Ege Postası
Geri

Hacı Bayram geleneği Akmedrese ile yaşatılacak

Ankara’da 13-14. yy’da Hacı Bayram-ı Veli tarafından yaptırılan ve pek çok alimin yetişmesine vesile olan Akmedrese, yeniden hayat buldu. Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin yanında açılan Akmedrese Eğitim ve Kültür Derneği, 600 yıllık Hacı...
Hacı Bayram geleneği Akmedrese ile yaşatılacak
Haberler / Kültür - Sanat
18 Mayıs 2013 Cumartesi 13:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ankara’da 13-14. yy’da Hacı Bayram-ı Veli tarafından yaptırılan ve pek çok alimin yetişmesine vesile olan Akmedrese, yeniden hayat buldu. Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin yanında açılan Akmedrese Eğitim ve Kültür Derneği, 600 yıllık Hacı Bayram geleneğini yaşatmayı hedefliyor.

İcra Kurulu Başkanı Abdülkadir Sarıbay, Akmedrese’nin kendine has kültürü ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Çeşitli konularla ilgili Akmedrese çatısı altında programlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Sarıbay, 20-26 Mayıs tarihlerini Akmedrese Necip Fazıl Haftası olarak kabul ettiklerini açıkladı. Sarıbay, bir hafta boyunca haftanın her günü Necip Fazıl’ı farklı açılardan ele alacak konuklar ağırlayacaklarını söyledi.

“HACI BAYRAM GELENEĞİ AKMEDRESE İLE YAŞATILACAK”

Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’nin Ankara’nın manevi mimarlarından olduğunu dile getiren Sarıbay, Onun miraslarına ve emanetlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu anlamda Akmedrese’nin önemine dikkat çeken Sarıbay, “600 yıl önce pek çok alimin yetiştiği bu medresenin yeniden hayat bulması gerekiyordu. Hacı Bayram geleneğinin kaldığı yerden devam etmesi gerekiyordu. Hacı Bayram-ı Veli Camii’nin hemen yanı başında kurulan derneğimizle bu gelenek yeniden hayat bulacak.” dedi.

ZİYARETÇİLERE GELENEKSEL BURÇAK ÇORBASI İKRAM EDİLİYOR

Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’nin medresesine gelen herkese burçak çorbası ikram ettiğini dile getiren Sarıbay, bu geleneği de yıllar sonra yeniden başlattığını söyledi. Türkiye’nin ve dünyanın pek çok bölgesinden Hacı Bayram-ı Veli’yi ziyarete gelenlere burçak çorbası ile ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Sarıbay, gerçekleştirdikleri programlar öncesinde de katılımcılara burçak çorbası ikram ettiklerini belirtti.

NECİP FAZIL GÜNLERİ BAŞLIYOR

Sarıbay, Akmedrese çatısı altında gerçekleştirecekleri Necip Fazıl Günleri ile ilgili de bilgi verdi. Üstad Necip Fazıl Kısakürek’i bir hafta boyunca gerçekleştirecekleri programlar dizisiyle anacaklarını belirten Akmedrese İcra Kurulu Başkanı Sarıbay, “Üstadı her gün farklı bir bakış açısıyla ele alacağız. Önemli olan anmak değil, onun fikirlerini anlayabilmektir. Burada her gün bir konuk ağırlayacağız. Mustafa Yazgan, Hayati İnanç gibi çok değerli isimler bizimle birlikte olacaklar.” ifadelerini kullandı.

'Akmedrese Necip Fazıl Günleri' 20 Mayıs 2013 pazartesi günü başlayarak, 26 Mayıs Pazar gününe kadar her gün devam edecek. Programlar, akşam namazının ardından geleneksel burçak çorbası ikramı ile başlayacak.

AKMEDRESE NECİP FAZIL HAFTASI

20 Mayıs Pazartesi -Metin Önal Mengüşoğlu - Mağrur Öfke
21 Mayıs Salı Lütfü Şehsuvaroğlu - Ordusunu Arayan Kumandan
22 Mayıs Çarşamba - Muhammed Emin Özkan - Necip Fazıl Mahkeme Kürsüsünde
23 Mayıs Perşembe -Gençler Necip Fazıl'ı Konuşuyor
24 Mayıs Cuma - Atilla Maraş - Kaldırımların Çileli Yolcusu
25 Mayıs Cumartesi -Hayati İnanç - Necip Fazıl Şiirleriyle
26 Mayıs Pazar - Mustafa Yazgan - Bir Dava Adam.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası