Ege Postası
Geri

Dışişleri eski Bakanı Bot: İslam'ın ilkeleri partimizin çizgisi ile çelişmiyor

Hollanda'da Hıristiyan Demokratlar Birliği Partisi (CDA) 'ortak değerler' raporuyla Müslüman açılımı yapma niyetini ortaya koydu. Raporu hazırlayan eski Dışişleri Bakanı Ben Bot, "Müslüman kardeşlerimizi partiye çekmek istiyoruz." dedi.Haziran...
Dışişleri eski Bakanı Bot: İslam'ın ilkeleri partimizin çizgisi ile çelişmiyor
Haberler / Dünya
9 Mayıs 2013 Perşembe 13:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hollanda'da Hıristiyan Demokratlar Birliği Partisi (CDA) 'ortak değerler' raporuyla Müslüman açılımı yapma niyetini ortaya koydu. Raporu hazırlayan eski Dışişleri Bakanı Ben Bot, "Müslüman kardeşlerimizi partiye çekmek istiyoruz." dedi.

Haziran ayındaki kongrede oylanacak rapor öncesinde yetkililere konuşma yasağı konmuş durumda. Fakat raporu hazırlayan heyetin Başkanı eski Dışişleri Bakanı Ben Bot, Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Bot'a göre, CDA 'Müslüman kardeşlerini' partiye çekmeye çalışıyor ve ortak değerler böylesi bir işbirliğini kaçınılmaz kılıyor.

Dünyanın en liberal ülkelerinden biri olarak kabul edilen Hollanda'da özellikle son on, on beş senedir var olan İslam karşıtı hava siyasi partileri de etkiledi. Irkçı hareketlerin yükselme trendine girmesi ve bu durumun diğer partilerin oy oranlarını tehdit etmesiyle, Müslüman oyların bir numaralı adresi sol partilerde dahi sağ yelpazede görmeye alıştığımız duruşlara rastlanır oldu. Müslümanlarla birçok değerde buluşması mümkün olan Hıristiyan Demokratlar Birliği Partisi (CDA) ise bu boşluğu doldurmak yerine, Wilders'ın ırkçı, İslam karşıtı Özgürlükler Partisi (PVV) ile hükümet ortaklığını tercih etti. Ancak ağır seçim mağlubiyetleri ve anketlerde görülen kötü tablo yeni arayışları da beraberinde getirdi. CDA'ya bağlı olan İslam Çalışma Grubu'nun 'Ortak Değerler' isimli araştırma raporunda, İslam ve Hıristiyanlığın müşterek noktalarına işaret ediyor. Rapor'da partiye daha fazla Müslüman üye çekmenin önemine değiniliyor ve 'Müslüman açılımının' bir an önce başlatılmasının partinin geleceği için çok önemli olduğu vurgulanıyor.

CDA KİMLİK BUNALIMINA ÇARE ARIYOR

Raporu hazırlayan heyetin başkanı eski Dışişleri Bakanı Ben Bot, CDA'nın yaşadığı düşüşü serinkanlı analiz edenlerden. Bot, ''Wilders ile hükümet kurmamız çok ciddi şekilde kan kaybetmemize neden oldu. Böyle bir işbirliği, partinin içeriden bölünmesinin sebebiydi.'' diye konuştu. Bazı CDA'lıların, PVV gibi yüz kızartıcı bir parti ile işbirliği yapmanın doğru olmadığını savunduğunu fakat diğer bir bölümün ise işbirliğinin arkasında durduğunu söyleyen eski Bakan, ''İşte bu konu partiyi böldü, bundan daha kötü bir şey olamaz zaten.'' dedi. Siyaset bilimcilere göre CDA'da yaşanan kan kaybının bir diğer nedeni de dört defa başbakanlık yapmış Jan Peter Balkenende'den sonra yaşanan kimlik bunalımı. Bu duruma da değinen Bot, ''Parti ne için gayret gösteriyor, ne istiyor, amaçları n? Bu sorulara şu an cevap bulmaya çalışıyoruz. Yeni bir parti liderimiz var ve yeni bir program düzenledik.'' şeklinde konuştu.

"TERÖRİSTLERE BAKARAK İSLAM'I YARGILAMAK YANLIŞ"

''Yeni bir vizyon arayışındaki CDA'da öne çıkan sorulardan biri de hiç kuşkusuz Müslüman topluma nasıl ulaşılacağı ile alakalı. Müslüman kardeşlerimizi partiye çekmeye çalışıyoruz.'' diyen Bot, onun için hazırladıkları raporun adının 'ortak değerler' olduğunu söyledi. Bot, CDA olarak amaçlarının bu ortak değerleri vurgulamak ve bu değerlerin neden ortak değerler olduğunu hatırlatmak olduğunu belirtti. Rapor'daki ilginç noktalardan birisi İncil'den ve Kuran'dan seçilen altı tane ilke. Eski Bakan Bot'a göre bu ilkelerin ne kadar birbirine benzediği, ne kadar uyuştuğu, yani birbiriyle çelişmediği vurgulanmak istenmiş. "Aşırı dincilere ve teröristlere bakarak, İslam'ı yargılamak çok yanlış. Mesajımız budur." diyen Bot, Müslümanların örf, adet ve değerlerine en yakın partinin CDA olduğunu ifade etti.

WİLDERS RAPORA TEPKİLİ

CDA'nın 'Ortak değerler' raporuna beklendiği gibi ilk ve en sert tepkiyi PVV Başkanı Geert Wilders verdi. Hristiyan Demokratlar Birliğini Müslüman hayranı olmakla itham eden ırkçı lider, "Hristiyanların Müslümanların ilahına taptığını" söyledi. Wilders'a göre böylesi bir işbirliği çok şaşırtıcı.

CDA'nın Müslüman ve göçmen politikalarından birkaç örnek

- Burka giymenin tamamen yasaklanmasına karşı çıkıyor, din özgürlüğünün bir parçası olduğunu söylüyor.

- Hollanda anayasasının birinci maddesine vurgu yaparak, başörtüsünün dini özgürlükler kapsamında değerlendirilmesini istiyor.

- Helal kesimin yasaklanmasını da aynı maddeye dayanarak dini özgürlüklere aykırı görüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası