Ege Postası
Geri

İZTO Başkanı Demirtaş: Olumsuzlukları bahane edip faizleri yükseltmeyin

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, bankaları son günlerde yaşanan olumsuzlukları bahane ederek kredi faizlerini yükseltmemeleri konusunda uyardı. Önce Gezi Parkı protestoları, ardından da ABD Merkez Bankası kararları kaynaklı küresel dalgalanmalar sebebiyle piyasalarda çok ciddi bir durgunluk yaşandığına dikkat çekerek, “Üyelerimizden, bankaların rotatif kredi faizlerini yükselttiği ve geçmişte bugüne göre çok yüksek faizli olan kredilerini kapatmak istediklerinde yüksek ceza ödedikleri şikayeti alıyoruz. Bankalar, son günlerdeki olumsuz ekonomik gelişmelerin faturasını üyelerimize çıkarmasın.” dedi. Demirtaş, bankaların ödeme güçlüğüne düşen işletmelerden vadesinde faizlerini ödeyemeyenlere ek süre vermesini ve 6111 sayılı kanunla sağlanan yeniden yapılandırmada borçlarını ödeyemeyenler için de yeni bir uygulama yapılmasını istedi.
İZTO Başkanı Demirtaş: Olumsuzlukları bahane edip faizleri yükseltmeyin
Haberler / İzmir
1 Temmuz 2013 Pazartesi 10:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 İZMİR- İZTO Başkanı Demirtaş, geçen mayıs sonunda İstanbul’da başlayan ve ardından Türkiye’ye yayılan Gezi Parkı protestolarının, özellikle perakende pazarını çok olumsuz etkilediğini söyledi. Protestolarla birlikte ABD Merkez Bankası’nın artık tahvil almayacağını açıklaması üzerine meydana gelen küresel dalgalanmanın da piyasaları vurduğunu belirterek, “Zaruri olanlar dışındaki tüm harcamalar kesildi. Özellikle perakende, giyim, yiyecek, inşaat gibi sektörlerde cirolar çok düştü. Bu durgunluk, dalga dalga tüm sektörlere yayıldı. Diğer yandan döviz ve faizlerdeki yükselme de zamları başlattı. İşlerin azalması ve tahsilattaki aksamalar, üyelerimizin de dengesini bozuyor.” diye konuştu. Sokaktaki ve siyasetteki tansiyon düşmesine rağmen piyasalardaki durgunluğun devam ettiğini vurgulayan Demirtaş, oda üyelerinden vadesi gelen borçların ve çeklerin ödenmediğine dair yoğun şikayetler aldıklarını aktardı. Oluşan tedirginlik sebebiyle iç piyasalarda harcamaların kısılması sonucu büyümenin de zarar görebileceğini, bu sebeple güven ve istikrar ortamının sağlanmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Piyasalardaki dalgalanmayla birlikte bankaların iş dünyasına karşı tutumlarında da değişim yaşanmaya başladığına dikkat çeken Ekrem Demirtaş, şunları kaydetti: “Son günlerde üyelerimizden ardı ardına, bankaların kullandırdıkları rotatif kredilerin faizlerini yükselttiği şikayetlerini alıyoruz. Bankalar, faiz yükseltmekle kalmadıkları gibi geçmişte bugüne göre daha yüksek faiz oranlarıyla kredi alan işletmeler bu borçlarını kapatmak istediklerinde, çok yüksek oranlarda ceza ödetiyor. Oysa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yüzde 4,5 gibi uygun bir faiz oranı ve haftalık repo yoluyla bankaların nakit ihtiyaçlarını karşılıyor. Bankalar yaşanan durgunluğun, ekonomideki dalgalanma ve olumsuzluğun faturasını üyelerimize çıkarmamalı, faiz oranlarını yükseltmemeli. Bankaların, bu şekilde olumsuzluklar yaşandığında hemen faturayı iş dünyasına kestiği günlerin örneklerini geçmişte yaşadık. Bu davranışın yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak yıllar aldı.”

‘YENİDEN YAPILANDIRMA DA RİSK ALTINDA’

Piyasalardaki durgunluk ve ödeme sıkıntısının, daha önce 6111 sayılı kanunla yapılan kamu alacaklarının yapılandırılmasına da olumsuz yansıyabileceği uyarısında bulunan Demirtaş, “Son taksit ödeme tarihi Mart 2014. Üyelerimiz, beş taksit daha ödeyecek. Her yıl iki taksit ödememe hakkı ve bunu kullanan pek çok üyemiz var. Geçmişte yapılan ertelemelerle birlikte taksit sayısı 11’i buluyor ama pek çok üyemiz, bunları ödemekte zorlandığını daha önce açıkça ifade ediyordu. Son ekonomik dalgalanma ve piyasalardaki durgunlukla pek çok üyemiz ödeme yapamayacak ve 6111 bozulmuş olacak. Bu nedenle Ankara seyahatimizde ziyaret ettiğimiz bakanlarımıza, 6111’de sıkışan üyelerimiz için bir yeniden yapılandırmaya ihtiyaç duyduğumuzu aktardık. Bankalar aracılığıyla üyelerimizin borçları beş yıla yayılabilir. Bu, üyelerimizi ve iş dünyasını çok rahatlatır. Bankalar da borçları yapılandırırken devlete peşin ödeme yapacakları için Hazine'ye yeni gelir olur.” şeklinde konuştu. (CİHAN)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası