Ege Postası
Geri

Çin: Orta Doğu’da savaş istemiyoruz

Resmi bir ziyaret için Almanya’da bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang, Suriye sorunuyla ilgili olarak, ‘’Orta Doğu’da savaş istemiyoruz.’’ dedi.Başkent Berlin’de kendisini askeri törenle karşılayan Başbakan Angela Merkel ile görüşen...
Çin: Orta Doğu’da savaş istemiyoruz
Haberler / Dünya
27 Mayıs 2013 Pazartesi 14:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Resmi bir ziyaret için Almanya’da bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang, Suriye sorunuyla ilgili olarak, ‘’Orta Doğu’da savaş istemiyoruz.’’ dedi.

Başkent Berlin’de kendisini askeri törenle karşılayan Başbakan Angela Merkel ile görüşen Li, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Suriye’de siyasi çözümden yana olduklarını ve tek çözümün diplomasi olduğunu savundu.

Suriye hükümetine ve muhaliflere, sorunu diyalog yoluyla çözmeleri çağrısında da bulunan Li, Suriye’deki durumun çok karmaşık, ciddi ve durumun endişe verici olduğunu söyledi. Başbakan Li, gerek Esed'in gerekse muhaliflerin, Cenevre’de yapılması planlanan uluslararası konferansa katılmaları gerektiğini de belirtti.

TİCARİ SAVAŞ UYARISI

Öte yandan Başbakan Merkel, Avrupa Birliği'nin (AB) ithalata uyguladığı vergiler konusunda Çin ile bir anlaşmaya varmayı ve tüm taraflara zarar verecek bir ticarî savaşı engellemeyi istediğini ifade etti. AB, haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle Çin'in ürettiği güneş enerjisi panellerine ve cep telefonu parçalarına uygulanan vergiyi arttırmak istiyor. AB, gelecek ay alınması beklenen karar gereğince Çin’in güneş enerjisi ürünlerine yüzde 47'ye varan oranlarda vergi uygulamayı istiyor.

Merkel, sorunun çözümü için yoğun bir müzakere trafiği başlatılmasını da istiyor ve Almanya'nın AB içindeki gücünü kullanarak, bu görüşmelerin verimli geçmesini sağlayacağını da belirtiyor. Almanya Başbakanı ayrıca Çin ile müzakerelerin yapıldığından emin olmak için müdahil olacağında vurguladı.

Başbakan Li, AB’nin uygulayacağı vergilerin 'korumacı politika' olarak değerlendirileceğini ve bunun sadece Çin'deki istihdamı ve ilgili sektörlerin gelişimini değil, Avrupa'da sanayinin gelişmesini de tehlikeye atacağını ileri sürdü. AB ayrıca Çin'in telekomünikasyon sektörüne sağladığı sübvansiyonları da incelemeye alırken, AB’nin, Çin’in güneş panelleri ve cep telefonu parçalarına başlattığı soruşturma en büyüğü oluyor.

İhracat odaklı ekonomiye sahip Almanya için Çin çok önemli bir ülke. Almanya ise Çin'in AB’deki en büyük ticaret ortağı konumunda.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI

Bu arada Merkel ve Li, iki ülke arasında yatırım, enerji tasarrufu, çevre koruma, tarım ve eğitim gibi alanlarda işbirliği anlaşmalarının imza törenine de katıldı.

Dünkü görüşmede Merkel, ikili ilişkilerin daha önce görülmemiş yüksek bir düzeye ulaştığını belirterek, uluslararası alanda büyük etkiye sahip Çin'in, Almanya'nın önemli bir işbirliği ortağı olduğunu da belirtti.

Diğer taraftan görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride iki ülkenin, ticari korumacılığa karşı oldukları, iki tarafın uluslararası ilkeler çerçevesinde, ihracat kredisi alanındaki diyalogu sürdürecekleri de kaydedildi. Bildiride ayrıca Çincenin Almanya'da, Almancanın da Çin'de yaygınlaştırılmasını için iki Başbakan’ın "Çince-Almanca Yılı" etkinliğini başlattığı ifade edildi.

Çin’in yeni başbakanı Li, Almanya’dan önce Hindistan, Pakistan ve İsviçre’yi ziyaret etmişti. Li’nin 19 Mayıs’ta başladığı dört ülke ziyareti, Çin’in komşu ülkeleri ve AB ile ilişkileri açısından önemli görülüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası