Ege Postası
Geri

Çiftçi, zam şampiyonu karpuza gözü gibi bakıyor

Elbistan Ovası'nda bu yıl ekim alanı yüzde 80 oranında azalan karpuz, zam şampiyonu olunca kıymete bindi. Bölgenin en önemli karpuz üretim merkezlerinden biri olan Elbistan Ovası'nda geçtiğimiz yıl zarar eden çiftçi, karpuz ektiği tarlalara...
Çiftçi, zam şampiyonu karpuza gözü gibi bakıyor
Haberler / Genel
25 Temmuz 2013 Perşembe 12:05
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Elbistan Ovası'nda bu yıl ekim alanı yüzde 80 oranında azalan karpuz, zam şampiyonu olunca kıymete bindi. Bölgenin en önemli karpuz üretim merkezlerinden biri olan Elbistan Ovası'nda geçtiğimiz yıl zarar eden çiftçi, karpuz ektiği tarlalara farklı ürünler ekti.

Bu yıl Türkiye genelinde ekili alan oranındaki azalma ve bazı hastalıklar baş göstermesi karpuzu, Ramazan ayının zam şampiyonu yaptı. Henüz hasat için karpuz tarlasına girmeyen Elbistanlı çiftçiler, fiyatı dolayısıyla karpuza gözü gibi bakıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)’in yaptığı araştırmada Ramazan sofralarının olmazsa olmazı olan karpuz, zam şampiyonu olarak öne çıktı. Geçen yıl tarlada 10 kuruşa kadar düşen karpuz bu günlerde tezgahlarda 60 kuruş ile 1 lira arasında yerini alıyor. Çiftçiler ise bu kıymetli ürün için sıcağın altında tarlalarda adeta nöbet tutuyorlar.

Yapılan araştırmaya göre, karpuz fiyatları markette yüzde 19,08 artarken, üretici fiyatlarında ise yüzde 41,38'lük artış yaşandı. Karpuzdan sonra fiyatı en çok artan ürünler yüzde 13,63 oranıyla kuru soğan, yüzde 10,82 ile çilek, yüzde 8,59 ile kuru kayısı oldu. Tüm bu rakamlar, dikkatleri bu ürüne yöneltti. Geçen yıl yaklaşık bin dönümlük bir alanda karpuz yetiştiren ancak satarken zarar eden Elbistanlı karpuz yetiştiricileri bu yıl ekilen alan oranını yüzde 90 oranında azalttı. Karpuzu iyi bir fiyata satmak isteyen üreticiler, tüccarın yolunu bekliyor.

Elbistan’a bağlı Izgın Kasabası’nda karpuz üreten çiftçi Ragıp Yüksel, "Geçen yıla kadar burada bin dönüme yakın alanda karpuz yetiştiriliyordu. Bu yıl bu rakam 100 dönüme kadar düştü. Hastalıklar ya da diğer kayıplar nedeniyle 70 dönümlük bir alanda ürün alınsa bunu da ancak köylülerimiz yer.”dedi. Karpuz ekimi yapan diğer şehirlerden çiftçilerle zaman zaman görüştüklerini anlatan Yüksel, “Adana, Adıyaman gibi yerlerde de durum farklı değil. Bu yıl ekili alan oranı azaldı. Tüccar bahçeye kadar gelip piyasada 80 kuruştan satılan karpuza 30 kuruş fiyat biçiyor. Bu da bizim ihtiyacımızı karşılamıyor.
Daha önce Izgın’dan birçok ülkeye karpuz gönderiliyordu. Şimdi ise ancak Elbistan, Afşin gibi yakın yerlere gidebiliyor. Bölge insanı yerli karpuzu kolay kolay bulamıyor." şeklinde konuştu.

Üreticilerden Şahmender Yıldırım da "Çok az miktarda ektik. Buna rağmen çok fazla zaman gerektiren, meşguliyet gerektiren bir ürün. Hastalandığında artık fayda vermiyor. Geri dönüşü olmuyor." ifadesini kullandı. 10 senedir karpuz yetiştirdiğini belirten bir diğer çiftçi ise "Bu sene bir umutla bekliyoruz. Bu karpuzun her şeyi para. Her sene anca masrafımızı karşılıyorduk bu sene pahalı olur diyorlar. Umut işte bekliyoruz." ifadelerini kullandı.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası