İZMİR- CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, geçen ay dolu felaketi nedeniyle mahsulünü kaybeden Kemalpaşalıların yaralarının sarılmadığını söyledi. Bağyurdu, Armutlu ve Ören bölgesini kapsayan yaklaşık 40 bin dekarlık alanda 3.500 çiftçinin kiraz, zeytin, erik bahçelerinde ve üzüm bağlarında zarar olduğunu hatırlatan Susam, “Kemalpaşalı üretici devletin şefkatli elini halen beklemektedir. İlçe ekonomisine 350 milyon liranın üzerinde zararı dokunan felaketin ardından sadece Ziraat Bankası’na olan borçlar ertelenmiştir. Bunun böylesi bir felaket için yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Üreticinin zararı TARSİM kapsamına alınmalı, özel bankalara olan borçların ödenebilmesi ve gelecek yıl ekim yapılabilmesi için düşük faizli uzun vadeli kredi sağlanmalıdır” dedi.
Çiftçi her yıla borçlu giriyor
Tarım ürünlerinde girdi maliyetleri sürekli artarken ürün fiyatları hep aynı kaldığı için kazancı olmayan bir iş noktasına geldiğini söyleyen Susam, “Çiftçinin sulamaya, gübreciye hatta günlük ihtiyaçları nedeniyle bakkala kasaba borcu var. Hasatta borcunu kapatırsa bile, ertesi güne borçlu başlıyor, geçimini güçlükle yapabiliyor. Bu durumdaki bir çiftçi ürününü kaybettiği zaman ayakta kalması mümkün değildir. Onlara ‘TARSİM’e kayıt olsaydınız’ diye akıl vermek yerine kamu kaynakları harekete geçirilerek burada yaşanan sorunu çözmeye ihtiyaç bulunmaktadır. TARSİM zaten bugünler için kuruldu, her hangi bir sigorta şirketi gibi kazancını değil, çiftçinin geleceğini düşünmek zorundadır” diye konuştu.
Somut önerimiz var
Kemalpaşa’da yaptıkları incelemenin ardından Ziraat Odalarıyla birlikte bir çözüm önerileri paketi hazırladıklarını söyleyen Susam sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kamu bankalarına olan borçların ertelenmesi dışında somut önerilerimiz var. Öncelikle özel bankalara olan borçların ödenebilmesi ve çiftçinin gelecek yıl yeniden üretim yapabilmeleri için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi vasıtasıyla uygun kredi sağlanması gerekmektedir.
Çiftçinin devlete olan vergi ve BAĞ-KUR borçları bir yıllığına ertelenmelidir.
Bir felaket yaşanmıştır ve bu felaketin zararın TARSİM kapsamına alınması sağlanmalıdır.
Son olarak da meyve üretiminde doludan ve dondan zarar görülmemesi için file ve örtü sisteminin kurulmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Önemli bir maliyeti olan bu işlem için 7 yıl vadeli ve faizsiz kredi verilmesi gerekmektedir.