Ege Postası
Geri

Hollanda da yapılan tohum analizleri artık Antalya’da yapılıyor

Yurt dışında yapılan tohum analizleri artık Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde de (BATEM) yapılıyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteklediği projeyle daha önce yurt dışında yapılabilen tohum analizleri artık...
Hollanda da yapılan tohum analizleri artık Antalya’da yapılıyor
Haberler / Genel
30 Temmuz 2013 Salı 16:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yurt dışında yapılan tohum analizleri artık Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde de (BATEM) yapılıyor.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteklediği projeyle daha önce yurt dışında yapılabilen tohum analizleri artık altyapısı güçlendirilen BATEM Teknolojik Bitki Koruma Laboratuvarı’nda gerçekleştiriyor. Antalya, Burdur ve Isparta’da yerli tohumculuk ve fide sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlayan projeyle tohumların analizlerinin süresi de 2 haftadan 2 saate düştü. BAKA’nın doğrudan faaliyet kapsamında desteklediği diğer araştırma projesinde de, tıbbi ve aromatik bitki işletmelerinin yapısal analizi yapılarak muhtemel tehlikelere karşı alınacak tedbirler tespit edildi.

    BAKA’nın 2011 yılı Mali Destek Programı’ndan destek alan BATEM’in ‘Bitki Koruma Laboratuvarı’ projesiyle bitki koruma laboratuvarının mevcut altyapısı güçlendi. Yerli tohumculuk ve fide sektörünün gelişmesine önemli katkı sağlayan proje ile daha önce yurt dışında yapılabilen analizlerin teknolojik bitki koruma laboratuvarında yapılabilmesi mümkün hale geldi.

    Proje kapsamında altyapısı güçlendirilen ve alınan 21 makine ile optimizasyonu sağlanan laboratuvar artık özellikle Hollanda’da yapılan tohum analizlerini yapmaya başladı ve üreticiler analizler için yurtdışına bağımlı olmaktan kurtulmuş oldu. BATEM Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Ali Öztop, BAKA’nın hibe desteği ile gerçekleştirdikleri projeyi anlattı. Projeyle yenilenen Çallı’daki teknolojik bitki koruma laboratuvarı ile tohum ve fide üreticilerinin ihtiyaç duyduğu analizleri hızlı ve güvenli olarak yapmaya başladıklarını söyleyen Ali Öztop, daha önce iki haftada süren tohum analizlerinin projeyle alınan cihazlarla 2 saatte yapılır hale geldiğini belirterek BAKA’ya destek için teşekkür etti.

    Projelerle Antalya tarımına önemli katkılar sağlandığını belirten BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, BAKA’nın hibe destekleriyle yürüttükleri 2 projeden de çok başarılı sonuçlar elde ettiklerin kaydetti. BAKA’ya bugüne kadar süre gelen işbirliği ve tarıma verdiği destekler için teşekkür eden Müdür Ünlü, önümüzdeki süreçte bölge tarımına değer katacak projelerde birlikte çalışmak istediklerini ifade etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası