Ege Postası
Geri

EMO'dan huzurevi yangınları açıklaması

"Yangın felaketlerine karşı yeterince önlem alınmıyor"
EMO'dan huzurevi yangınları açıklaması
Haberler / İzmir
20 Ağustos 2015 Perşembe 09:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi'nde 6 Ağustos tarihinde 2 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili edindikleri bilgilere göre, ortak kullanım alanındaki televizyondan kaynaklı olarak başlayan yangına gerekli müdahaleler yapılamadığı için kontrol altına alınamadığını açıkladı. EMO, 2014 yılında Çiğli'de özel bir bakım evinde çıkan yangında da 2 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek İzmir'de kısa zaman dilimleri içerisinde tekrar eden facialar yangın felaketine karşı yeterince önlem alınmadığını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

EMO İzmir Şubesi yaptığı yazılı açıklamada özellikle kamuya açık, toplu yaşam ve kullanım alanlarına sahip, yüksek yoğunluklu binalarda yangın tehlikesine karşı birbirine entegre edilmiş mekanik ve elektronik sistemlerinin kurulması hayati önem taşıdığını belirtti. Türkiye'de inşaat sırasında bu sistemler kurulsa bile, çoğunlukla çalışır durumda tutulmadığı ve periyodik kontrollerin yapılmadığına tanık olduklarını belirten EMO yetkilileri "Yapılarda meydana gelen elektrik kaynaklı yangınların temelinde elektrik tesisatlarının mevzuata uygun yapılmaması; gerekli denetim ve bakım prosedürlerinin yerine getirilmemesi yatmaktadır. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe ilişkin 2007 yılında yenileme çalışmaları yapılırken Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) görüşleri göz ardı edilmiş; kamunun can güvenliğini tehlikeye atan düzenlemeler tüm uyarılara rağmen değiştirilmemiştir. Sonraki yıllarda yapılan değişikliklerde de yangın algılama ve uyarma sistemleri kurulumunda bazı binalara muafiyet getirilmesine ilişkin riskli maddeler düzeltilmemiştir" denildi.

Tasarım, projelendirme, uygulama, denetim ve bakım süreçlerinin tamamının mühendislik hizmeti olduğu göz önünde bulundurularak, can güvenliği açısından mühendis olmayan kişilerce bu hizmetlerin verilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten EMO İzmir Şubesi, bilimsel ve teknik standartlara göre uygulamalar yapılması için gerekli önlemler alınmasnın sağlanmasının şart olduğunu açıkladı. Elektrik tesisatlarının sorunsuz çalışması ve yangına karşı güvenli bir bina tesislerin; uzman elektrik, elektronik mühendisleri tarafından projelendirmesi, standartlara uygun malzeme seçilmesi, elektrik, elektronik mühendisleri tarafından tesisatların uygulamasının doğru yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlardaki elektrik, elektronik mühendislerince denetim yapılması gerektiğine dikkat çekti. EMO İzmir Şubesi olarak, binaların yangından korunması amacıyla teknik bilgi ve birikimlerimizi paylaşarak, eksik ve hataların giderilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine açık olduklarını da belirtildi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası