Ege Postası
Geri

Görmez, Sahabe Safvan Bin Muattal Camii'nin temelini attı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Adıyaman'da Sahabe Safvan Bin Muattal Camii’nin temelini attı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dün akşam saatlerinde Adıyaman'a geldi. İlk olarak Vali Mahmut Demirtaş’ı...
Görmez, Sahabe Safvan Bin Muattal Camii'nin temelini attı
Haberler / Güncel
17 Nisan 2013 Çarşamba 11:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Adıyaman'da Sahabe Safvan Bin Muattal Camii’nin temelini attı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dün akşam saatlerinde Adıyaman'a geldi. İlk olarak Vali Mahmut Demirtaş’ı ziyaret eden Görmez, Adıyaman ve sahabe türbeleri hakkında bilgiler aldı. Görmez, ardından Belediye Başkanı Necip Büyükaslan’ı ziyaret etti. Buradan Sahabe Safvan bin Muattal Külliyesi'nin bulunduğu alana gelen Görmez, caminin temelini attı. Sahabe Safvan Bin Muattal Camii bittiğinde 5250 m2 alanı ile bölgenin en büyüğü olacak. Proje alanı içerisinde pansiyon, şadırvan, kafe-restoran, kurban kesim yeri, dükkanlar, otoparklar, çeşmeler, süs havuzları, piknik masaları, pergole ve gölgelikler, WC'ler, araç yolları, yaya yolu ve meydanlar, yeşil alan düzenlemeleri ve ağaçlandırmalar bulunacak.

Mehmet Görmez, törende yaptığı konuşmada, Hz. Muhammed (SAV)'in Veda Hutbesi'nde 100 bin kişiye hitap ettiğini ve bu 100 bin kişiden de sadece 10 bin sahabenin Arabistan Yarımadası'nda vefat ettiğini aktardı. 90 bin sahabenin dünyanın çeşitli yerlerine dağıldığını, gittikleri yerlerde vefat ettiğini belirten Görmez, "Bu sahabeler yeryüzüne dağıldılar. Resulü Ekrem'in rahmet mesajını dağıttılar. Bütün dünya tarihçilerini utandıran söz olan 'İslam'ın kılıçla yayıldığı' iddiasıdır; onların elinde ne top ne tüfek vardı. Onların dillerinde sadece 'Muhammed Mustafa ve rahmet mesajları' vardı. Onlar rahmet mesajlarını yeryüzüne dağıttılar." şeklinde konuştu.

Anadolu'ya 540 sahabenin geldiğini ifade eden Görmez, bu sahabelerin 40 tanesinin Diyarbakır'da savaşlarda şehit olduğunu ve buralarda defnedildiğini belirtti. Kabirler ve türbelerin ibadet yeri olmadığını uyarısında bulunan Görmez, sözlerine şöyle devam etti:
"İslam dini 'Tevhid' dinidir. Kabirler ve türbeler ibret ve ziyaret mekanlarıdır, ama ibadet mekanları değildir. İbret ve ziyaret için gelenlerin ibadetlerini yapabilmeleri için burada caminin temelini atıyoruz. Bu camiyi buraya ziyarete gelenlerin Allah'a secde edip dua etmeleri için yapıyoruz. Bid'at ve hurafelere kapılmayın. Buralarda rahmana secde edelim. Bid'at ve hurafelere yer vermeyelim. Çaput bağlamak bid'attır. Buralardan bir şeyler istemek bid'attır. İbret mekanlarında biz sadece ziyaretlerimizi yaparız. Duamızı Allah'a yaparız."

Kutlu Doğum Haftası'nın bu yılki ana temasının 'Peygamberimiz ve İnsan Onuru' olduğunu belirten Görmez, İslam coğrafyasında halen insanların onurunun kırıldığını belirterek, "Şam'da, Halep’te, Bağdat’ta, Arakan'da, Myanmar'da, Afrika'da ve dünyanın nice yerlerinde insan onuru çiğnenmeye devam ediyor. İstedik ki bu yıl Resulü Ekrem'in insana verdiği değeri öne çıkaralım ve İslam coğrafyasında onuru zedelenen din kardeşimiz kalmasın." ifadelerini kullandı.

Görmez, devam eden çözüm sürecine atıf yaparak, Hz. Peygamber'in Hacerül Esvet Taşı'nı Kabe'ye yerleştirmesi olayını hatırlattı: "Gelin hepimiz hırkamızı yere serelim. Hırkamızın üzerine bu topraklarda onuru kırılan, onuru rencide edilen, onuru ayaklar altına alınan her kardeşimizin onurunu koruyalım. Kırılmış, küsmüş, ötekileşmiş, kendisini öyle hisseden herkesin kalplerini hırkanın üzerine koyalım. Bütün çektiğimiz acıları koyalım. Şehitlerimizin acılarını koyalım. Teröre çocuklarını kurban vermiş annelerimizin gözyaşlarını koyalım. Hırkanın bir ucundan Edirne'deki kardeşimiz, bir ucundan Bursa'daki kardeşimiz, Trabzon'daki kardeşimiz tutsun. Diğer ucundan Adıyaman'daki, Samsun'daki kardeşlerimiz tutsun. Allah'ın değer verdiği insanlık onurunu, Rasullulah'ın Kabetullah kadar değer verdiği insan onurunu, en büyük Kabetullah olan ki en büyük Kabetullah kalptir. İşte o Kabe’nin köşesine hep birlikte koyalım, yerleştirelim."

Temel atma töreninde konuşan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, "İstanbul denince Eyüp Sultan, Ankara denince Hacı Bayramı Veli, Bursa denince Eyüp Sultan, Konya denince ise Mevlana akla gelir. Söz konusu şehir üzerinde yaşadığımız medeniyetlere beşiklik etmiş Adıyaman toprağının üstü bereketlidir. Ancak altı daha da bereketlidir. Adıyaman Abuzer el Gaffari’nin makamının olduğu şehirdir. Adıyaman Mahmut El Ensari’nin Mahmut Gazi Hazretleri’nin Abdurrahman Erzincani Hazretlerinin şehirdir. Elbetteki Adıyaman yine sahabeyi kiramdan Safvan bin Muattal Hazretlerinin de şehridir. Her şehidi rahmetle yad ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarından sonra cami temel atma törenine geçildi. Protokol üyeleri butona hep birlikte bastı. Törene, Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, AK parti Milletvekili Murtaza Yetiş, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası