ya da Özgür Özel’i konuşmuyor. İzmir Tunç Soyer’in ne yapacağını konuşuyor. Özgür Özel kendisine destek verenleri anahtar listesine yazdı. Demokratik bir liste yapacağım demişti ama parti organlarına kendisiyle hareket eden isimleri yazdı. Özel ve ekibi kendisine destek vermeyenlerle yol yürümeyecek. Soyer’i aday göstermeyebilirsiniz ama İYİ Parti’nin de aday olacağı bir yerde başka birini göstermek riskli olabilir. Değişimcilerin kurultaydan zaferle ayrılmasının tek sebebi kariyer planlaması yapmamaları oldu. Bu tabloda değişim kaçınılmazdı” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası