Ege Postası
Geri

Halk istemedi, Kocaoğlu sözünü tuttu

​Güzelbahçe Yelki Mahallesi’nde yapılması planlanan ve büyük tartışmalara neden olan mezbaha tesislerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu son kararını verdi. Geçtiğimiz aylarda “Halk istemezse yapmayacağız” sözünü tutan Başkan Kocaoğlu, halktan ve birçok kesimden gelen talepleri dinleyerek tesisin Güzelbahçe’ye yapımından vazgeçerken, ilgili kararın önümüzdeki günlerde belediye meclisinin onayına sunulması ve resmiyet kazanması bekleniyor.
Halk istemedi, Kocaoğlu sözünü tuttu
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Mayıs 2014 Cuma 11:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başta Güzelbahçe halkı, sivil toplum örgütleri, çeşitli dernekler, meslek odaları ve siyaset camiasının karşı çıktığı mezbaha projesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi geri adım attı. Geçtiğimiz yıllarda Güzelbahçe Belediyesi tarafından tesisin yapımı için Büyükşehir Belediyesi’ne devri gerçekleştirilen mülkiyeti ilçe belediyesine ait alanda çalışmaların başlamasına ramak kala gelen yoğun eleştiri ve tepkileri göz önüne alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sık sık dile getirdiği katılımcı demokrasi anlayışı çerçevesinde “Halk istemiyorsa yapmayacağız” sözünde durdu ve tesisin yapımından vazgeçti. Başkan Kocaoğlu, geçtiğimiz ay Güzelbahçe Belediyesi’nin aldığı iptal kararı doğrultusunda hareket ederek, gerekli çalışmaların yapılması için düğmeye bastı. Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan meclis toplantısında ilgili iptal kararını görüşerek karara bağlayacak ve söz konusu alanla ilgili imar planı değişikliğine gidecek.
 
BELEDİYE RESMEN VAZGEÇTİ
Güzelbahçe’nin Yelki Mahallesi’nde yarımadaya özgü 1’inci sınıf mezbaha yeri yapılması için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapılması planlanan tesisle ilgili nihai kararını verdi. Mülkiyeti kendisine ait olan 13 bin 560 metrekarelik alana mezbaha yapılabilmesi için 2010 yılının Nisan ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis eden Güzelbahçe Belediyesi’nin bu kararı ile birlikte başlayan tartışmalar seçim sürecinde yeniden şiddetlenmişti. Yelki halkından gelen talepleri dikkate alan Büyükşehir Belediyesi, tesisten resmi olarak vazgeçti. Bölgede mezbaha yapılabilmesi için imar planlarında belediye tesis alanı olarak değiştirilen Yelki’deki arazinin uygulama imar planlarında iptale gitme kararı alan Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyesinden gelen talepler doğrultusunda tesis yapılacak alanı “Tarımsal niteliği korunacak alan” statüsüne kavuşturacak imar planı değişikliğini önümüzdeki günlerde mecliste oylamaya sunacak.
 
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA KARAR BAĞLANACAK
Mart ayında Güzelbahçe Belediyesi’nin kendisine ilettiği talep doğrultusunda imar planı değişikliği kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Kocaoğlu’nun seçimden önce “Vazgeçeceğiz” dediği tesisle ilgili geri adım adatarak Güzelbahçe halkının sesini dinledi. Başta Yelki halkının çeşitli eylemleri ve GÜLDER (Güzelbahçe’yi Güzelleştirme ve Çevre Kültür Derneği) önderliğinde toplanan iki bini aşkın imza, sivil toplum örgütlerinin verdikleri dilekçelerle vatandaşların tepki gösterdikleri tesis için, alanın çevresel, tarımsal, nüfus, sağlık, ekonomik etkilerini inceleyen Büyükşehir Belediyesi gelen olumsuz görüşleri dikkate alarak ilçede mezbaha yapılmasına yönelik hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptal edilmesine  yönelik öneriyi değerlendirmeye alacak. Siyasi olarak da büyük tartışmalara yol açan ve geçmiş dönemki Güzelbahçe Belediyesi meclis üyelerinin “Alanı ve çevresini incelemeden oy verdikleri” gerekçesi ile imzalarını geri çektiklerini dile getirdiği tesisle ilgili plan değişikliğinin kabul edilerek önümüzdeki ay içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
 
KOCAOĞLU “BİR KİŞİ BİLE İSTEMİYORSA YAPMAYIZ” DEMİŞTİ
Urla, Seferihisar ve Çeşme gibi yarımada ilçelerinin et ihtiyacının karşılanması planlanan proje için alandaki çiçek seraları ve yeşil dokuya rağmen, Tarım İl Müdürlüğü'nün 8 Temmuz 2010'da aldığı kararla mezbaha için belirlenen alan tarım dışı kullanıma uygun bulunurken, Çevre İl Müdürlüğü ise ÇED raporuna gerek olmadığı yönünde karar vermişti. Konuyla ilgili yerel seçimler öncesinde bir açıklama yaparak Güzelbahçe halkına söz veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yarımadaya bir tane mezbaha yapmak istiyoruz. Narlıdere, Güzelbahçe, Balçova, Urla, Seferihisar ve Çeşme’nin ihtiyacını karşılamak için bunu yapmak istiyoruz. Ulaşım yoları üzerinde oranın uygun olduğunu düşündük. Sonra yapılmasın diye itirazlar geldi. Sonra biz de tamam kardeşim istemiyorsanız yapmayalım dedik. Kasapları da size gönderelim dedik…Yarımadada herkes balık yiyor, kimse mezbaha istemiyorsa tamam, yapmayalım... Benim görevim yapmak ya da yaptırmak. Yapmayız… Kimsenin istemediği bir şeyi boşu boşuna para harcayıp yaptırmayız. Benim için fark etmez… Bir kişi bile istemiyorsa yaptırmayız” diyerek projeden vazgeçeceklerinin sinyalini vermişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası