Ege Postası
Geri

CHP'li Yüksel çadırlı direnişi Meclis’e taşıdı

KYK tarafından uygulamaya konan yeni düzenleme sonrasında, Ege Üniversitesi öğrencilerinin mağduriyetlerini dile getirmek amacı ile başlattıkları çadırlı direniş, başkent Ankara'nın da gündemine taşındı. TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Alaattin Yüksel, Ege Üniversitesi'nde yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı kız ve erkek öğrenci yurtlarının farklı bölgelere ayrılmasının AK Parti'nin muhafazakar ve cinsiyetçi yaklaşımının yeni bir uygulaması olduğunu savunarak, "Bunun bir adım ötesi okullarda ve dersliklerde de kız ve erkek öğrencileri ayırmaktır. Hükümetin 2023 hedefleri arasında bu da vardır" dedi.
CHP'li Yüksel çadırlı direnişi Meclis’e taşıdı
Haberler / Politika
4 Ekim 2013 Cuma 09:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, getirilen yeni düzenleme ile birlikte algının da değiştirilmeye çalışıldığını belirterek, "Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte hükümetin karşı devrim projelerinden birisini daha uygulamaya soktuğunu gördük. Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte bir paket açıldı. Bu paket ile, sözde karma yurtlar döneminin kapandığını, kız ve erkeklerin ayrı ilçelerde olacağı ile ilgili bir uygulama başlatıldı. Sanki karma öğrenci yurtlarından kız ve erkek öğrenciler bir arada kalıyormuş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Zaten kız ve erkek öğrenciler ayrı yurtlarda, ayrı bloklarda kalmaktadırlar. Öğrenciler sadece ve sadece bahçe ve yemekhane gibi ortak kullanım alanlarında karşılaşmaktadır. Bu da öğrencilerimizin sosyalleşmelerini sağlamaktadır. Bu kadar da olağan bir şey yoktur. Tam tersine ortak alanda karşılaşmaları sosyalleşme açısından yararlıdır" dedi.

"İZMİR NEDEN PİLOT BÖLGE SEÇİLDİ'"

Uygulamanın 16 üniversitede başlatıldığına dikkat çeken Yüksel, "İzmir de bu pilot uygulamalardan bir tanesidir. Bu tür uygulamalarda ne hikmetse, pilot il hep İzmir seçilir. Herhalde, "İzmir'de bu işi başarırsak, Türkiye'nin her yerinde başarırız" diye düşünüyorlar. Bu hükümetin İzmir'e olan yaklaşımını zaten biliyoruz" dedi ve uygulamanın öğrencilere getireceği ek yükü de şöyle tarif etti; "Hayata geçen uygulama ile İnciraltı'ndaki yurtların tamamen erkeklere, Bornova'da yer alan yurtların da kız öğrencilere ayrıldığını biliyoruz. Erkek öğreniciler 30-35 kilometre yol kat ederek, Buca, İnciraltı ve Çiğli'ye gidecekler, kız öğrenciler de aynı şekilde okullarına diğer bölgelerden gelecek. Bu uygulama öğrencilerimizin günde yaklaşık 4 saatlerini yolda harcamalarına sebep olacak. Ve yine öğrencilerimiz ek bir masrafa girecek. Dünyada gelir dağılımı adaletsizliğinde birinci durumda olan ülkeyiz. Yani, zaten yoksul olan ve yurtta kalan öğrenciler bir de ek masraf ile karşılaşacaktır."

"ÇIKIN AÇIKLAYIN..."

Milletvekili Yüksel, öğrencileri isyan ettiren uygulama ile ilgili olarak hükümete sert şekilde yüklendi ve parti olarak konu hakkında verdikleri soru önergelerine cevap istediklerini hatırlatarak şunları kaydetti; "Bakanlığın açıklamalarında, bu uygulamanın öğrencilerin talepleri gibi, velilerin talepleriymiş gibi söz edilmektedir. Bununla ilgili ellerinde ne tür bir veri olduğunu sorduk ve konuyu CHP'li vekiller olarak soru önergeleri ile meclis gündemine taşıdık.Ben bu soruları bakanlığa yeniden soruyorum. Bununla ilgili elinizde ne tür veriler va? Hangi adli vakalar va? Hangi başvurular va? Hangi velinin, hangi öğrencinin başvurusu vardı? Bununla ilgili elinizde bir başvuru var m? Bunu açıklayın. Madem ki üniversite öğrencisini yetişkin kabul ediyorsunuz, peki bu konuda da üniversite öğrencisinin bir karar alma yetisi taşıdığına inanmıyor musunu? Öğrencilere bunu sordunuz mu'"

"ÖĞRENCİLERİ TAŞIAYANA KADAR YENİ YURT YAPIN"


Kredi Yurtlar Kurumu ve hükümetin yeni yurt yapmak yerine, öğrencileri başka ilçelere taşıyarak kolay yoldan çözüm bulduğuna değinen Yüksel, "Altını çiziyorum, bu öğrenciler bir arada kalmıyorlar. Ayrı bloklarda konaklıyorlar. Öğrenciler alınıp başka ilçelere taşınıyor. Aynı ilçede başka bir yurt yapılmıyor. Bu yapılsa, uygulamaya itirazımız olmazdı. Bu tamamen AKP hükümetinin muhafazakar, cinsiyetçi, totaliter yaklaşımıdır. Binlerce öğrenci çadırlarda kalarak buna isyan etmektedir" ifadelerini kullandı.


"HÜKÜMET, GEZİ PARKI'NDAN DERS ALMAMIŞ"

Eleştirilerine hükümetin "2023" hedeflerine göndermede bulunarak devam eden Milletvekili Yüksel, "Biz şunu biliyoruz ki, bu uygulama aslında hükümetin karşı devrim uygulamasının bir parçasıdır. Ve bunun bir adım ötesi, okullarda ve dersliklerde de kız öğrencileri ayırmaktır. Sanıyorum, 2023 hedefleri içerisinde de bu vardır" dedi. Milletvekili Alaattin Yüksel ayrıca Türkiye'yi Gezi Parkı eylemlerine götüren süreci de hatırlatarak, "Bu uygulama giderek daha sert daha muhafazakar duruma dönüşecek. Bu hükümet akıllanmayacak, öyle anlaşılıyor. Bu hükümet Haziran direnişlerinin neden olduğunu, temel gerekçesinin insanların yaşam biçimine müdahale olduğunu unutmuş görünüyor. Aynı hükümet daha önce 7 bin öğrenciyi tutuklamıştır. Ama öğrenciler taleplerinden, bu çağa uygun yaşama isteklerinden vazgeçmemişlerdir, vazgeçmeyeceklerdir. Bu mücadele sürecektir. Aslında hükümet bu uygulama ile halkı, öğrencileri isyana teşvik etmektedir. Bu orantısız zeka sahibi öğrencilerin, bu soruna da bir çözümleri vardır. "Devlet masrafa girmesin, bizi de zora sokmasın, gelin biz de yardımcı olalım" diyerek, "Yurtlardaki kız ve erkek bloklarının arasına 25-30 metrelik duvar çekelim, yurtları ayıralım, bir Berlin Duvarı yaratalım" diye önerileri vardır. "Bu çağda Berlin Duvarı mı olur'" denebilir, "Bunlar eski çağda kaldı" diyen olabilir, ama yurtlara bu uygulamayı getiren anlayış da bu çağın anlayışı olmasa gerek" dedi ve sözlerini noktaladı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası