Ege Postası
Geri

Güzelbahçe'de tematik park devri

Güzelbahçe Belediyesi, ilçede ilk tematik parkı; zeytin ağacı, zeytin ve zeytinyağının önemini vurgulamak amacıyla Zeytin Park adı altında hayata geçirdi.
Güzelbahçe'de tematik park devri
Haberler / Yerel Yönetimler
6 Haziran 2014 Cuma 10:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Ege'de ve İzmir'de milyonlarca üreticinin geçim kaynağı olan zeytin ve zeytin ağacını gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla Güzelbahçe Şehit Kemal Caddesi üzerinde 300 metrekarelik bir alanda Zeytin Park yapıldı. Güzelbahçe Belediyesi'nin gerçekleştirdiği Zeytin Park'a 150 yıllık bir zeytin ağacı dikildi altına da zeytin toplayan bir aile resmedilerek gerçek boyutlarda heykelleri konuldu.

İzmirli ünlü heykeltıraş Cumhur Ata Türk'ün yaptığı heykel figürleri arasında Güzelbahçeli zeytin üreticisi bir erkek, ağaçtan zeytinleri silkeliyor, iki kadın ise yerdeki zeytinleri sepete topluyor. Zeytin ağacının altında ayrıca top oynayan bir çocuk ve köpek heykeli yer alıyor.
Amaçlarının zeytin ve zeytin ağacına verdiğimiz önemi vurgulamak ve gelecek kuşaklara tanıtmak olduğunu söyleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, bu tür tematik parkların devamının geleceğini belirtti.
   
Zeytin ve zeytinyağının tarihçesi
 
Zeytin Ağacı, yaklaşık 40 bin yıl öncesine dayanan kutsal bir ağaçtır. Dünya üzerinde yetişen bütün ağaçların ilki olduğu söylenir. Zeytin, kutsal kitaplarda ve pek çok efsanede yer alan bir meyvedir. Örneğin; cennette iki ağaç olduğuna inanılır, biri incir ağacıdır gerçeği temsil eder, diğeri ise hayatı temsil eden zeytin ağacıdır. Efsanelere göre Roma İmparatorluğu'nda zeytin hayatın anlamıdır.

Antikçağ'daki olimpiyat oyunlarında zafer kazanan atletlerin başına zeytin dalından taçlar takıldığını  biliyoruz. Herkül'ün silahı da zeytin dalındandır.  Zeytinin anavatanının Anadolu olduğu, buradan Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya'ya kadar yayıldığı, birçok araştırmacı tarafından doğrulanmaktadır. Büyük iskender'in seferiyle zeytin Ege ve Akdeniz'e yayılmış daha sonra Ege ve Akdeniz'i işgal eden Romalılar, Frigyalılar ve Fenikeliler zeytinle tanışmış.

Çeşme yarımadasındaki Urla'da Klazomenai kentinde yapılan arkeolojik çalışmalarda 2500 yıllık tarih gün ışığına çıkarılmıştır ve MÖ.3000 yılında yapılan ve zeytinyağı üretiminde kullanılan ilk toprak kazan bulunmuştur. Tarih boyunca, zeytin ağacına verilen değeri anlamak için, insanoğlunun ona umut, barış, zafer gibi anlamlar yüklediğini, hatta kimi toplumlarda ağacın ve meyvesinin kutsal sayıldığını bilmek yeterlidir. Yaşadığımız modern çağda altın sıvı zeytinyağı yeni bir statü kazanmıştır. Sağlık, lezzet ve saflık...
Meyve suyu gibi tüketilebilen tek meyve yağı zeytinyağıdır. Koroner hastalıkları önlemekte önemli bir fonksiyonu olup, kemik gelişimi, beyin ve sinir sistemi üzerinde etkilidir. Kolesterol seviyesini düşürdüğü gibi yüksek kan basıncını ve diyabeti önlemektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek gastrit ve ülsere engel olmakta, safra kesesi taşlarının oluşumunu engellemektedir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası