Ege Postası
Geri

İZ-ROM Başkanı Cıstır'dan skandal iddialar!

İzmir Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZ-ROM) Başkanı Abdullah Cıstır'dan çarpıcı bir iddia geldi. Cıstır, özel rehabilitasyon merkezlerinden bazılarının başta Roman mahalleleri olmak üzere, kentin çevresindeki mahallelere giderek dar gelirli ailelerin çocuklarını özel eğitime muhtaç olmadıkları halde, para karşılığında kaydettikleri iddiasında bulundu. Roman siyasetçilere çağrıda bulunan Cıstır, "Bu konuya el atmaları gerekiyor. Onları Roman sorunlarına daha fazla eğilmeye davet ediyorum" dedi. İZ-ROM Başkanı Cıstır'dan
İZ-ROM Başkanı Cıstır'dan skandal iddialar!
Haberler / Yerel Politika
10 Temmuz 2015 Cuma 11:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - İzmir'de bulunan bazı özel rehabilitasyon merkezlerinde çeşitli yöntemlerle haksız kazanç elde edildiğine yönelik iddiayı gündeme getiren İZ-ROM Başkanı Abdullah Cıstır, bu konuyu İzmir Valisi Mustafa Toprak'a iletmesi üzerine, Vali Toprak'ın talimatıyla araştırma komisyonu kurulduğunu söyledi. Cıstır, CHP'den İzmir Milletvekili seçilen Özcan Purçu ile Başbakanlık danışmanlarından yine Roman kökenli Metin Özçeri ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Cemal Bekle'yi Romanların sorunlarına daha fazla eğilmeye davet etti. 



KOTAY: YORUM YAPAMAM
Cıstır skandal durumu İzmir Valisi Vali Toprak ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'e de anlattığını belirtti. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinden Sorumlu Müdür Yardımcısı Abdullah Kotay ise resmi görevi nedeniyle izinsiz bir açıklama yapamayacağını ifade etti. Kotay, "Biz değerlendirme veremiyoruz. Valilikten bilgi alabilirsiniz. Böyle bir komisyonun olup olmadığı ve çalışmalar hakkında biz bilgi veremeyiz. Bu aşamada herhangi bir yorum yapma yetkisinde değilim. Herhangi bir açıklama yapamayacağım. Ben herhangi bir yorum yapacak durumda değilim. Valilikten talimat gelir biz değerlendirmemizi sunarız” diye konuştu.

CISTIR: HAKSIZ KAZANÇ VAR 
Cıstır'ın iddiasına göre bazı özel rehabilitasyon merkezleri ve eğitim kurumları Roman mahallelerine gidip velilere, 'Çocuğunuzu bize gönderin, raporu biz ayarlarız. Size de devletten aldığımız paradan pay veririz' şeklinde teklifte bulunduğu yönünde. Merkezlerin cazip para teklifi karşısında geçim sıkıntısı çeken ailelerin 'öğrenme bozukluğu ve algı eksikliği' olmayan çocuklarını bu merkezlere göndermeyi kabul ettiğini söyleyen Cıstır,  merkezlerin 'sahte rapor' düzenleterek sorunsuz çocukların merkezlerine gelmesiyle devletten 'haksız kazanç' elde ettiğini savundu.

RAM VE MEM YETKİLİLERİ NE DİYOR' 
İzmir'deki Rehberlik Araştırma Merkezlerinden Sorumlu İzmir İl Milli Eğitim (MEM) Müdür Yardımcısı Abdullah Kotay'ın ve diğer RAM merkezi yetkililerinin ise hastane raporlarını resmi olarak sorgulayamadıklarını kendisine aktardıklarını söyleyerek, "Devletten haksız kazanç elde edilmesi ve Roman ailelerin bu amaçla kullanılması kabul edilemez" dedi. 

BİR SKANDAL
Cıstır, doktor raporlarının ispatlanamamasının nedenlerini anlatarak, “Doktor 'size ben bu raporu 6 aylığına verdim. Altı ay sonra çocuk iyileşmiş olabilir' diyor. Bir yıl içerisinde o çocuk tekrar normal okula başlayabiliyor. Doktorlar Romanların dezavantajlı durumunu bildiği için psikiyatrik tanılarla 6 aylık rapor veriyor. Dolayısıyla ispatlanmayacak bir girdabın içerisindeyiz. Bu tam anlamıyla bir skandal” şeklinde konuştu. Cıstır, MEB yetkililerinin suistimallerin önüne geçilmesi amacıyla projelendirdiği her gün parmak izinin okutulması şeklindeki yöntemin hala hayata geçirilememesini eleştirdi. 

 VALİ BEY BANA İNANDI KOMİSYON KURULDU AMA KOMİSYON HENÜZ...
Vali Mustafa Toprak'ın talimatıyla Vali Yardımcısı Celal Ulusoy başkanlığında kurulan araştırma komisyonun iddiaları araştırdığına dikkat çeken Cıstır, "Ciddi bir sektör oluşmuş durumda. Çok iyi çalışan kurumlar var tabiki. Durumu İzmir İl Milli Eğitim Müdürü de Valimiz de biliyor. Zaten sayın Vali Toprak duyarlı davrandı. Celal Ulusoy vali yardımcımıza iddiaların araştırılması talimatı verdi ve komisyon kuruldu. 8 ay önce kurulan bu komisyon araştırmalarını sürdürüyor" dedi.

 ASIL DERDİMİZ İSE...
  “Asıl derdimiz Roman çocuklarının okula gitmesi" diyen Cıstır sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama ortada eğitimin öneminin henüz farkında olmayan ve maddi durumlarının olumsuzluğu nedeniyle bu tip teklifleri kabul etmek durumunda kalan Roman ailelerimizin kullanılarak devletin yanıltılması durumu ve çocuklarımızın yitip gitmesi durumu var. Yoksulluk ve yoksunluk sarmalında mücadele eden bir Roman aileye çocuğunu okula gönermesi için teşvik verilmeli. Teşviğin yanına tedbir sistemi konmalı. Ailelere çocuklarını okula düzenli olarak göndermemeleri durumunda devletin sunduğu sosyal yardımların kesileceği uyarısında da bulunmalı."

 

ROMAN SİYASETÇİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU
CHP'den İzmir Milletvekili seçilen Özcan Purçu ile Başbakanlık danışmanlarından yine Roman kökenli Metin Özçeri ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Cemal Bekle'yi Romanların sorunlarına daha fazla eğilmeye davet eden Cıstır, CHP'li milletvekilimiz sayın Özcan Purçu'nun bu konuyu mecliste araştırma önergesi vermesi için çağrı yapıyoruz. Sayın Metin Özçeri'ye AK Partili kimliğinden çıkıp sorumlu bir vatandaş ve Roman gibi davranmasını ve bu işin peşine düşmesini istiyoruz. AK Parti'den milletvekili adayı olan sayın Cemal Bekle'nin de şımarık davranışlarından çıkıp, sorgulayan ve bu işin gereğini yapan bir davranış içine girmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası