Ege Postası
Geri

Çin’de "sigara şirketlerinin bağışı yasaklansın" çağrısı

Çin Sigara Kontrol Derneği, tütün ürünleriyle ilgili yapılacak kanun değişikliğinde Sivil İşler Bakanlığı’na sigara şirketleri tarafından yapılan bağışların yasaklanması çağrısı yaptı.Çin medyasına göre, 1 Ocak – 30 Nisan...
Çin’de
Haberler / Dünya
30 Mayıs 2013 Perşembe 14:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin Sigara Kontrol Derneği, tütün ürünleriyle ilgili yapılacak kanun değişikliğinde Sivil İşler Bakanlığı’na sigara şirketleri tarafından yapılan bağışların yasaklanması çağrısı yaptı.

Çin medyasına göre, 1 Ocak – 30 Nisan tarihleri arasında yapılan 123 bağış, 149 sigara şirketi sponsorluğunda gerçekleşti ve bunlar okullara, depremzedelere ve fakirlere verildi. Söz konusu dernek, Bakanlığa, bu bağışların kanun yoluyla yapılmasının yasaklanması çağrısı yaparak, hükümet ve sosyal organizasyonlara da bu yardımları almamaları uyarısında bulundu.

Sigara markaları, bilbordlarda, gazete ve magazinlerde, internet ve sosyal medya gibi yeni medya ile geleneksel medyada promosyon yapıyor. Çin Sigara Kontrol Derneği, gözden geçirilecek reklam kanunu ve sigara reklamıyla ilgili geçici yönetmelikte sigara reklamının her türlü medyada yasaklanması çağrısı da yaptı.

Cuma günü yapılan sigarasız dünya gününde Çin’de geleneksel medyadaki sigara reklamlarında belirgin azalma gözlendi. Devlet ve eyalet televizyonlarından oluşan 32 televizyon, 91 gazete ve dergi ile değişik internet medyasında yapılan gözlemde, bu yıl 13 Mayıs- 19 Mayıs tarihlerinde iki televizyonda sigara reklamları 117 kez gösterildi. 2009’da ise bu rakam 18 Mayıs-24 Mayıs tarihlerinde 19 televizyon kanalında 678 kez gösterim idi.

Sağlık departmanı yetkilisi Liu Xiurong, bu reklamların dolaylı olarak yapıldığını, doğrudan reklamın ise geleneksel medyada kanunen yasak olduğunu ifade etti.
Çin’de 1994’te formüle edilen kanuna göre, radyo, televizyon, film, gazete ve dergi gibi beş tip geleneksel medyada sigara reklamı yasak. Ayrıca bekleme salonu, tiyatro, toplantı salonu ve spor alanları gibi kamu alanlarında da sigara reklamı yasak.

Liu, kanunun dolaylı reklamın yasak olduğunu net olarak belirtmediğini belirterek, tütün şirketlerinin bundan yararlanıp, promosyonlarını devletin televizyonunda da yapabildiğini ifade etti. Buna örnek olarak ise Yunnan eyaleti merkezli tütün üreticisi Hongta grubunun devlet televizyonu CCTV’deki promosyonu gösterildi.

Sigara şirketleri, şimdilerde reklam yatırımlarını internet merkezli medyaya çevirmiş durumda. Çünkü internet üzerinden yapılan söz konusu reklamlara yönelik net bir yönetmelik yok. Sigara reklamlarının internette de önlenmesi adına Çin’de gerekli adımların atılması gerektiği dile getiriliyor yetkililer tarafından.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası