Ege Postası
Geri

İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

İzmir'de, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 91'nci yıldönümü törenlerle kutlandı. Kutlamaların en eğlenceli anı ise protokol ve öğrenciler arasındaki geleneksel halat çekme yarışı oldu. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 91. yılı
İzmir'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı
Haberler / İzmir
1 Temmuz 2017 Cumartesi 11:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye’deki liman kullanımının ve Türk kara sularındaki ticaretin Türk vatandaşları tarafından yapılmasınını sağlayan Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı tüm yurtta törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanındaki etkinlikler, Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İzmir Liman Başkan Vekili Ahmet Apak, denizciliğin önemini anlatan konuşma yaptı. 

İzmir Liman Başkan Vekili Apak, "19 Nisan 1926'da TBMM'de kabul edilen ve sonrasında 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu Ulusal Denizcilik sektörü açısından bir dönem noktası olmuştur. Bu kanun ile Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, klavuzluk ve römorkar, denizcilik eğitimi gibi alanlarda bir çok imtiyazlar sağlanmış, denizcilikte ekonomik özgürlük elde edilmiştir" dedi. 

Törende, Cumhuriyet Meydanı açıklarında, Liman Müdürlüğü ile deniz polisi, Gümrük Müdürlüğü tekneleri ile Sahil Güvenlik Komutarnlığı'na bağlı gemiler de açıkta kutlamaya katıldı. 

İzmir Vali Yardımcısı Cemil Özgür Öneği ve İzmir Liman Başkan Vekili Ahmet Apak, İzmir'de dereceye giren yelkenci çocuklara sertifikalarını verdi. Daha sonra grup İzmir Liman Başkanlığı binası önüne geçerek her yıl düzenlenen protokol ve öğrenciler karmasının geleneksel halat çekme yarışı yapıldı.

Çimlerin üzerindeki halat çekme yarışmasında renkli görüntüler yaşandı. Daha sonra 'Bergama' yolcu gemisi ile denize açıldıktan sonra deniz şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve protokolle birlikte denize çelenk bırakıldı.

Kabotaj Bayramı Aliağa'da da kutlandı'

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 91.yılı, yurt genelinde olduğu gibi İzmir’in Aliağa ilçesinde de düzenlenen törenle kutlandı.

Türkiye'deki liman kullanımının ve Türk kara sularındaki ticaretin Türk vatandaşları tarafından yapılmasını sağlayan Kabotaj Kanununun yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Aliağa’da kutlandı. Kutlamalara, Aliağa Liman Başkanı Kürşad Ayyıldız’ın Atatürk anıtına çelenk sunumu, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlandı. 

Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından katılımcılar, Derintek isimli tekne ile denize açılarak deniz şehitleri anısına çelenk bıraktı. ALDER üyelerinin balıkçı tekneleri ile yaptığı gösteriler ise izleyenlerden büyük alkış aldı.

Törenlere, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, Aliağa İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Gürler, Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı TCSG-34 Bot Komutanı Seyir Astsubay Berkan Başaran, Aliağa Amatör Balıkçılar ve Su Sporları Derneği (ALDER) Başkanı Necati Biçer, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. (İHA)

Foça'da Kabotaj ve Denizcilik Bayramı 

1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nın 91. Yıldönümü dolayısıyla Foça Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Tören programına; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Garnizon Komutanı ve Amfibi Grup Görev Komutanı Tümamiral Aydın Şirin, Foça Belediye Başkan Vekili Halil Çıtak, Belediye Meclis Üyeleri, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve denizciler katıldı.

Foça Liman Başkanı Talat Yolcu, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, vatan ve vazife uğrunda canını feda eden şehitlerimiz ve deniz şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşımız eşliğinde şanlı bayrağımız göndere çekildi.

Deniz şehitlerimiz anısına Beşkapılar Mevkiinden denize çelenk bırakıldı. Foça Kaymakamı Ali Çetin, Foça Garnizon Komutanı ve Amfibi Grup Görev Komutanı Tümamiral Aydın Şirin, Foça Belediye Başkan Vekili Halil Çıtak ve Foça Liman Başkanı Talat Yolcu, denize çelenk bıraktı.

1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlamaları dolayısıyla Foça Belediye Başkanlığı’nca Küçükdeniz Limanı’nda tertiplenen etkinlikler, saat 17.30’da başlayacak. Yüzme ve kürek yarışları ile yelken gösterileri yapılacak. Ayrıca, 61 borda numaralı Sahil Güvenlik Gemisi 11.00/18.00 saatleri arasında, Balıkçı Barınağı’nda halkın ziyaretine açılacak.

Çeşme'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde gerçekleştirilen programda, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, 1770 Çeşme Deniz Savaşı Şehitleri Anıtı'nda yapılan törenle kutlandı. Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova, Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İlçe Jandarma Komutan Vekili Yüzbaşı Erkan Bozyel, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer, Çeşme Liman Müdürü Nihat Tozman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Vehbi Koç, Çeşme Vergi Dairesi Müdürü Aysel Işık, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, ADD Çeşme Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Bilgiç, Setur Marina Müdürü Hakan Tellioğlu ve Ulusoy Limanı temsilcileri törene katıldı.

1770 Çeşme Deniz Savaşı Şehitleri Anıtı'na, Çeşme Liman Müdürü Nihat Tozman tarafından çelenk konuldu. Deniz şehitleri için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından da günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Liman Müdürü Nihat Tozman, şunları söyledi:

"Bu kanunla sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Günümüzde, denizcilikte e-devlet uygulamasına geçilmiş olup, ulusal ve uluslararası çalışan deniz taşıtlarının denetlenmesi, gemi adamlarının iş ve işlemleri ve bunun gibi tüm uygulamalar çok kısa zamanda yapılmakta ve denetlenebilmektedir. Türk sahipli yabancı bayraklı özel teknelerin Türk bayrağına geçişleri başlamıştır. Bu kapsamda bugüne kadar başkanlığımız idari sınırları içerisinde 450 adet teknenin Türk bayrağına geçiş işlemi gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında bugüne kadar, 220 adet balık avlama, gezinti/tenezzüh, servis motoru, ticari yat gibi kabotaj hattında çalışan teknelere ÖTV'siz yakıt alımına ilişkin Yakıt Alım Defteri ve Gemi Harekat Jurnali düzenlenmiştir."

Deniz Şehitleri anıtındaki törenin ardından ilçe protokolü ve törene katılanlar Ulusoy Limanı'na ait Çeşme-1 römorkörü ile denize açıldı. Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutanı Binbaşı Derviş Akova, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve Liman Müdürü Nihat Tozman'ın, deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakmalarının ardından tören sona erdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası